Zespół Andrologii Molekularnej Zespołu Biologii Gamet i Zarodka podpisał umowę o dofinansowanie w kwocie 1 150 000 zł na operację w zakresie działania 2.2 „Usługi z zakresu zarządzania, zastępstw i doradztwa dla gospodarstw akwakultury”, zawartego w Programie Operacyjnym „Rybactwo i Morze” współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej. (więcej…)
PL

EIT Food RIS Solutions
Trójka studentów ze Słowacji prowadzonych pod nadzorem merytorycznym dr hab. Dagmary Złotkowskiej i dr Małgorzaty Starowicz zdobyła II miejsce podczas „Maratonu żywnościowego – Foodhackathon” w Warszawie. Wydarzenie było zwieńczeniem projektu EIT Food RIS Solutions, w którym uczestniczy IRZiBŻ wraz z partnerami z koncernu spożywczego Maspex i Azti Technalia (Hiszpania). (więcej…)

Dr hab. Wiesław Wiczkowski laureatem Nagrody Naukowej Oddziału PAN
Dr hab. Wiesław Wiczkowski, prof. PAN otrzymał Nagrodę Naukową Oddziału Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie i Białymstoku za wybitne osiągnięcia naukowe w kategorii nauk biologicznych, rolniczych i medycznych. (więcej…)
Dr n. wet. Paweł Kordowitzki pierwszym ECAR Diplomate w Polsce
Dr n. wet. Paweł Kordowitzki z Zespołu Immunologii i Patologii Rozrodu IRZiBŻ zdobył tytuł „Diplomate of European College of Animal Reproduction”. Jest pierwszym naukowcem w Polsce, który otrzymał to prestiżowe wyróżnienie. (więcej…)
Mikołajki ZERO WASTE z EIT Food
Już 6 grudnia odbędą się Mikołajki ZERO WASTE z EIT Food, które będą ósmym i ostatnim wydarzeniem organizowanym w ramach projektu #AnnualFoodAgenda w 2019. Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN wraz z ekspertami z koncernu Maspex i Banku Żywności w Olszynie przygotują dla uczniów oraz nauczycieli szkół średnich warsztaty na temat najnowszych trendów ekologicznych „zero waste”.
Uczestnicy nauczą się prostych sposobów niemarnowania żywności, które można z powodzeniem stosować w codziennym życiu, oraz poznają ideę współdzielenia żywności, którą wdrażają Polskie Banki Żywności. Wspólnie z naukowcami wykonają analizy laboratoryjne i odkryją właściwości prozdrowotne wielu surowców, które powszechnie traktujemy jako odpady spożywcze, np. wytłoki owocowe czy fusy z kawy. Uczniowie przyjrzą się też bliżej procesowi liofilizacji, czyli nowoczesnej metodzie konserwowania żywności, która pozwala zachować wartość odżywczą produktów na długi czas. Sprawdzą jak wytwarzana jest żywność z datą ważności 30 lat, obejrzą kosmiczną jajecznicę i dowiedzą się jak odróżnić żywność suszoną od liofilizowanej.
Podczas wydarzenia młodzi adepci wezmą też udział w warsztatach projektowania żywności funkcjonalnej oraz personalizowanych produktów do “zadań specjalnych”, które dedykowane są m.in. osobom ciepiącym na choroby dietozależne. Formuła spotkania Mikołajkowego umożliwi każdemu uczestnikowi bezpośredni kontakt z ekspertami i dostarczy uczniom wielu niespodzianek.
Mikołajki odbędą się w na terenie ośrodka Czarny Groń nieopodal Wadowic.
PATRONAT MEDIALNY
Tytuł Doktora Honoris Causa dla Prof. dr. hab. Piotra Tryjanowskiego
W dniu 25 listopada 2019 r. członek Rady Naukowej IRZiBŻ PAN, Prof. dr hab. Piotr Tryjanowski, pełniący funkcję Dyrektora Instytutu Zoologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu otrzymał najwyższą godność akademicką, tj. stopień doktora honoris causa Czeskiego Uniwersytetu Przyrodniczego w Pradze (Czech University of Life Sciences). (więcej…)

Prof. dr hab. Adam J. Zięcik Doktorem Honoris Causa SGGW
21 listopada 2019 r. odbyło się otwarte posiedzenie Senatu Akademickiego Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Najwyższą godność akademicką, tytuł doktora honoris causa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie otrzymał Pan Profesor Adam Zięcik – wieloletni Dyrektor Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, członek rzeczywisty Polskiej Akademii Nauk i jej wiceprezes w latach 2013-2015, wybitny badacz i nauczyciel akademicki, twórca szkoły endokrynologii rozrodu zwierząt, członek licznych stowarzyszeń naukowych krajowych i międzynarodowych, założyciel Towarzystwa Biologii Rozrodu. (więcej…)

Relacja z warsztatów EIT Food CHAMPP
„Współczesne wyzwania i problemy w produkcji drobiarskiej” pod tym hasłem odbyły się warsztaty EIT Food CHAMPP, które Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN zorganizował 14 listopada br. w Grajewie. (więcej…)
Bakteriofagi w walce z Campylobacter
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie bierze udział w badaniach nad wykorzystaniem wirusów do walki z bakteriami wywołującymi kampylobakteriozę. To poważna choroba, powodowana bakteriami obecnymi w hodowlach drobiu. Do walki z tymi bakteriami naukowcy chcą wykorzystać tzw. bakteriofagi, czyli wirusy będące naturalnymi wrogami bakterii:
Dr Lidia Markiewicz / Radio Olsztyn
Wybory do komitetów naukowych PAN
Szanowni Państwo,
W załączeniu list Wiceprezesa Polskiej Akademii Nauk, profesora Romualda Zabielskiego, w sprawie ogłoszonych wyborów członków komitetów naukowych działających przy Polskiej Akademii Nauk. (więcej…)