Prof. Ryszard Amarowicz został zaproszony przez wydawnictwo Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI) do Komitetu Redakcyjnego renomowanego czasopisma Molecules (IF 3.060) – sekcja „Analytical Chemistry”. (więcej…)
PL

Nagroda AgroBioTop
Trwa nabór zgłoszeń do Nagrody AgroBioTop przyznawanej przez Kapitułę powołaną przez Komitet Biotechnologii PAN i Bayer Sp. z o.o.
Celem Nagrody jest promocja nauki polskiej poprzez wyróżnianie aktywnych zawodowo młodych uczonych, których uznane osiągnięcia z zakresu biotechnologii przyczyniły się do rozwoju nauk rolniczych i wnoszą̨ wybitny wkład w rozwój rolnictwa. Kandydatami do AgroBioTop – i nagrody pieniężnej 5 000 Euro – mogą być uczeni ze stopniem doktora, jak również doktoranci.
Kandydatury można zgłaszać do 10 września br. Ogłoszenie laureata nastąpi 12 grudnia br. podczas gali w Filharmonii Narodowej w Warszawie.
Więcej informacji:

5. Piknik Polskiej Akademii Nauk „Nauka też Sztuka!” [relacja]
5. edycja Pikniku Polskiej Akademii Nauk „Nauka też Sztuka!” za nami. Impreza prowadzona przez ponad 70 naukowców z całej Polski przyciągnęła tłumy zwiedzających i na stałe wpisała się już w DNA naszego miasta. (więcej…)

Instytut rozpoczyna współpracę z ośrodkami naukowymi z Islandii
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej,
konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN gościł delegację naukowców z wiodących ośrodków naukowych Islandii.
Wizyta naukowców z instytutu badań żywności i biotechnologii MATIS oraz Uniwersytetu Islandzkiego w Reykjaviku w Instytucie PAN jest efektem polsko-islandzkiego projektu bilateralnego, na który Instytut otrzymał prestiżowe dofinansowanie ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego i Norweskiego Mechanizmu Finansowego. (więcej…)
Rodzinny Piknik Polskiej Akademii Nauk „Nauka też Sztuka!”
Już 8 czerwca naukowcy z Polskiej Akademii Nauk ponownie zamienią olsztyńską starówkę w wielkie laboratorium! Tym razem będziemy badać żywność „z przyszłości” i eksperymentować w kuchni, w której nic nie idzie „na zmarnowanie”. Zrobimy sobie „selfie” za pomocą sieci neuronowych i zbadamy paliwa naszego mózgu. Przeprowadzimy eksperymenty kosmiczne i dowiemy się dlaczego satelity nie spadają na Ziemię. (więcej…)
Dr hab. Radosław Kowalski w Komitecie Redakcyjnym czasopisma „Animals”
Dr hab. Radosław Kowalski, kierownik Zespołu Andrologii Molekularnej w Zespole Biologii Gamet i Zarodka, został zaproszony przez Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI) do Komitetu Redakcyjnego renomowanego czasopisma Animals (IF 1.654) – sekcja „Aquatic Animals”.
https://www.mdpi.com/journal/animals/editors
Pobyt Pani Sanu studentki z Indii w ramach projektu Polska Indie
Sanu K Anand is PhD student in Analytical Chemistry, Cochin University of Science & Technology (UGC NET JRF) under guidance of Professor K. Girish Kumar. She has spent one month from April 8, 2019 to May 7, 2019 in the Bioelectroanalytics Department within the INDIA-POLISH INTER-GOVERNMENTAL SCIENCE & TECHNOLOGY COOPERATION PROGRAMME for the realization of the project entitled “Development of sensors for compounds important for clinical analysis and food safety”.
She was very much engaged in the experimental work concerning the development of Ultra-sensitive electrochemical sensor for detection of phosphate ions in aqueous solutions.
Pobyt Pani Deviki S. studentki z Indii w ramach projektu Polska Indie
Devika S. R. PhD student of Professor Girish Kumar group in Analytical Chemistry, Cochin University of Science & Technology (UGC NET JRF) India has spent one month from April 8, 2019 to May 7, 2019 in the Bioelectroanalytics Department within the INDIA-POLISH INTER-GOVERNMENTAL SCIENCE & TECHNOLOGY COOPERATION PROGRAMME for the realization of the project entitled “Development of sensors for compounds important for clinical analysis and food safety”.
She was very much engaged in the experimental work concerning the development of DNA sensor based on AuNPs modified with Co-porphyrin.

EIT Food RIS Venturing School
„Innowacyjne rozwiązania w odzyskiwaniu odpadów w przemyśle spożywczym” to temat przewodni warsztatów w ramach EIT Food RIS Venturing School, które odbędą się 23-29 maja br. w Olsztynie.
40 uczestników z różnych środowisk naukowych i z 12 regionów Europy Środkowo-Wschodniej spotka się, aby wykorzystać swoje dotychczasowe doświadczenia biznesowe i wiedzę uniwersytecką do stworzenia innowacyjnych projektów m.in. prowadzących do zagospodarowania odpadów poprodukcyjnych w przemyśle spożywczym. Podczas tych tygodniowych warsztatów wykładowcy z Uniwersytetu Cambridge, Islandzkiego instytutu MATIS, fińskiej sieci badawczej VTT oraz olsztyńskiego Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, przybliżą uczestnikom zagadnienia innowacji w sektorze spożywczym, żywienia człowieka i bezpieczeństwa żywności, oraz tworzenia modeli biznesowych i prezentacji. Studenci, doktoranci, młodzi naukowcy, początkujący przedsiębiorcy będą pracować w interdyscyplinarnych zespołach, identyfikując problemy i prototypując realne rozwiązania, aby finalnie zaprezentować swoje projekty przed międzynarodowym panelem ekspertów. Do wygłoszenia prezentacji dla uczestników warsztatów zostały również zaproszone polskie firmy start-upowe działające w sektorze IT oraz rolno-spożywczym. W roli prelegentów usłyszymy m.in. Marka Maruszczaka – twórcę gry Slavic Monsters.
Ponadto uczestnicy będą mieli okazję wziąć udział w konferencji naukowej VII International Session of Young Scientific Staff, podczas której będą mogli zaprezentować wyniki własnych badań, oraz odwiedzą zakład przemysłowy „Tymbark” S.A. w Olsztynku.
Granty NCN dla Instytutu
Naukowcy z Instytutu PAN w Olsztynie zdobyli finansowanie na realizację projektów badawczych w ramach konkursów OPUS 16, PRELUDIUM 16 i SONATA 14 ogłoszonych przez Narodowe Centrum Nauki. (więcej…)