Instytut w Programie Operacyjnym „Rybactwo i Morze”

Zespół Andrologii Molekularnej Zespołu Biologii Gamet i Zarodka podpisał umowę o dofinansowanie w kwocie 1 150 000 zł na operację w zakresie działania 2.2 „Usługi z zakresu zarządzania, zastępstw i doradztwa dla gospodarstw akwakultury”, zawartego w Programie Operacyjnym „Rybactwo i Morze” współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej. (więcej…)

Czytaj więcej

EIT Food RIS Solutions

Trójka studentów ze Słowacji prowadzonych pod nadzorem merytorycznym dr hab. Dagmary Złotkowskiej i dr Małgorzaty Starowicz zdobyła II miejsce podczas „Maratonu żywnościowego – Foodhackathon” w Warszawie. Wydarzenie było zwieńczeniem projektu EIT Food RIS Solutions, w którym uczestniczy IRZiBŻ wraz z partnerami z koncernu spożywczego Maspex i Azti Technalia (Hiszpania). (więcej…)

Czytaj więcej

Mikołajki ZERO WASTE z EIT Food

Już ​6 grudnia odbędą się Mikołajki ZERO WASTE z EIT Food, które będą ósmym i ostatnim wydarzeniem organizowanym w ramach projektu #AnnualFoodAgenda w 2019. Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN wraz z ekspertami z koncernu Maspex i Banku Żywności w Olszynie przygotują dla uczniów oraz nauczycieli szkół średnich warsztaty na temat najnowszych trendów ekologicznych „zero waste”.

Uczestnicy nauczą się prostych sposobów niemarnowania żywności, które można z powodzeniem stosować w codziennym życiu, oraz poznają ideę współdzielenia żywności, którą wdrażają Polskie Banki Żywności. Wspólnie z naukowcami wykonają analizy laboratoryjne i odkryją właściwości prozdrowotne wielu surowców, które powszechnie traktujemy jako odpady spożywcze, np. wytłoki owocowe czy fusy z kawy. Uczniowie przyjrzą się też bliżej procesowi liofilizacji, czyli nowoczesnej metodzie konserwowania żywności, która pozwala zachować wartość odżywczą produktów na długi czas. Sprawdzą jak wytwarzana jest żywność z datą ważności 30 lat, obejrzą kosmiczną jajecznicę i dowiedzą się jak odróżnić żywność suszoną od liofilizowanej.

Podczas wydarzenia młodzi adepci wezmą też udział w warsztatach projektowania żywności funkcjonalnej oraz personalizowanych produktów do “zadań specjalnych”, które dedykowane są m.in. osobom ciepiącym na choroby dietozależne. Formuła spotkania Mikołajkowego umożliwi każdemu uczestnikowi bezpośredni kontakt z ekspertami i dostarczy uczniom wielu niespodzianek.

Mikołajki odbędą się w na terenie ośrodka Czarny Groń nieopodal Wadowic.

annual-food-agenda-logo

 

PATRONAT MEDIALNY


 

Czytaj więcej

​Prof. dr hab. Adam J. Zięcik Doktorem Honoris Causa SGGW

21 listopada 2019 r. odbyło się otwarte posiedzenie Senatu Akademickiego Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Najwyższą godność akademicką, tytuł doktora honoris causa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie otrzymał Pan Profesor Adam Zięcik – wieloletni Dyrektor Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, członek rzeczywisty Polskiej Akademii Nauk i jej wiceprezes w latach 2013-2015, wybitny badacz i nauczyciel akademicki, twórca szkoły endokrynologii rozrodu zwierząt, członek licznych stowarzyszeń naukowych krajowych i międzynarodowych, założyciel Towarzystwa Biologii Rozrodu. (więcej…)

Czytaj więcej

Bakteriofagi w walce z Campylobacter

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie bierze udział w badaniach nad wykorzystaniem wirusów do walki z bakteriami wywołującymi kampylobakteriozę. To poważna choroba, powodowana bakteriami obecnymi w hodowlach drobiu. Do walki z tymi bakteriami naukowcy chcą wykorzystać tzw. bakteriofagi, czyli wirusy będące naturalnymi wrogami bakterii:

Dr Lidia Markiewicz / Radio Olsztyn

 

Czytaj więcej