Naukowcy z naszego Instytutu po raz kolejny wzięli udział w Pikniku Naukowym Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik. 11 maja Stadion Narodowy w Warszawie zamienił się w arenę dla pokazów, eksperymentów i warsztatów przygotowanych przez ponad 200 instytucji z Polski oraz całego świata. Hasło przewodnie tegorocznej edycji brzmiało: „My i Maszyny”. (więcej…)
PL
Wsparcie MNiSW dla Polish Journal of Food and Nutrition Sciences
Redakcja kwartalnika naukowego Polish Journal of Food and Nutrition Sciences otrzymała wsparcie finansowe z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na realizację zadań z zakresu digitalizacji i upowszechniania publikacji naukowych, które ukazują się na jego łamach oraz utrzymania procedur zapewniających ich oryginalność, w ramach zadania nr. 1 pt. Digitalizacja artykułów publikowanych w kwartalniku PJFNS w celu zapewnienia otwartego dostępu do nich przez sieć Internet oraz zadania nr. 2 pt. Utrzymanie procedur zabezpieczających oryginalność artykułów naukowych publikowanych w kwartalniku PJFNS. (więcej…)

Natalia Drabińska laureatką stypendium Fundacji na rzecz Nauki Polskiej
Fundacja na rzecz Nauki Polskiej po raz 27. przyznała stypendia START dla najzdolniejszych młodych naukowców z całej Polski. Spośród 899 aplikujących, stypendium otrzyma 100 młodych badaczy. W gronie laureatów jest Natalia Drabińska, doktorantka w Zespole Chemii i Biodynamiki Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. (więcej…)
„To już jutro – trendy w żywności i konsumenci nowej generacji”
„Czyste etykiety”, żywność probiotyczna, alternatywne źródła białka, naturalne barwniki i biohacking, czyli świadome zarządzanie biochemią naszego organizmu poprzez dietę – to tylko niektóre z tzw. „megatrendów”, które kształtują międzynarodowy rynek spożywczy, a tym samym naszą codzienną dietę. 8 czerwca br. naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności wraz z ekspertami z koncernu spożywczego MASPEX odsłonią na olsztyńskiej starówce globalne innowacje, które zmieniają sposób, w jaki produkujemy, kupujemy i konsumujemy produkty spożywcze. (więcej…)

Stypendysta im. Aleksandra von Humboldta w Instytucie
Fundacja na rzecz Nauki Polskiej wyłoniła laureatów najnowszej edycji Polskiego Honorowego Stypendium im. Aleksandra von Humboldta. Na wniosek prof. Izabeli Wocławek-Potockiej, kierownika zespołu Biologii Zarodka w Zespole Biologii Gamet i Zarodka, stypendium otrzymała dr Monika Nowak-Imiałek z Instytutu Genetyki Zwierząt Gospodarskich w Mariensee (Niemcy), która przez sześć miesięcy będzie prowadziła badania w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN. (więcej…)

#AnnualFoodAgenda – Trendy kosnumenckie w żywności
Jakie cechy powinien mieć konsument „nowej generacji”? Jakie trendy na rynku rolno-spożywczym będą królowały w najbliższych latach? Czy nadchodzi era żywności drukowanej w 3D? (więcej…)

Wyróżnienie dla Profesora Amarowicza
Wydawnictwo BMC/Spinger Nature uruchomiło swoje pierwsze czasopismo dotyczące produkcji i przetwórstwa żywności oraz żywienia. Tematyką wiodącą czasopisma „Food Production, Processing and Nutrition” ma być bezpieczeństwo żywności, retencja składników odżywczych i związków bioaktywnych, ich biodostępność i efekt prozdrowotny, żywienie spersonalizowane oraz mikrobiota przewodu pokarmowego. W skład zespołu redakcyjnego powołany został prof. Ryszard Amarowicz. (więcej…)

Nowe nominacje profesorskie
Prof. Izabela Wocławek-Potocka i Prof. Janina Skipor-Lahuta otrzymały z rąk Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, Andrzeja Dudy, tytuły naukowe profesora nauk weterynaryjnych. Ceremonia wręczenia Nominacji Profesorskich odbyła się w Pałacu Prezydenckim 2 kwietnia 2019r. (więcej…)

Grupa badawcza prof. Barbary Gawrońskiej-Kozak nagrodzona Laurem Najlepszym z Najlepszych
W Filharmonii Warmińsko-Mazurskiej im. Feliksa Nowowiejskiego w Olsztynie podczas XVI gali Laur „Najlepszym z Najlepszych” marszałek województwa Gustaw Marek Brzezin wyróżnił osoby, instytucje, organizacje i przedsiębiorstwa z regionu, które w 2018 roku osiągnęły sukces, rozsławiając Warmię i Mazury w Polsce i na świecie. Nagrody wręczono w dziesięciu kategoriach. (więcej…)