„Jesteś tym, co jesz” – Noc Naukowców z EIT Food

Manufaktura naukowców, kosmiczna żywność, bakterie, które sieją ferment, kwiatowe slow food, superbohaterowie na talerzu, chemiczny kogel-mogel i eliksiry młodości z antyoksydantów. To tylko niektóre z warsztatów, które przygotują dla nas naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN – organizatorzy Nocy Naukowców z EIT Food, która odbędzie się już 27 września w samym centrum Galerii Warmińskiej.

„Jesteś tym, co jesz” – taki komunikat płynie do nas z każdego możliwego źródła. Nie ma już chyba nikogo, kto kwestionowałby fakt, że nasze nawyki żywieniowe mają kluczowy wpływ na nasze zdrowie. Codziennie napływają do nas informacje o tym, jak nieprawidłowa dieta przyczynia się do rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, czy chorób układu krążenia, obecnie odpowiadając za co piątą śmierć na świecie (Badanie Lancet 2019). Wciąż jednak wielu z nas nie wie czym tak naprawdę jest „zrównoważona”, „optymalna” czy „zbilansowana” dieta. Jesteśmy przytłoczeni ilością produktów dostępnych w sklepach i informacjami na temat i ich bardziej lub mniej korzystnego oddziaływana na nasze zdrowie. Wciąż mamy kłopoty z rozszyfrowaniem skrótów na etykietach żywieniowych i coraz chętniej podążamy za trendami na różnorodne, często niesprawdzone, diety lansowane w sieci przez samozwańczych ekspertów.

Odpowiadając na te wyzwania, naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN i eksperci z koncernu spożywczego Maspex, w dniu obchodzonej w całej Europie Nocy Naukowców, zorganizują serię warsztatów, pokazów i eksperymentów poświęconych zagadnieniu zdrowego odżywiania –„Jesteś tym, co jesz – Noc Naukowców z EIT Food”. W samym centrum Galerii Warmińskiej w Olsztynie powstanie wielkie laboratorium, w którym każdy, bez względu na wiek, będzie badać, poznawać i analizować żywność, znaną nie tylko z naszego codziennego menu. Będziemy testować antyoksydanty i eliksiry młodości, eksperymentować z bakteriami, które sieją ferment i tworzyć chemiczny kogel-mogel. Zaprojektujemy dietę dla naszych krwinek, poznamy superbohaterów wśród żywności i weźmiemy udział w warsztatach kulinarnych „gotuję – nie marnuję”. Przetestujemy też swoje zmysły i dowiemy się czym jest kwiatowe slow food. Odkryjemy alternatywy dla powszechnie stosowanych dodatków w żywności i spróbujemy produktów o wysokiej wartości odżywczej, które powstają dzięki innowacyjnym metodom konserwowania żywności.

Wydarzenie jest częścią projektu #Annual Food Agenda (www.annualfoodagenda.com) finansowanego przez wspólnotę EITFood. W ramach tego projektu przez cały rok w regionie Warmii i Mazur odbywają się akcje podnoszące świadomość społeczeństwa nt. zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji związanych z jej produkcją oraz umiejętnego gospodarowania odpadami. Projekt #Annual Food Agenda jest realizowany w 3 krajach UE –Polsce, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii. W naszym kraju prowadzą go naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz eksperci z koncernu spożywczego MASPEX.

Noc Naukowców z EIT Food już 27 września w atrium Galerii Warmińskiej w godz. 11:00 – 20:00.

Wstęp na wydarzenie jest WOLNY!!!

Dołącz do wydarzenia na Facebooku.


 
annual-food-agenda-logo

 

PATRONAT MEDIALNY


 

Czytaj więcej

III Sympozjum KNOW

W dniach 23-27 września 2019r. w Guzowym Piecu k. Olsztyna odbędzie się Sesja Sprawozdawcza ZSD oraz III Sympozjum KNOW: „Zdrowe Zwierzę – Bezpieczna Żywność” wraz z XIII Sympozjum: „Genetyczne, Fizjologiczne i Środowiskowe Uwarunkowania Rozrodu i Zdrowia Zwierząt Oraz Bezpieczeństwa i Jakości Żywności Pochodzenia Zwierzęcego”. (więcej…)

Czytaj więcej

#AnnualFoodAgenda: Żywność otwarta na świat

Drukarki 3D do żywności, mobilne testy do badania zawartości polifenoli w owocach, innowacyjne metody konserwacji i drugie życie odpadów z produkcji żywności. Już 4 października podczas Festiwalu Przemiany w Centrum Nauki Kopernik odbędą się popularno-naukowe warsztaty EIT Food „Żywność otwarta na świat”. (więcej…)

Czytaj więcej

Inspirujące fakty o żywności i odżywianiu

16 września około 200 uczniów i nauczycieli z wadowickich liceów i techników odwiedziło siedzibę firmy MASPEX w Wadowicach i wzięło udział w prelekcjach przygotowanych przez naukowców z IRZiBŻ PAN w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda. Wiodącym tematem wydarzenia było #Zdrowe Odżywianie. Goście uczestniczyli w warsztatach i prelekcjach na temat prawidłowego odżywiania, istotnych składników diety, a także poznali kulisy produkcji wybranych produktów spożywczych. Eksperci z Instytutu PAN przybliżyli uczestnikom zagadnienia związane z celiakią i dietą bezglutenową, żywnością określaną mianem „superfoods” oraz funkcjonalnymi dodatkami do żywności.


 
annual-food-agenda-logo

 

PATRONAT MEDIALNY


 

Czytaj więcej

Opisaliśmy molekularny mechanizm leżący u podstaw agonistycznych aktywności mifepristonu w progresji raka jajnika

W renomowanym czasopiśmie EBioMedicine (IF 6.680, The Lancet Publishing Group) pracownicy z Zespołu Biologii i Patologii Człowieka we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku i Finlandii opublikowali pracę w której opisano molekularny mechanizm leżący u podstaw agonistycznych aktywności mifepristonu w progresji raka jajnika. (więcej…)

Czytaj więcej

70 lat hodowli koników polskich w Popielnie

Hodowla koników polskich w Popielnie będzie obchodzić swoje 70-lecie. Jest to najstarsza, nieprzerwanie trwająca hodowla koników polskich w kraju.

Koniki polskie są jedyną rodzimą, pierwotną rasą koni wywodzącą się bezpośrednio od dzikich tarpanów, które do końca XVIII wieku można było spotkać na obszarze dawnej Polski, Litwy i Prus. Koniki polskie są doskonałym modelem do badania procesów i zachowań występujących u ich dzikich przodków, jak również w populacjach koni dziko żyjących. (więcej…)

Czytaj więcej

Dr hab. Zbigniew Lipiński uhonorowany Złotym Krzyżem Zasługi

Postanowieniem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy z dnia 4 czerwca 2019 roku, dr hab. Zbigniew Lipiński zatrudniony w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie został uhonorowany Złotym Krzyżem Zasługi Odznaczenie przyznano w dowód uznania dla osiągnięć w twórczej pracy dla dobra pszczelarstwa. (więcej…)

Czytaj więcej

„To już jutro – trendy w żywności i konsumenci nowej generacji” – relacja z wydarzenia

„Czyste etykiety”, żywność probiotyczna, alternatywne źródła białka, naturalne barwniki i potrawy liofilizowane – to tylko niektóre z „megatrendów” na rynku żywności, które w ubiegłą sobotę, 8 czerwca, naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności wraz z ekspertami z koncernu spożywczego MASPEX przybliżali mieszkańcom Olsztyna w samym centrum starego miasta. Globalne innowacje, które kształtują sposób w jaki produkujemy, kupujemy i konsumujemy produkty spożywcze spotkały się z zainteresowaniem kilkuset gości, wśród których znalazły się zarówno dzieci, dorośli, jak i seniorzy.
(więcej…)

Czytaj więcej