Director of the Institute of Animal Reproduction and Food Research of Polish Academy of Science in Olsztyn announces an open call for the position:
post-doc in Department of Team of Reproductive Pathology and Translational Medicine
within the realization of the project financed by the National Science Centre, Reg. No: 2018/29/B/NZ9/00391, entitled: „Biological study and mathematical modeling to describe and predict new processes controlling the development, function and atresia of ovarian follicles in cows” led by prof. Dariusz Jan Skarżyński. (więcej…)
279 uczniów i kilkudziesięciu nauczycieli z warmińsko-mazurskch szkół wzięło udział w warsztatach „Trust your Food” w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda.(więcej…)
Prof. dr hab. Zenon Zduńczyk wygłosił wykład inaugurujący cykl „Zamkowe spotkania z nauką”, który jest wspólną inicjatywą Muzeum Warmii i Mazur oraz Olsztyńskiego Forum Nauki. (więcej…)
Dyrektor Instytutu informuje, że konkurs na stypendium naukowe w projekcie OPUS 13 pt. pt. „Koniugaty przeciwciało-znacznik redoks jako platforma do jednoczesnego elektrochemicznego oznaczania lipoprotein niskiej gęstości (LDL) oraz utlenionych lipoprotein niskiej gęstości (oxLDL)” został rozstrzygnięty i wybrana została Pani mgr Daria Rudewicz.
Kształtowanie odpowiedzialnych postaw konsumenckich wśród młodzieży, podniesienie ich świadomości w zakresie zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w przemyśle rolno-spożywczym oraz niemarnowania żywności – to cele projektu „Classroom as a Platform for Community Engagement with Food Production and Science”.
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie wraz z Izraelskim Instytutem Technicznym Technion w Hajfie oraz Europejską Radą Informacji o Żywności rozpoczynają wspólny program edukacyjny w ramach Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności EIT Food W projekcie weźmie udział 100 uczniów szkół średnich z Polski i Izraela. Polskę reprezentować będą dwie klasy z XII Liceum Ogólnokształcącego im. Marii i Georga Dietrichów w Olsztynie.
Zajęcia szkolne będą odbywały się z udziałem naukowców z Instytutu PAN w Olsztynie oraz ekspertów, innowatorów i przedstawicieli przemysłu spożywczego. Poza ciekawymi wykładami, uczniowie będą mogli spróbować swoich sił w prowadzeniu prostych badań naukowych, projektowaniu ankiet konsumenckich, analizie i prezentacji wyników. W 11-miesięcznym programie znajdą się też doświadczenia w laboratoriach analizy żywności, wizyty studyjne w zakładach produkcji i przetwórstwa żywności, a także warsztaty kulinarne „zero waste” zorganizowane we współpracy z Bankiem Żywności w Olsztynie. Jednym z kluczowych elementów projektu będzie szkolenie z komunikowania wyników badań, a następnie kampania promocyjna zaprojektowana i przeprowadzona przez samych uczniów, w której podzielą się z rówieśnikami wiedzą zdobytą podczas wszystkich zajęć projektowych.
Uczniowie z Polski i Izraela będą w stałym kontakcie, wymieniając doświadczenia i dobre praktyki podczas regularnych wideokonferencji, co umożliwi im również aktywny kontakt z językiem angielskim.
Realizacja projektu potrwa do 31 grudnia br. W Polsce weźmie w nim udział 50 uczniów, 2 nauczycieli oraz kilkunastu naukowców, wykładowców akademickich, ekspertów i przedsiębiorców. Inauguracja projektu jest zaplanowana na 25 lutego br. w XII Liceum Ogólnokształcącego im. Marii i Georga Dietrichów w Olsztynie przy ulicy Bałtyckiej 4.
Projekt “Classroom as a Platform for Community Engagement with Food Production and Science” jest finansowany przez EIT Food, Wspólnotę Innowacji ds. Żywności Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu UE w ramach programu „Horyzont 2020″, programu ramowego UE w zakresie badań i innowacji.
Pani Prof. dr hab. Nina Baryłko-Pikielna była jednym z pionierów badań jakości sensorycznej żywności nie tylko w Polsce, ale i w Europie. Jej badania koncentrowały się na wpływie surowców, przetwarzania i przechowywania na jakość sensoryczną żywności. Interesował Ją wpływ fizjologii i zdrowia na wrażliwość sensoryczną. Wraz z klinicystami badała zmiany w percepcji sensorycznej u pacjentów z chorobami nerek i nadciśnieniem tętniczym. (więcej…)
Joanna Najmuła, doktorantka w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów, była gościem programu TVP3 Olsztyn „Wstaje nowy dzień”, w którym opowiedziała o możliwościach i wyzwaniach, które stawia przed nią udział w programie Fulbrighta.
Dr Małgorzata Starowicz i Iwona Kieda były gośćmi programu TVP3 Olsztyn „Wstaje nowy Dzień”, w którym opowiadały o warsztatach EIT Food #AnnualFoodAgenda. (więcej…)
Budowanie zaangażowania młodych konsumentów i ich zaufania do żywności – to cel warsztatów przygotowanych przez naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz ekspertów z koncernu spożywczego MASPEX.
Przez kilka kolejnych weekendów lutego uczniowie warmińsko-mazurskich szkół będą sprawdzać prawdy i mity o suplementach diety, tworzyć inteligentne opakowania żywności i poznawać alergeny pokarmowe. Dowiedzą się też jak poprawnie interpretować etykiety na produktach spożywczych oraz informacje udostępniane w miejscach zbiorowego żywienia. Pod okiem naukowców, przy wykorzystaniu nowoczesnej aparatury badawczej, będą prowadzić doświadczenia w pracowniach biologicznych funkcji żywności, mikrobiologii, biosensorów, metabolomiki oraz innych laboratoriach zlokalizowanych w Oddziale Nauk o Żywności olsztyńskiego Instytutu PAN. Uczniowie samodzielnie przeprowadzą test oceny jakości mleka, zbadają właściwości przeciwutleniające naturalnych konserwantów oraz sprawdzą jakie kwasy tłuszczowe występują w powszechnie dostępnych olejach jadalnych. W programie warsztatów znajdą się też zajęcia na temat mikroorganizmów stosowanych w produkcji żywności oraz efektów reakcji Maillarda. która zachodzi w procesie termicznej obróbki żywności. Ponadto, w skomputeryzowanej pracowni oceny sensorycznej, uczniowie będą mogli sprawdzić swoją wrażliwość zmysłu węchu.
Wydarzenie jest częścią projektu #AnnualFoodAgenda (www.annualfoodagenda.com) finansowanego przez wspólnotę EITFood (eitfood.eu). AnnualFoodAgenda to unikatowa seria warsztatów, wykładów i pokazów podnoszących świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności. Do tej pory w akcjach prowadzonych przez naukowców olsztyńskiego Instytutu PAN i ekspertów Maspex wzięło udział już niemal 5,000 osób z całej Polski. Szczegóły na temat kolejnych wydarzeń #AnnualFoodAgenda będą publikowane na stronie www.pan.olsztyn.pl.
Joanna Najmuła, doktorantka w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów naszego Instytutu znalazła się wśród 20 polskich stypendystów prestiżowego Programu Fulbrighta w kategorii Fulbright Junior Research Award. Joanna wyjedzie do USA w przyszłym roku akademickim.(więcej…)