Pozanaukowe pasje

Źródło: https://www.facebook.com/blazen.jajosz

Dr hab. Michał Wróbel z Zespołu Fizjologii i Toksykologii Rozrodu IRZiBŻ PAN jest bohaterem publikacji „Gazety Olsztyńskiej”, w której ukazał się obszerny wywiad na temat jego pozanaukowej pasji.

Czytaj

Dr Wróbel od kilkunastu lat jest pasjonatem rekonstrukcji historycznej. Pasowany na rycerza w 2007 r., brał udział w różnego rodzaju pokazach potyczek rycerskich oraz bitew, walcząc w często samodzielnie wykonanej zbroi. Jest sekretarzem Stowarzyszenia Kultury Średniowiecza „Bractwo Rycerskie Zamku Olsztyn”, które za cel stawia sobie m.in. propagowanie kultury i wiedzy historycznej w Polsce i świecie, popularyzację postaw i obyczajów rycerskich, a także aktywne uczestnictwo w ochronie dóbr historycznych i kulturalnych. Wcielając się w błazna Jajosza, dr Wróbel pełni funkcję konferansjera podczas turniejów i pokazów rycerskich, inscenizacji bitew i festiwali historycznych. Prowadzi też warsztaty historyczne i lekcje pokazowe dla młodzieży. W programie ma m.in. „Historie warmińskie”.

W październiku 2019 r. otrzymał Honorową Odznakę za Zasługi dla Województwa Warmińsko-Mazurskiego, a wcześniej m.in. prawo do posługiwania się znakiem „Produkt Warmii i Mazur”. Jego działalność w zakresie popularyzacji wiedzy historycznej została również dostrzeżona przez kapitułę Nagrody „Uskrzydleni 2019” przyznawanej osobom rekomendowanym przez instytucje działające na rzecz kultury oraz przez członków Stowarzyszenia Pro Kultura i Sztuka: artystów, dziennikarzy, wykładowców i urzędników.

Źródło:  https://www.facebook.com/bractworycerskiezamkulubawa

 

Czytaj więcej

Obrona pracy doktorskiej mgr Natalii Drabińskiej

Dyrektor i Rada Naukowa Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz Dziekan i Rada Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie mają zaszczyt zaprosić na publiczną obronę rozprawy doktorskiej we wspólnym przewodzie doktorskim w dziedzinie nauk rolniczych i nauk medycznych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia oraz medycyna, dyscyplina wiodąca: technologia żywności i żywienia:

Mgr Natalii Drabińskiej

(więcej…)

Czytaj więcej

C-SNIPER – w walce z Campylobacter

Kampylobakterioza jest najczęściej rozpoznawaną chorobą przenoszoną przez żywność w Europie. Wywołują je bakterie Campylobacter, niegroźne dla zwierząt, ale dla człowieka już w pewnych okolicznościach tak, powodując ostry, bakteryjny nieżyt żołądkowo-jelitowy. Konsumpcja produktów drobiowych, zwłaszcza mięsa, uważana jest za główną drogę zakażeń kampylobakteriozą. W ramach międzynarodowego projektu EIT Food C-SNIPER naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk pracują nad innowacyjną, bezantybiotykową strategią zwalczania bakterii Campylobacter przy wykorzystaniu bakteriofagów.


 

Czytaj więcej

Olsztyńska Akademia Dzieci

​”Nie taki gluten straszny jak go malują” – przekonywała Natalia Drabińska z Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności podczas konferencji Polskiej Akademii Dzieci, która odbyła się 14 grudnia w Olsztyńskim Planetarium.

W ostatnim w tym roku spotkaniu studentów olsztyńskiego oddziału Polskiej Akademii Dzieci mogliśmy wysłuchać wykładów dzieci na temat ich badań własnych z obszaru m.in. biologii, malarstwa i literatury. Gościem specjalnym konferencji była Natalia Drabińska, która przybliżyła publiczności zagadnienia związane z celiakią i dietą bezglutenową.

Polska Akademia Dzieci, to pierwszy na skalę międzynarodową bezpłatny uniwersytet prowadzony przez dzieci dla dzieci. Młodzi naukowcy w wieku od 6 do 12 lat przeprowadzają wykłady i przedstawiają własne badania naukowe dla słuchaczy w tym samym wieku. W Olsztynie Akademia działa od 2013 roku, a Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN pełni rolę jego honorowego patrona od 5 lat.

 

Czytaj więcej

Mikołajki ZERO WASTE z EIT Food – relacja

6 grudnia na Czarnym Groniu w Rzykach odbyły się Mikołajki ZERO WASTE z EIT Food, które były ósmym i ostatnim wydarzeniem organizowanym w ramach projektu #AnnualFoodAgenda.

Naukowcy z Instytutu PAN w Olsztynie, edukatorzy z Banku Żywności oraz reprezentanci firmy Maspex omówili z uczniami i nauczycielami z I Liceum Ogólnokształcącego im. Marcina Wadowity tematy dotyczące najnowszych trendów ekologicznych „zero waste”.

Uczestnicy poznali metody na niemarnowanie żywności, które można zastosować w łatwy sposób w codziennym życiu, a także poznali działalność Polskich Banków Żywności. Eksperci z Polskiej Akademii Nauk z Olsztyna przygotowali dla młodzieży stanowiska edukacyjne, dzięki którym uczestnicy mogli zdobyć nie tylko nową wiedzę, ale także samodzielnie wykonać analizy laboratoryjne. Wszyscy prowadzący zachęcali uczestników do ponownego używania resztek żywności. Ponadto uczniowie poznali bliżej proces liofilizacji, czyli jednej z metod utrwalania żywności, a także cechy żywności funkcjonalnej i jej wpływu na samopoczucie i zdrowie konsumenta.

Formuła spotkania mikołajkowego umożliwiła każdemu bezpośredni kontakt z ekspertami i dostarczyła uczniom kilku niespodzianek.

 

annual-food-agenda-logo

 

PATRONAT MEDIALNY


 

Czytaj więcej

Instytut w Programie Operacyjnym „Rybactwo i Morze”

Zespół Andrologii Molekularnej Zespołu Biologii Gamet i Zarodka podpisał umowę o dofinansowanie w kwocie 1 150 000 zł na operację w zakresie działania 2.2 „Usługi z zakresu zarządzania, zastępstw i doradztwa dla gospodarstw akwakultury”, zawartego w Programie Operacyjnym „Rybactwo i Morze” współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej. (więcej…)

Czytaj więcej

EIT Food RIS Solutions

Trójka studentów ze Słowacji prowadzonych pod nadzorem merytorycznym dr hab. Dagmary Złotkowskiej i dr Małgorzaty Starowicz zdobyła II miejsce podczas „Maratonu żywnościowego – Foodhackathon” w Warszawie. Wydarzenie było zwieńczeniem projektu EIT Food RIS Solutions, w którym uczestniczy IRZiBŻ wraz z partnerami z koncernu spożywczego Maspex i Azti Technalia (Hiszpania). (więcej…)

Czytaj więcej