Prof. dr hab. Zenon Zduńczyk wygłosił wykład inaugurujący cykl „Zamkowe spotkania z nauką”, który jest wspólną inicjatywą Muzeum Warmii i Mazur oraz Olsztyńskiego Forum Nauki. (więcej…)
PL
Wyniki konkursu na stypendium naukowe w ramach konkursu OPUS 13
Dyrektor Instytutu informuje, że konkurs na stypendium naukowe w projekcie OPUS 13 pt. pt. „Koniugaty przeciwciało-znacznik redoks jako platforma do jednoczesnego elektrochemicznego oznaczania lipoprotein niskiej gęstości (LDL) oraz utlenionych lipoprotein niskiej gęstości (oxLDL)” został rozstrzygnięty i wybrana została Pani mgr Daria Rudewicz.
Classroom as a Platform for Community Engagement with Food Production and Science
Kształtowanie odpowiedzialnych postaw konsumenckich wśród młodzieży, podniesienie ich świadomości w zakresie zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w przemyśle rolno-spożywczym oraz niemarnowania żywności – to cele projektu „Classroom as a Platform for Community Engagement with Food Production and Science”.
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie wraz z Izraelskim Instytutem Technicznym Technion w Hajfie oraz Europejską Radą Informacji o Żywności rozpoczynają wspólny program edukacyjny w ramach Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności EIT Food W projekcie weźmie udział 100 uczniów szkół średnich z Polski i Izraela. Polskę reprezentować będą dwie klasy z XII Liceum Ogólnokształcącego im. Marii i Georga Dietrichów w Olsztynie.
Zajęcia szkolne będą odbywały się z udziałem naukowców z Instytutu PAN w Olsztynie oraz ekspertów, innowatorów i przedstawicieli przemysłu spożywczego. Poza ciekawymi wykładami, uczniowie będą mogli spróbować swoich sił w prowadzeniu prostych badań naukowych, projektowaniu ankiet konsumenckich, analizie i prezentacji wyników. W 11-miesięcznym programie znajdą się też doświadczenia w laboratoriach analizy żywności, wizyty studyjne w zakładach produkcji i przetwórstwa żywności, a także warsztaty kulinarne „zero waste” zorganizowane we współpracy z Bankiem Żywności w Olsztynie. Jednym z kluczowych elementów projektu będzie szkolenie z komunikowania wyników badań, a następnie kampania promocyjna zaprojektowana i przeprowadzona przez samych uczniów, w której podzielą się z rówieśnikami wiedzą zdobytą podczas wszystkich zajęć projektowych.
Uczniowie z Polski i Izraela będą w stałym kontakcie, wymieniając doświadczenia i dobre praktyki podczas regularnych wideokonferencji, co umożliwi im również aktywny kontakt z językiem angielskim.
Realizacja projektu potrwa do 31 grudnia br. W Polsce weźmie w nim udział 50 uczniów, 2 nauczycieli oraz kilkunastu naukowców, wykładowców akademickich, ekspertów i przedsiębiorców. Inauguracja projektu jest zaplanowana na 25 lutego br. w XII Liceum Ogólnokształcącego im. Marii i Georga Dietrichów w Olsztynie przy ulicy Bałtyckiej 4.
Projekt “Classroom as a Platform for Community Engagement with Food Production and Science” jest finansowany przez EIT Food, Wspólnotę Innowacji ds. Żywności Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu UE w ramach programu „Horyzont 2020″, programu ramowego UE w zakresie badań i innowacji.

Wspomnienie: tytuł doctor honoris causa sprzed 30 lat
Pani Prof. dr hab. Nina Baryłko-Pikielna była jednym z pionierów badań jakości sensorycznej żywności nie tylko w Polsce, ale i w Europie. Jej badania koncentrowały się na wpływie surowców, przetwarzania i przechowywania na jakość sensoryczną żywności. Interesował Ją wpływ fizjologii i zdrowia na wrażliwość sensoryczną. Wraz z klinicystami badała zmiany w percepcji sensorycznej u pacjentów z chorobami nerek i nadciśnieniem tętniczym. (więcej…)

TVP3 Olsztyn – Joanna Najmuła stypendystką Programu Fulbrighta
Joanna Najmuła, doktorantka w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów, była gościem programu TVP3 Olsztyn „Wstaje nowy dzień”, w którym opowiedziała o możliwościach i wyzwaniach, które stawia przed nią udział w programie Fulbrighta.
OGLĄDAJ (od 0:01)

TVP3 Olsztyn – warsztaty EIT Food #AnnualFoodAgenda
Dr Małgorzata Starowicz i Iwona Kieda były gośćmi programu TVP3 Olsztyn „Wstaje nowy Dzień”, w którym opowiadały o warsztatach EIT Food #AnnualFoodAgenda. (więcej…)
#AnnualFoodAgenda – Trust your food
Budowanie zaangażowania młodych konsumentów i ich zaufania do żywności – to cel warsztatów przygotowanych przez naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz ekspertów z koncernu spożywczego MASPEX.
Przez kilka kolejnych weekendów lutego uczniowie warmińsko-mazurskich szkół będą sprawdzać prawdy i mity o suplementach diety, tworzyć inteligentne opakowania żywności i poznawać alergeny pokarmowe. Dowiedzą się też jak poprawnie interpretować etykiety na produktach spożywczych oraz informacje udostępniane w miejscach zbiorowego żywienia. Pod okiem naukowców, przy wykorzystaniu nowoczesnej aparatury badawczej, będą prowadzić doświadczenia w pracowniach biologicznych funkcji żywności, mikrobiologii, biosensorów, metabolomiki oraz innych laboratoriach zlokalizowanych w Oddziale Nauk o Żywności olsztyńskiego Instytutu PAN. Uczniowie samodzielnie przeprowadzą test oceny jakości mleka, zbadają właściwości przeciwutleniające naturalnych konserwantów oraz sprawdzą jakie kwasy tłuszczowe występują w powszechnie dostępnych olejach jadalnych. W programie warsztatów znajdą się też zajęcia na temat mikroorganizmów stosowanych w produkcji żywności oraz efektów reakcji Maillarda. która zachodzi w procesie termicznej obróbki żywności. Ponadto, w skomputeryzowanej pracowni oceny sensorycznej, uczniowie będą mogli sprawdzić swoją wrażliwość zmysłu węchu.
Wydarzenie jest częścią projektu #AnnualFoodAgenda (www.annualfoodagenda.com) finansowanego przez wspólnotę EITFood (eitfood.eu). AnnualFoodAgenda to unikatowa seria warsztatów, wykładów i pokazów podnoszących świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności. Do tej pory w akcjach prowadzonych przez naukowców olsztyńskiego Instytutu PAN i ekspertów Maspex wzięło udział już niemal 5,000 osób z całej Polski. Szczegóły na temat kolejnych wydarzeń #AnnualFoodAgenda będą publikowane na stronie www.pan.olsztyn.pl.
PATRONAT MEDIALNY

Joanna Najmuła laureatką stypendium Fulbrighta
Joanna Najmuła, doktorantka w Zespole Mechanizmów Działania Hormonów naszego Instytutu znalazła się wśród 20 polskich stypendystów prestiżowego Programu Fulbrighta w kategorii Fulbright Junior Research Award. Joanna wyjedzie do USA w przyszłym roku akademickim. (więcej…)
Warsaw Foodhaton 2019
Suplementy diety komponowane zgodnie z naszym DNA, przekąski dla kobiet ciężarnych czy farmy alg na rzecz odbudowy ekosystemu morskiego to innowacyjne pomysły zaprezentowane przez studentów z różnych części Europy podczas Warsaw Foodhaton 2019. Wydarzenie było częścią projektu EIT Food RIS Solutions, w którym naukowcy z naszego Instytutu objęli nadzorem merytorycznym młodych innowatorów zaangażowanych w rozwiązywanie wyzwań przemysłu spożywczego zgodnie z ruchem zero waste.
Zobacz relację z wydarzenia
Konkurs na stanowisko dyrektora Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie
Na podstawie § 4 pkt 3 oraz § 6 rozporządzenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie konkursu na stanowisko dyrektora instytutu naukowego Polskiej Akademii Nauk (Dz.U nr 233, poz. 1530 ze zm.), Komisja Konkursowa powołana przez Radę Kuratorów Wydziału II Nauk Biologicznych i Rolniczych PAN ogłasza nabór kandydatów na stanowisko dyrektora Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie na 4-letnią kadencję rozpoczynającą się w dniu 1 kwietnia 2020 roku.
Konkurs składa się z dwóch etapów obejmujących:
- ocenę formalną zgłoszeń do konkursu oraz ocenę kwalifikacji naukowych /zawodowych kandydatów na podstawie przedstawionych dokumentów;
- ocenę wiedzy i predyspozycji kandydatów do kierowania instytutem na podstawie rozmowy kwalifikacyjnej.
Wymagania niezbędne:
Kandydatem / kandydatką na stanowisko dyrektora Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie może być osoba:
- posiadająca co najmniej stopień naukowy doktora w dziedzinie: nauk rolniczych lub nauk ścisłych i przyrodniczych lub nauk medycznych i nauk o zdrowiu, specjalisty mającego znaczący dorobek naukowy w szczególności w zakresie przynajmniej jednej z następujących dyscyplin: weterynaria, technologia żywności i żywienia, nauki biologiczne, nauki chemiczne, nauki medyczne;
- posiadająca doświadczenie na stanowiskach kierowniczych w instytucjach naukowych;
- nie była skazana prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub przestępstwo skarbowe;
- korzysta z pełni praw publicznych.
Zgłoszenie Kandydata / Kandydatki zawiera:
- koncepcję funkcjonowania Instytutu opracowaną przez osobę przystępującą do konkursu w formie prezentacji multimedialnej, złożoną na nośniku elektronicznym;
- informację o dotychczasowym przebiegu pracy zawodowej, w tym o:
- dorobku naukowym ogółem i w okresie ostatnich 5 lat (lista publikacji i projektów, wskaźniki naukometryczne);
- zakresie obowiązków związanych z zajmowanymi stanowiskami i pełnionymi funkcjami, okresie ich pełnienia, liczbie podległych pracowników i osiągnięciach zawodowych ;
- posiadanym tytule lub stopniu naukowym złożoną na piśmie oraz na nośniku elektronicznym;
- poświadczone za zgodność z oryginałem kopie dokumentów potwierdzających:
- przebieg pracy zawodowej;
- posiadany tytuł lub stopień naukowy;
- oświadczenie, że z chwilą objęcia funkcji dyrektora Instytutu, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie będzie podstawowym miejscem pracy kandydata / kandydatki;
- oświadczenie o korzystaniu z pełni praw publicznych;
- oświadczenie o niekaralności za umyślne przestępstwo lub przestępstwo skarbowe;
- oświadczenie, o którym mowa w art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944 – 1990 oraz treści tych dokumentów (t.j. Dz. U.2019 poz. 430);
- poświadczoną za zgodność z oryginałem kopię dowodu osobistego lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość;
- oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych w ramach konkursu na stanowisko dyrektora, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – RODO.
Dokumenty (w języku polskim*) należy nadsyłać pocztą (w jednym egzemplarzu) na adres:
Wydział II Nauk Biologicznych i Rolniczych PAN,
00-901 Warszawa, Plac Defilad 1
tel.: 22 182 60 20, fax: 22 182 70 52
z dopiskiem na kopercie: konkurs na stanowisko dyrektora Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie
lub składać osobiście na adres:
Wydział II Nauk Biologicznych i Rolniczych PAN,
00-901 Warszawa,
Pałac Kultury i Nauki, pokój 2112 (21 piętro)
w godz. od 9.00 do 16.00.
O dalszych etapach konkursu kandydaci zostaną powiadomieni pisemnie.
Materiały informacyjne dotyczące funkcjonowania i działalności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie dostępne są na stronie internetowej: pan.olsztyn.pl
Ogłoszenie o konkursie opublikowano w dniu 22 stycznia 2020 roku.
Termin składania zgłoszeń do konkursu wynosi 30 dni liczonych od dnia następującego po dniu ukazania się ogłoszenia o konkursie.
Termin upływa w dniu 21 lutego 2020 roku. O zachowaniu terminu zgłoszenia decyduje data wpływu zgłoszenia.
* w przypadku dokumentów w języku obcym, powinno być dołączone ich tłumaczenie sporządzone przez tłumacza przysięgłego.
Informujemy, że:
- Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Polska Akademia Nauk; Pl. Defilad 1; 00-901 Warszawa, tel.: 48 (22) 182 6000, fax; 48 (22) 182 7050; www.pan.pl
- Administrator wyznaczył inspektora ochrony danych osobowych, z którym można skontaktować się poprzez adres poczty elektronicznej: iod@pan.pl
- Podanie danych osobowych jest dobrowolne.
- Pani/Pana dane będą przetwarzane w celu przeprowadzenia postępowania konkursowego.
- Pani/Pana dane będą przechowywane przez okres niezbędny do przeprowadzenia postępowania konkursowego w 2020 roku oraz w celu wykonania obowiązków archiwalnych przez Administratora.
- W odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO.
- Posiada Pani/Pan:
- na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących,
- na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych,
- na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
- prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO.