„Cudze chwalicie, swoje poznajcie”

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z jednostkami doradztwa rolniczego realizuje kampanię informacyjną pod nazwą „Cudze chwalicie, swoje poznajcie”, która promuje polskiebazarek.pl. Polskiebazarek.pl jest odpowiedzią na utrudnienia występujące w dobie koronawirusa z tradycyjnym sposobem sprzedaży produktów – pomaga w nawiązywaniu bezpośrednich kontaktów przez rolników i producentów żywności z konsumentami. Można na nim bezpłatnie zamieszczać ogłoszenia o sprzedaży swoich produktów a konsument płaci dokładnie tyle, ile proponuje rolnik – nie ma marży pobieranej przez pośredników.

 

Czytaj więcej

Kurs MOOC na temat bezpieczeństwa żywności

Opakowania odgrywają kluczową rolę w procesie zachowania bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu dostaw. Powinny chronić ją przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wilgoć, temperatura czy promieniowanie oraz spełniać wymogi szczelności oraz odporności na uszkodzenia pod wpływem czynników mechanicznych. Opakowania mogą być jednak źródłem szkodliwych związków chemicznych, które mogą migrować do żywności i wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Na szczególną uwagę zasługują tu związki chemiczne i pierwiastki obecne w małych dawkach, których długotrwałe spożycie może wpływać na układ hormonalny. (więcej…)

Czytaj więcej

Pożegnanie

Z przykrością zawiadamiamy, że 21 lipca 2020 r. zmarł w wieku 70 lat śp. Wiesław „Misza” Demianowicz, wieloletni, emerytowany pracownik Zespołu Biologii Gamet i Zarodka. W swej pracy zajmował się rozrodem zwierząt gospodarskich oraz dzikich (m.in. jelenia, żubra). Będzie nam brakowało Jego dociekliwości, spokoju i poczucia humoru.

Uroczystości pogrzebowe rozpoczną się 25 lipca 2020 r. o godz. 10.30 w kaplicy przy ul. Poprzecznej, skąd o godz. 11.00 nastąpi wyprowadzenie na cmentarz komunalny w Dywitach. Rodzina prosi o nie przynoszenie kwiatów, a w zamian o przekazywanie wpłat na rzecz Hospicjum domowego w Olsztynie Caritas, nr konta 83 1240 5598 1111 0000 5024 6520, z dopiskiem „darowizna”.

 

Czytaj więcej

#SweetTemptation, czyli cukier pod lupą [wideo]

Prezentujemy kolejne działanie w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda! Tym razem wzięliśmy pod lupę cukier. Film #SweetTemptation wyjaśnia czym jest cukier, jaka jest różnica między cukrami prostymi i złożonymi, dlaczego tak bardzo lubimy to, co słodkie, a także dlaczego warto pilnować ilości spożywanego przez nas cukru. Materiał stworzono, aby zachęcić konsumentów do rozsądnego spożywania cukru i uświadomić im zależność między nadmiernym spożywaniem cukru a ich stanem zdrowia.

annual-food-agenda-logo

 

PATRONAT MEDIALNY


 

Czytaj więcej