Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ogłosiło wyniku konkursu „Projekty aplikacyjne” POIR. Projekt złożony przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN we współpracy z Zespółem Badawczo – Wdrożeniowym Ośrodka Salmonella IMMUNOLAB Sp. z o.o uzyskał 2. lokatę na liście rankingowej 30 zwycięskich aplikacji oraz dofinansowanie na poziomie blisko 14 mln złotych. (więcej…)
PL

Prof. Ryszard Amarowicz wśród najbardziej wpływowych ludzi nauki na świecie
Uniwersytet Stanforda we współpracy z koncernem wydawniczym Elsevier i przedsiębiorstwem SciTech Strategies opracował ranking TOP 2% najlepszych naukowców na świecie. (więcej…)
Granty NCN dla Instytutu
Naukowcy z Instytutu PAN w Olsztynie zdobyli finansowanie na realizację projektów badawczych w ramach konkursu OPUS 19 ogłoszonego przez Narodowe Centrum Nauki.
(więcej…)
EIT Food SPIN – bezpłatny webinar
Serdecznie zapraszamy do udziału w bezpłatnym webinarze „Innowacyjne rozwiązania dietetyczne wspomagające pracę układu odpornościowego w czasie pandemii SARS-CoV-2”, który odbędzie się już 26 listopada w formacie online.
Webinar jest organizowany przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w ramach międzynarodowego projektu SPIN, którego celem jest opracowanie suplementu diety, zawierającego składniki o potencjalnym działaniu wspierającym system odpornościowy w walce z infekcją spowodowaną SARS-CoV-2.
Wydarzenie kierowane jest do osób pracujących w branży farmaceutycznej (firmy farmaceutyczne, apteki), studentów i doktorantów farmacji, lekarzy, studentów kierunków medycznych, dietetyków (praktykujących dietetyków oraz studentów kierunków związanych z dietetyką), absolwentów technologii żywności i żywienia człowieka, osób pracujących w branży zielarskiej oraz pracowników naukowych.
Szczegółową agendę i informacje dotyczące rejestracji znajdą Państwo bezpośrednio na stronie wydarzenia.
Więcej na temat projektu SPIN.
OGLĄDAJ TVP3 OLSZTYN Opinie
Projekt SPIN – Spermidin and eugenol Integrator for contrasting incidence of coronavirus in EU population jest finansowany przez EIT Food – wspólnotę wiedzy i innowacji w obszarze żywności, która pracuje na rzecz zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego.
As part of the EIT’s Crisis Response Initiative, this activity directly contributes to the European Union’s response to the COVID-19 pandemic.
EIT Food Venture Creation School III
50 studentów i młodych naukowców z całej Europy (w tym z Polski) wzięło udział w warsztatach przedsiębiorczości „Venture Creation School” przeprowadzonych on-line w dniach od 23 października do 14 listopada 2020r.
Uczestnicy stworzyli 8 drużyn skupiających się wokół 5 głównych tematów EIT FOOD: Alternatywne źródła białka, Zrównoważone rolnictwo, Zrównoważona akwakultura, Żywienie spersonalizowane oraz Zamknięty obieg żywności.
W ciągu tych 3 tygodni, uczestnicy zapoznawali się z wieloma etapami budowania własnego projektu, od sformułowania wyzwania, poprzez znalezienie rozwiązania dla problemu i przedyskutowania pomysłu w grupach, wybrania modelu biznesowego i na koniec zdobycie umiejętności ze sztuki prezentacji pomysłu. Drużyny były mentorowane a na koniec oceniane przez ekspertów, mających doświadczenie w szkoleniu zespołów z przedsiębiorczości i prezentacji (Antoine Harfouche z Uniwersytetu Tuscia, Kristjana Björk Bjarðdal), naukowców z dziedziny nauk o żywności (dr hab. Dagmara Złotkowska z IRZiBŻ PAN) oraz osób rozwijających własne start-upy i reprezentujące Venture Capital (Lauri Reuter z Nordic FoodTech VC; Renata Bade z GreenBytes).
Zwycięską idee zaprezentowała drużyna Wabi-sabi! Aczkolwiek gratulujemy wszystkim uczestnikom projektu!
Więcej informacji o warsztatach również na stronach:
https://pan.olsztyn.pl/eitfood/vs2020_helsinki
https://matisiceland.org/the-eit-food-venture-creation-school

Noc Naukowców z EIT Food
27 listopada już po raz 15. będziemy obchodzić Europejską Noc Naukowców! Z tej okazji badacze z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przeprowadzą serię 15 wykładów online dla młodzieży szkolnej. Przygotowane w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda wykłady poruszą najciekawsze zagadnienia z obszaru żywności, żywienia i zdrowia człowieka. (więcej…)
Konkurs na stanowisko dyrektora Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie
Na podstawie § 14 rozporządzenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie konkursu na stanowisko dyrektora instytutu naukowego Polskiej Akademii Nauk (Dz.U nr 233, poz. 1530 ze zm.), Rada Kuratorów Wydziału II Nauk Biologicznych i Rolniczych PAN ogłasza nabór kandydatów na stanowisko dyrektora Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie na 4-letnią kadencję. (więcej…)

Mifepriston złudne nadzieje w leczeniu raka
Czytaj w serwisie Nauka w Polsce.
W renomowanym czasopiśmie Cancers (IF 6.126) pracownicy Zespołu Biologii i Patologii Rozrodu Człowieka we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku i Finlandii opublikowali kolejna pracę dotyczącą kontrowersji z zastosowania selektywnego modulatora receptora progesteronowego, mifepristonu w leczeniu nowotworów gonad. W pracy „Mifepristone Treatment Promotes Testicular Leydig Cell Tumor Progression in Transgenic Mice”, opisano molekularny mechanizm leżący u podstaw agonistycznych, a nie oczekiwanej antagonistycznej aktywności mifepristonu w progresji nowotworów jąder. (więcej…)

Prof. Dariusz Skarżyński uhonorowany Medalem Towarzystwa Biologii Rozrodu
Prof. dr hab. Dariusz Skarżyński został uhonorowany Medalem Towarzystwa Biologii Rozrodu. Oficjalne wręczenie wyróżnienia z rąk Przewodniczącego Kapituły Medalu i Pierwszego Prezesa TBR prof. dr hab. Adama Zięcika oraz Wiceprezes Zarządu prof. dr hab. Moniki Kaczmarek miało miejsce 4.11 w gabinecie Dyrektora Instytutu.
Wykonany wg projektu Profesora Bronisława Chromego Medal, to najwyższe wyróżnienie Towarzystwa przyznawane w uznaniu wybitnych osiągnięć naukowych w obszarze biologii rozrodu oraz zasług organizacyjnych na rzecz rozwoju Towarzystwa Biologii Rozrodu.
Prof. Skarżyński jest związany z Towarzystwem Biologii Rozrodu od początku jego istnienia. W latach 2007-2011 był Prezesem TBR, wcześniej przez 4 lata pełnił funkcję Wiceprezesa. Wspólnie z prof. dr hab. Sławomirem Wołczyńskim zainicjował organizację corocznych konferencji TBR i Polskiego Towarzystwa Medycyny Rozrodu (PTMR), konsolidujących biologów, zootechników, lek. wet. i lek. med. zajmujących się biologią i patologią rozrodu.
Podobne wyróżnienie otrzymali 6 października 2020 prof. Sławomir Wołczyński oraz prof. Jan Kotwica w czasie 13. Sesji Zgromadzenia Ogólnego Członków Oddziału PAN w Olsztynie i Białymstoku.
Więcej informacji na stronach TBR oraz Oddziału PAN w Olsztynie i Białymstoku.

Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia
Dyrektor Instytutu Prof. Mariusz K. Piskuła podpisał dzisiaj (29.10 br.) w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Warmińsko-Mazurskiego umowę o dofinansowanie projektu budowy „Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia”.
Projekt otrzymał dofinansowanie w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014–2020 Działanie 1.1 Nowoczesna infrastruktura badawcza publicznych jednostek naukowych i będzie realizowany w okresie 2020-2023.