Laboratorium Sensoryczne oferuje przeprowadzanie analiz sensorycznych żywności oraz szkolenia sensoryczne w zakresie teoretycznym i praktycznym:
- Selekcje, szkolenie i monitorowanie zespołu oceniającego.
- Metody różnicowe oraz statystyczną interpretację wyników.
- Metody ilościowe oraz statystyczną interpretację wyników.
- Metody sensorycznej analizy opisowej oraz statystyczną interpretację wyników.
Stronom zainteresowanym oferujemy pomoc w zorganizowaniu nowoczesnego, skomputeryzowanego laboratorium.
Metody statystyczne stosowane do interpretacji wyników badań:
- Analiza wariancji ( jednoczynnikowa i wieloczynnikowa);
- Analiza regresji (prosta i wielokrotna);
- Analiza składowych głównych (Principal Component Analysis – PCA);
- Analiza skupień;
- Metoda cząstkowych najmniejszych kwadratów (Partial Least Square Regression – PLS);
- Przygotowanie mapy preferencji na bazie analitycznych wyników sensorycznych i ocen konsumenckich- preference mapping;
Szkolenia prowadzone są w nowoczesnej Pracowni Analizy Sensorycznej spełniającej wymagania normy PN-EN ISO 8589:2010, wyposażonej w 12 indywidualnych stanowisk. Skomputeryzowany system sensoryczny (FIZZ, Biosystemes, Francja) wykorzystywany jest do realizacji szkoleń, badań oraz opracowywania wyników.
Czas trwania szkolenia:
W zależności od tematyki szkolenie trwa od 1 do 3 dni.
Liczba uczestników:
Minimalna ilość uczestników 6 osób, maksymalna 12.
Miejsce szkolenia:
Laboratorium Sensoryczne
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
10-747 Olsztyn
ul. Tuwima 10
Uczestnicy szkolenia po jego odbyciu otrzymują zaświadczenie o ukończeniu szkolenia wystawione przez Laboratorium Sensoryczne Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.