Dr hab. inż. Radosław Kowalski ze wsparciem Europejskiej Agencji Wykonawczej CINEA

Lider Zespołu Biotechnologii Rozrodu Organizmów Wodnych otrzymał wsparcie techniczne przy opracowywanym projekcie naukowym. W ramach prestiżowego programu naukowiec może liczyć na analizę i udoskonalenie projektu jeszcze przed jego złożeniem. W lipcu br. dr hab. inż. Radosław Kowalski gościł w Instytucie ekspertów, których wsparcie przełoży się na wzmocnienie działań przyczyniających się do realizacji celu ogłoszonej przez Unię Europejską Misji Oceany i wody.

Pomoc techniczna oferowana przez Europejską Agencję Wykonawczą ds. Klimatu, Środowiska i Infrastruktury (CINEA) w ramach naboru Cycle 2 – Technical Assistance to support communities of actors to achieve the EU Mission: Restore our Ocean and Waters objectives ma na celu wsparcie wybranych wnioskodawców w opracowywaniu, ułatwianiu i wzmacnianiu działań przyczyniających się do realizacji jednego lub kilku celów Misji Oceany i wody UE. Program obejmuje pomoc techniczną oraz studia wykonalności.

„Pomoc techniczna to ekskluzywny, ukierunkowany na skutki program coachingowy dla wybranych sygnatariuszy Karty Misji Oceany i wody UE, który obejmuje wsparcie ekspertów w celu analizy i ulepszenia każdego projektu. Pomoc techniczna będzie dostosowana do stopnia zaawansowania i celów każdego projektu oraz będzie wspierać osiągnięcie wybranych celów Misji.” – czytamy na stronie naboru.

W ramach otrzymanego wsparcia w lipcu br. dr hab. inż. Radosław Kowalski gościł w siedzibie Instytutu ekspertów: Tima Huntingtona (Poseidon), specjalistę zrównoważonej akwakultury, oraz Małgorzatę Smolak (Technopolis), prawniczkę specjalizującą się w prawie ochrony środowiska i prawie energetycznym. Podsumowaniem dotychczasowego wsparcia prac związanych z opracowaniem ukierunkowanego na ochronę ekosystemu wodnego projektu będzie przygotowanie studium wykonalności.

„Studia wykonalności zawierają ocenę ogólnej wykonalności projektów, definiując ryzyko, szanse i prawdopodobieństwo sukcesu oraz analizując, czy planowane projekty są prawnie, technicznie, finansowo, ekonomicznie, operacyjnie, środowiskowo i komercyjnie uzasadnione i wykonalne. Badania powinny również zawierać zalecenia dotyczące sposobów poprawy wykonalności wybranych działań.” – czytamy w dokumencie określającym wsparcie w ramach Misji UE „Odbudowa naszych oceanów i wód do roku 2030”.

W ODPOWIEDZI NA DEGRADACJĘ EKOSYSTEMÓW WODNYCH

Ewaluowany projekt koncentruje się na ochronie i monitorowaniu bioróżnorodności ryb łososiowatych w Europie Środkowo-Wschodniej – od dorzeczy Bałtyku po Adriatyk – ze szczególnym uwzględnieniem zagrożonego gatunku głowacicy (Hucho hucho). Gatunek ten, podobnie jak inne ryby łososiowate (np. łosoś atlantycki, troć wędrowna czy pstrąg potokowy), silnie reaguje na skutki zmian klimatu i degradację siedlisk, co prowadzi do jego wycofywania się z naturalnych środowisk rzecznych.

Projekt zakłada międzynarodową współpracę pomiędzy ośrodkami badawczymi, instytucjami zarządzającymi wodami, organizacjami pozarządowymi oraz przedstawicielami społeczności lokalnych
z różnych krajów regionu.

Planowane działania obejmują:

  • opracowanie i wdrożenie nowych metod monitoringu obecności i kondycji populacji ryb łososiowatych, m.in. z wykorzystaniem analiz eDNA;
  • rozwój transgranicznych mechanizmów ochrony i renaturyzacji siedlisk rzecznych;
  • inicjowanie programów aktywnych działań ochronnych, takich jak restytucja zagrożonych populacji, tworzenie „żywych banków genów”, czy usprawnienie praktyk zarządzania zlewniami;
  • stworzenie platformy wymiany wiedzy i dobrych praktyk, która umożliwi skuteczniejszą koordynację działań w skali ponadnarodowej.

Celem projektu jest nie tylko przeciwdziałanie spadkowi różnorodności biologicznej, ale też przyczynienie się do odbudowy funkcjonalnych, odpornych na zmiany klimatu ekosystemów rzecznych, zgodnie z założeniami unijnej strategii ochrony bioróżnorodności i Europejskiego Zielonego Ładu.

Czytaj więcej

Wyniki rekrutacji do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych 2025

W dniach 08-16.07.2027 odbyły się rozmowy kwalifikacyjne z kandydatami ubiegającymi się o przyjęcie do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych.

Na I rok 2025/2026 Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych zakwalifikowali się:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie:

  1. Agnieszka Bachmura;
  2. Piotr Lekowski;
  3. Sandra Brygida Mirończuk.

Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN w Lublinie:

  1. Agnieszka Lenga.

Czytaj więcej

Konkurs na stanowisko Specjalisty/Starszego Specjalisty w Zespole Badawczym

Konkurs na stanowisko:

Specjalista / Starszy Specjalista w Zespole Badawczym pt. „Spersonalizowana diagnostyka śródbłonka naczyniowego w terapii onkologicznej; w kierunku nowoczesnej waskulo-onkologii” (akronim: ADEVASCO) finansowanym ze środków Funduszu Polskiej Nauki.

Miejsce pracy:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie,
ul. Trylińskiego 18,
Zespół Bioelektroanalityki.

Zakres zadań:

prowadzenie badań związanych z opracowywaniem elektrochemicznego aptaczujnika do wykrywania biomarkerów dysfunkcji śródbłonka naczyniowego wywołanego przez leczenie przeciwnowotworowe.

Rola w Zespole Badawczym:

Zatrudniony/a na stanowisku będzie pełnił rolę Technical support/PhD Student opisaną we wniosku projektowym. Rolą Zatrudnionego/ej będzie odpowiedzialność za określone etapy prac badawczych, koordynację określonych eksperymentów i wspieranie metodologii.

Wymagania wobec kwalifikacji i doświadczenia kandydata:

  • tytuł zawodowy magistra w dyscyplinie nauki chemiczne,
  • wiedza w zakresie chemii biomolekularnej,
  • umiejętność posługiwania się metodami elektrochemicznymi,
  • dobra znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie,
  • umiejętność przygotowywania raportów i prezentacji wyników prac naukowych,
  • motywacja do pracy naukowej,
  • komunikatywność i bardzo dobra organizacja pracy,
  • umiejętność pracy samodzielnej jak i w zespole.

Rodzaj umowy, okres, wymiar zaangażowania, warunki finansowe:

  • Umowa o pracę, pełen etat,
  • Zatrudnienie na 52 miesięcy,
  • Wynagrodzenie 9 000 PLN – 10 500 PLN brutto,
  • Data otwarcia stanowiska: sierpień 2025 roku.

Warunki pracy:

  • możliwość podjęcia kształcenia w Interdyscyplinarnej Szkole Doktorskiej,
  • praca w dni robocze, z możliwością pracy zadaniowej w przypadku realizacji specyficznych doświadczeń, również na Wydziale Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie,
  • Kandydat (Kandydatka) będzie zobligowany(-a) do przestrzegania zasad zakazu konkurencji zgodnie z wytycznymi programu WIB.

Wymagane dokumenty:

  • kopia dyplomu ukończenia studiów wyższych,
  • CV,
  • list motywacyjny,
  • referencje (jeśli kandydat posiada).

Sposób aplikacji:

  • Zgłoszenia na konkurs należy przesłać na adres email: i.grabowska@pan.olsztyn.pl,
  • Termin składania dokumentów: 06.08.2025 r.,
  • Orientacyjny termin rozstrzygnięcia rekrutacji: 08.08.2025 r.

Po dokonaniu wstępnej analizy nadesłanych zgłoszeń, skontaktujemy się z wybranymi Kandydatami celem przeprowadzenia dalszych etapów procesu rekrutacji.

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przestrzega zapisów Europejskiej Karty Naukowca i Kodeksu Postępowania przy rekrutacji pracowników naukowych (OTMR).

Każda osoba, która poczuje się pokrzywdzona ze względu na sposób prowadzenia rekrutacji i selekcji konkursowej, powinna w pierwszej kolejności złożyć skargę na piśmie do Kierownika działu kadrowo-płacowego, w terminie 2 tygodni od ogłoszenia zakończenia procesu rekrutacji. Adres e-mail: j.papurzynska@pan.olsztyn.pl.

Skarga powinna określać nazwę stanowiska, na które przeprowadzony został konkurs, a także dokładny opis etapu procesu rekrutacji, w stosunku do której przedstawiane są uwagi. Skarżący powinien w jasny sposób przedłożyć swoje stanowisko i uzasadnić je.

W CV prosimy o umieszczenie klauzuli zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w procesie rekrutacji:

„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w dokumentach aplikacyjnych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-683 Olsztyn ul. Trylińskiego 18, w celu realizacji procesu rekrutacji wraz z publikacją na stronie internetowej Instytutu pełnych wyników konkursu.”

Klauzula informacyjna:

  1. Administratorem danych osobowych przetwarzanych w ramach procesu rekrutacji jest Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie z siedzibą 10-683 Olsztyn ul. Trylińskiego 18, tel. 89 500 32 00,
    e-mail: instytut@pan.olsztyn.pl.
  2. Kontakt z inspektorem ochrony danych osobowych jest możliwy pod adresem: iodo@pan.olsztyn.pl
  3. Podane dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji obecnego procesu rekrutacji i przechowywane do czasu jego zakończenia na podstawie wyrażonej zgody (zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a RODO).
  4. Osobie której dane dotyczą przysługuje prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Osobie, której dane dotyczą przysługuje prawo dostępu do swoich danych osobowych, żądania ich sprostowania lub usunięcia. Wniesienie żądania usunięcia danych jest równoznaczne z rezygnacją z udziału w procesie niniejszej rekrutacji. Ponadto przysługuje jej prawo do żądania ograniczenia przetwarzania w przypadkach określonych w art. 18 RODO.
  6. Osobie, której dane dotyczą, przysługuje prawo do wniesienia skargi do prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych na niezgodne z prawem przetwarzanie jej danych osobowych. Organ ten będzie właściwy do rozpatrzenia skargi z tym, że prawo wniesienia skargi dotyczy wyłącznie zgodności z prawem przetwarzania danych osobowych, nie dotyczy zaś przebiegu rekrutacji.
  7. Dane udostępnione nie będą podlegały profilowaniu ani udostępnieniu podmiotom czy państwom trzecim. Odbiorcami danych mogą być instytucje upoważnione z mocy prawa.
  8. Podanie danych zawartych w dokumentach rekrutacyjnych nie jest obowiązkowe, jednak jest warunkiem koniecznym do udziału w procesie rekrutacji.

Czytaj więcej

Żywność dziś i w przyszłości – wyzwania dla konsumentów

W ostatnich latach kwestie jakości i bezpieczeństwa żywności stały się przedmiotem gorącej debaty, szczególnie w kontekście importu produktów spoza Unii Europejskiej. Rolnicy i politycy zgłaszają obawy co do jakości zdrowotnej sprowadzanych produktów spożywczych. Jakie rozwiązania chronią nas przed potencjalnymi niebezpieczeństwami? Jakie wyzwania stoją przed konsumentami w związku z rosnącymi zmianami na globalnym rynku żywności?

Autor: dr hab. Adam Jurgoński, profesor Instytutu, lider Zespołu Biologicznych Funkcji Żywności.

Nadzór nad żywnością

Jakość i bezpieczeństwo żywności w Polsce są monitorowane przez szereg organów administracji rządowej, w tym Państwową Inspekcję Sanitarną, Inspekcję Weterynaryjną i Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. To głównie one sprawują nadzór nad produktami spożywczymi zarówno krajowymi, jak i tymi importowanymi, w tym również spoza Unii Europejskiej. Na poziomie unijnym działa natomiast Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), analizujący dostępne dane naukowe i oceniający zagrożenia związane z żywnością, w tym obecnością obcych substancji chemicznych. Unia Europejska dysponuje także Systemem Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF), który umożliwia szybkie przekazywanie informacji i podejmowanie działań w celu wycofania z rynku unijnego produktów mogących stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Dzięki zorganizowanemu systemowi nadzoru i kontroli konsumenci mogą liczyć na bezpieczeństwo żywnościowe na odpowiednim poziomie. Jednak temat importu żywności spoza UE, zwłaszcza w kontekście umów handlowych, takich jak UE-Mercosur, może budzić wśród niektórych środowisk obawy związane z różnicami w sposobie produkcji, a co za tym idzie – także w jakości sprowadzanych artykułów spożywczych.

Dostępność żywności na świecie – sytuacja w ujęciu lokalnym i globalnym

Problem zapewnienia odpowiedniej ilości żywności na świecie nie jest taki jednoznaczny. W Europie i Ameryce Północnej mamy bowiem z reguły do czynienia z nadmiarem żywności, co prowadzi do problemów zdrowotnych związanych z otyłością i chorobami dietozależnymi, jak cukrzyca typu 2 czy choroby układu krążenia. Efektem nadmiaru żywności jest także jej marnotrawstwo – coraz większy problem społeczny, z którym walczy się poprzez różnorodne inicjatywy, w tym kampanie informacyjne, optymalizację łańcuchów dostaw czy tworzenie tzw. banków żywności. Jednak w regionach świata dotkniętych konfliktami czy ubóstwem, jak niektóre kraje Afryki Subsaharyjskiej, niedobór żywności, a nawet okresowe klęski głodu, wciąż stanowią realny problem.

Nowe źródła białka – owady i sztuczne mięso na talerzu?

Współczesne trendy związane z ochroną środowiska i zmieniającymi się preferencjami konsumentów prowadzą do poszukiwań alternatywnych źródeł białka. Choć kontrowersyjny, temat wykorzystywania owadów w produkcji żywności staje się w tym kontekście coraz bardziej popularny. Postuluje się, że owady mogą stanowić wartościową alternatywę dla tradycyjnych źródeł białka.

Jednak nie chodzi tu tylko o zaspokojenie zapotrzebowania na białko. Zjawisko to trzeba również postrzegać w kontekście zmieniającego się podejścia do hodowli zwierząt gospodarskich, które w wyniku jej intensyfikacji odbierane jest przez rosnące grono osób jako kontrowersyjne. Między innymi właśnie dlatego niektórzy decydują się na diety oparte o żywność pochodzenia roślinnego, które – jeśli dobrze zbilansowane – mogą być wystarczające pod względem odżywczym dla osób dorosłych, nieobciążonych nadmiernym wysiłkiem fizycznym. Jednak w skrajnych przypadkach mogą niestety prowadzić do poważnego niedożywienia, szczególnie u dzieci. W tym kontekście pojawia się kwestia niepełnej wartościowości białka pochodzenia roślinnego oraz alternatywnych źródeł jego pozyskiwania, takich jak np. sztuczne mięso, którego pilotażowa produkcja jest już prowadzona w niektórych krajach.

Przyszłość żywności – prawo do informacji oraz wyboru

Konsumenci mają prawo do rzetelnej informacji i swobodnego wyboru produktów spożywczych obecnych na rynku. Bez względu na to, czy mówimy o owadach, sztucznym mięsie czy żywności importowanej, ostateczna decyzja, który lepszy, powinna zatem należeć do dobrze poinformowanego i wyedukowanego konsumenta. Wiele wskazuje na to, że zainteresowanie owadami jako źródłem białka nie będzie powszechne ze względu na ich egzotyczność jako składnik pożywienia w naszym kręgu kulturowym. Konkurencyjność cenowa oraz smak będą natomiast odgrywać bardzo istotną rolę podczas akceptacji produktów importowanych czy też sztucznie wytworzonych.

Kwestia żywności, zarówno tej krajowej, jak i importowanej, jest stałym tematem dyskusji. Niezależnie od przyjętych trendów, ważne jest, aby zapewnić odpowiednią edukację oraz informacje, które umożliwią podejmowanie świadomych wyborów konsumenckich. Z kolei w przypadku dzieci szczególnie ważne jest prawidłowe zbilansowanie diety, uwzględniające pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego, dostosowane do ich wieku i niezbędne dla prawidłowego wzrostu oraz rozwoju. Ocena sytuacji żywnościowej wskazuje, że w obliczu nowych wyzwań konsumentom należy zapewniać dostęp do rzetelnych informacji na temat pochodzenia, jakości, a także wartości odżywczej i właściwości zdrowotnych produktów spożywczych. W ten sposób można mieć nadzieję, że rynek żywności będzie kształtować się zgodnie z preferencjami konsumentów i ich potrzebami zdrowotnymi.

Czytaj więcej

Pożegnanie

Z wielkim żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierci naszego Kolegi i Współpracownika, lek. wet. Bartłomieja Paradowskiego – wyjątkowego lekarza weterynarii, oddanego swojej pracy specjalisty, a przede wszystkim serdecznego i pełnego empatii Człowieka.

Pan Bartłomiej na zawsze zostanie zapamiętany jako osoba, która z pasją i zaangażowaniem dbała o zdrowie zwierząt. Jego profesjonalizm, życzliwość i gotowość do pomocy pozostaną na zawsze w naszej pamięci.

Łączymy się w bólu i smutku z Rodziną, Bliskimi oraz wszystkimi, którzy znali Go osobiście i mieli okazję z Nim współpracować.

Uroczystości pogrzebowe rozpoczną się Mszą Świętą, która zostanie odprawiona 19 lipca o godz. 11:00 w Kościele Bł. Honorata przy ul. Olsztyńskiej w Mrągowie.

Z wyrazami współczucia,

Dyrekcja oraz Pracownicy
Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie

Kierownik, Koleżanki i Koledzy ze Stacji Badawczej w Popielnie

Czytaj więcej

Naukowcy Instytutu w światowej czołówce badaczy według Research.com

Dorobek publikacyjny naukowca w danej dziedzinie i liczba cytowań – to czynniki, które brano pod uwagę tworząc 4. edycję prestiżowego międzynarodowego rankingu Research.com. Naukowcy naszego Instytutu zostali wyróżnieni w dwóch z dwudziestu ujętych w rankingu dziedzinach: prof. Ryszard Amarowicz w chemii, a prof. Andrzej Ciereszko w biologii i biochemii.

Ranking Research.com opiera się na wskaźniku D-index (discipline-specific H-index), który bierze pod uwagę dorobek publikacyjny naukowca w danej dziedzinie oraz liczbę cytowań. Dane pochodzą z OpenAlex i CrossRef. Jak piszą twórcy rankingu, ich celem jest inspirowanie naukowców, firm oraz polityków z całego świata do zgłębiania kierunków badań prowadzonych przez wybitnych ekspertów oraz zapewnienie całej społeczności naukowej możliwości odkrycia, kim są czołowi eksperci w poszczególnych dziedzinach badań, w różnych krajach, a nawet w ramach poszczególnych instytucji badawczych.

Chemia: prof. dr hab. Ryszard Amarowicz, lider Zespołu Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie:

  • 2. miejsce w rankingu krajowym,

3013. miejsce w rankingu światowym,
D-Index: 78
Cytowania: 18,811
Publikacje: 370

Biologia i biochemia: prof. dr hab. Andrzej Ciereszko, członek korespondent PAN, lider Zespołu Biologii Gamet Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie:

  • 27. miejsce w rankingu krajowym,

17364. miejsce w rankingu światowym,
D-Index: 45,
Cytowania: 7,549,
Publikacje: 260.

Gratulujemy!

Czytaj więcej

Rada Młodszych Badaczy

Rada reprezentuje interesy młodszych badaczy, wspiera ich rozwój zawodowy, inicjuje działania edukacyjne i integracyjne oraz ułatwia komunikację między nowymi i bardziej doświadczonymi członkami tej społeczności.

Rada stanowi platformę wymiany doświadczeń, promuje współpracę między komórkami organizacyjnymi oraz wspiera działania zmierzające do poprawy jakości badań naukowych, środowiska pracy i kultury organizacyjnej Instytutu.

Wspieramy otwartość, wyłapujemy potrzeby i nastroje, dbamy o wspólną przestrzeń pracy, w której rosną nie tylko pomysły, ale i ludzie.

Przedstawiciele:

  1. dr Anna Ogrodowczyk
    e-mail: a.ogrodowczyk@pan.olsztyn.pl
  2. dr Piotr Kaczyński
    e-mail: p.kaczynski@pan.olsztyn.pl

„Każdy głos to ziarenko. Razem budują ogród”.

Czytaj więcej

Rada Doświadczonych Badaczy

Rada reprezentuje interesy doświadczonych badaczy, wspiera rozwój kariery i kompetencji członków tej grupy oraz identyfikuje kluczowe potrzeby całego środowiska naukowego Instytutu, mogące wpływać na jakość i zakres badań oraz atmosferę pracy.

Rada inicjuje działania wzmacniające komunikację i współpracę między komórkami organizacyjnymi oraz wspiera integrację społeczności naukowej Instytutu.

Przestrzeń dialogu i współpracy. Łączymy głosy pracowników z decyzjami liderów, by każdy pomysł i obawa mogły znaleźć swój czas i miejsce.

Przedstawiciele:

  1. dr hab. inż Małgorzata Wronkowska
    e-mail: m.wronkowska@pan.olsztyn.pl
  2. dr hab. Bartosz Fotschki
    e-mail: b.fotschki@pan.olsztyn.pl

„Nie wystarczy wiedzieć. Trzeba słuchać, rozumieć i działać”.

Czytaj więcej

Panel Doradczy

Pomost między zespołami a kierownictwem. Słuchamy, rozmawiamy, sygnalizujemy potrzeby i pomysły
– by wspólnie budować Instytut, który rośnie razem z ludźmi.

„Przyszłość jeszcze nie jest napisana. Każdy z Nas może dodać do niej coś dobrego”.

Czytaj więcej

XLVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN

Doskonalenie żywności i żywienia dla zachowania komfortu życia człowieka, przyszłość przemysłu spożywczego, ekonomiczne aspekty produkcji żywności, profil i preferencje współczesnego konsumenta, zrównoważony rozwój – to m.in. te tematy wybrzmiały podczas tegorocznej sesji naukowej Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, zorganizowanej przez Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, współorganizowanej przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN.

Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN został utworzony w 1956 r., a naukowcy naszego Instytutu do dziś tworzą jego struktury i aktywnie działają na rzecz rozwoju technologii żywności i żywienia. Komitet organizuje konferencje naukowe i wydarzenia eksperckie, działa w obszarze komunikacji naukowej, opracowuje oficjalne opinie i stanowiska, co ma szczególne znaczenie w dobie wyzwań środowiskowych i ograniczonego zaufania konsumentów. Sesje Komitetu odbywają się co dwa lata w różnych ośrodkach naukowych i akademickich związanych z naukami o żywności i żywieniu. W tym roku spotkano się na Wydziale Nauki o Żywności UWM, który dodatkowo obchodził jubileusz 80-lecia istnienia.

– Nasz Instytut od lat aktywnie działa w obszarach żywienia, innowacji w przetwórstwie żywności oraz zdrowia. Tym bardziej cieszę się, że program konferencji został przygotowany w taki sposób, abyśmy mogli wspólnie zapoznać się z najnowszymi osiągnięciami naukowymi i praktycznymi rozwiązaniami w dyscyplinie technologii żywności i żywienia. Wierzę, że najbliższe dwa dni konferencji będą przestrzenią sprzyjającą wymianie wiedzy, budowaniu sieci kontaktów oraz zawiązywaniu trwałych partnerstw – mówiła w trakcie oficjalnego otwarcia konferencji prof. dr hab. Monika M. Kaczmarek, dyrektor Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN.

W sesji wzięło udział prawie 200 naukowców, reprezentujących około 15 ośrodków naukowych z całej Polski. Konferencję uświetniły wystąpienia zaproszonych przez Instytut prelegentek: prof. dr hab. Anny Gramzy-Michałowskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, która w wykładzie plenarnym mówiła o żywności ultraprzetworzonej oraz jej wpływie na zdrowie, a także dr hab. Ewy Lange, prof. SGGW, która z kolei przedstawiła współczesne spojrzenie na dietoterapię otyłości.

W programie nie zabrakło głosu naukowców i doktorantów Instytutu. Dr hab. Adam Jurgoński, prof. Instytutu,  opowiedział o wpływie trifosforanu pentasodowego (E451i) na funkcje jelitowe i homeostazę fosforu u szczurów. Naukowiec bada, jaką rolę odgrywają w zdrowiu i chorobie dodatki do żywności zawierające fosfor oraz weryfikuje zagrożenia wynikające z ich regularnego spożywania. To odpowiedź na zwiększające się w społeczeństwie spożycie fosforu i powiązane z nim konsekwencje zdrowotne. Instytut reprezentowały również doktorantki Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej: mgr Karolina Bieglecka, doktorantka w Zespole Chemii i Biodynamiki Żywności mówiła o wpływie β-fruktanów typu inuliny cykorii na gospodarkę lipidową, skład ciała oraz biofizyczne parametry skóry pacjentów z łuszczycą; mgr Aleksandra Kuliga, doktorantka w Zespole Immunologii i Mikrobiologii Żywności omówiła wybrane szczepy bakteryjne o potencjale probiotycznym w fermentacji serwatki z dodatkiem aronii.

Spotkanie uświetnił związany z Olsztynem Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego, dr inż. Marcin Kulasek.

– (…) W dobie postępujących zmian klimatycznych, globalizacji, starzenia się społeczeństwa oraz rosnących oczekiwań konsumentów, to właśnie nauka o żywności i żywieniu staje się kluczem do zrównoważonego rozwoju i zdrowia publicznego. Wspieranie tej dziedziny, zarówno od strony badawczej, jak i wdrożeniowej, będzie jednym z priorytetów mojego resortu – zapewniał.

80-lecie Wydziału Nauk o Żywności UWM

Konferencję połączono z uroczystymi obchodami jubileuszu 80-lecia Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. W ramach podziękowań za wieloletnią i owocną współpracę, widoczną m.in. we wspólnie realizowanych wydarzeniach o charakterze naukowym, ale również wspólnych projektach czy publikacjach, dyrektor Instytutu prof. Monice M. Kaczmarek wręczono medal okolicznościowy.

Więcej o programie sesji naukowej Komitetu na stronie konferencji.

Fot. Janusz Pająk, UWM; dr hab. Urszula Krupa-Kozak (Archiwum prywatne)

Czytaj więcej