Co sprawia, że spożywanie malin korzystnie wpływa na nasz organizm? Czy można określić, które odmiany malin są najzdrowsze? Czy można przedawkować spożycie malin? Ile powinniśmy ich zjeść, aby uzyskać efekt prozdrowotny? Radiową Akademię Zdrowego Odżywiania odwiedził dr Bartosz Fotschki, który przybliżył słuchaczom supermoce malin.
Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.
Czy nasze nawyki żywieniowe wpływają na zdrowie przyszłych pokoleń? Czy możemy programować rozwój naszych dzieci? Zachwianie równowagi żywieniowej na wczesnych etapach życia, zarówno przed, jak i po porodzie, może programować rozwój, metabolizm i zdrowie człowieka na przyszłość. W pierwszej odsłonie drugiej edycji Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania vol.2. gościmy prof. dr hab. Monikę Kaczmarek z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.
Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania ponownie w eterze! To już druga edycja popularnej serii podcastów z udziałem naukowców Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
Czy dieta matki może wpłynąć na zdrowie nie tylko jej potomstwa ale i kolejnych pokoleń? Czym jest otyłość ukryta? Jak uchronić się przed zakażeniem bakteriami chorobotwórczymi w swojej kuchni? Dlaczego warto sięgać po ryby ze stawów hodowlanych? Kim są flekistarianie i czy Ty też jesteś jednym z nich? Jaką rolę mogą odgrywać maliny w walce z zaburzeniami funkcjonowania wątroby? Jak samodzielnie przygotować naturalne probiotyki? To tylko niektóre z wielu zagadnień, które poruszają nasi naukowcy.
Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który dąży do poprawy nawyków żywieniowych konsumentów i wzrostu ich zaufania do sektora żywności w Europie.
Would you like to become one of the innovation leaders of the future gastronomy sector?
Join the group of ambitious and creative young people, who supported by researchers, industry experts, and professional chefs will co-create new concepts and products addressing the needs of allergic and hypersensitive consumers. In our school, you will get state-of-the-art knowledge and skills around management of food safety hazards and the development of targeted nutrition solutions. You can rebuild the trust of consumers in food services, just believe that food hypersensitivity is not only a challenge but also an opportunity!
The EIT Food RIS Summer School in Targeted Nutrition is organized by Institute of Animal Reproduction and Food Research PAS (Poland) together with Arhus University (Denmark), Matis (Iceland), IMDEA Food (Spain), Bologna University (Italy), BCC Innovation Culinary Center (Spain) and University of Cambridge (England).
OVERVIEW
The RIS Summer School will be available fully online from September 3rd until October 1st, 2021. Most of the time, students will work flexibly at the times of their convenience. They will also participate in live-hosted online exercises. Learning will include lectures on the state-of-the-art knowledge on food allergy, entrepreneurship modules, quizzes, message boards and problem-solving exercises.
The program has 4 main phases: introductory phase, early phase, middle phase and final phase.
Introductory phase (September 3rd) students will define their competence profiles to facilitate further division into subgroups
Start-up phase (September 6th-10th) includes entrepreneurship modules and a number of lectures on the different aspects of food allergy and allergens delivered as asynchronous blocks. In addition, quizzes dedicated to food allergens will be included as well as some live online activities. A detailed timetable will be available on the Canvas platform.
Middle phase (September 13th-17th): the content of this phase is mainly focused on entrepreneurship. During this week students will have an online discussion dedicated to ideating and prototyping, intellectual property rights , trademarks and copyright. One of the live online activities will be performed to provide students with information and instructions on effective pitching and communication. Additionally, students will have the opportunity to hear the success story of Rising Food Stars.
End phase (27th September-1st October): last week of the Summer School contains three blocks of the entrepreneurship and two food-related lectures on nutritional programming and microbiological aspects of food allergy. Students will participate online in a live culinary adventure with professional chefs. October 1st is the date of the Final Pitch in front of a professional jury, followed by teams graduation and winners awarding.
EVERYTHING YOU NEED TO KNOW
Who can apply:
The course is open to Bachelor, MSc and PhD students as well as graduates and professionals interested in nutrition and food. The course would also suit aspiring entrepreneurs or professionals wishing to move into this sector. There is no precondition concerning your study background.
Territory requirements:
Applications are accepted from the following territories (based on citizenship):
Albania, Armenia, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Estonia, Faroe Islands, Georgia, Greece, Hungary, Italy, Latvia, Lithuania, Malta, Moldova, Montenegro, North Macedonia, Poland, Portugal, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spain, Turkey, Ukraine.
Language requirements:
English
CAREER OPPORTUNITIES
RIS Summer School in Targeted Nutrition aims to educate young academics and ignite their entrepreneurial talents. The School will mentor a new generation of European food innovators, through an entrepreneurial approach linked to food allergies. Students will be provided with state-of-the-art knowledge and skills around the management of food safety hazards and the development of targeted nutrition solutions.
Szkolenie internetowe w ramach w ramach umowy o nr rej. OR14-6521.2-OR1400004/18 – Program Doradztwa Rybackiego „Pozyskiwanie, przechowywanie i zapładnianie gamet ryb” – akronim FishRePro.
Szkolenie odbędzie się 25 czerwca od godziny 12:00 do godziny 15:00. Szkolenie prowadzone będzie na platformie internetowej ZOOM z możliwością zabrania głosu i prowadzenia dyskusji przez słuchaczy. Skierowane jest do osób pracujących zawodowo w rybactwie, osób zainteresowanych hodowlą ryb, a także studentów wydziałów i kierunków związanych z rybactwem.
„Badanie procesów degradacji i wchłaniania antocyjanów z nowo opracowanych modeli produktów spożywczych w kontekście ich właściwości prozdrowotnych”
Cele projektu:
Planowane badania mają na celu scharakteryzowanie przemian i procesów wchłaniania antocyjanów z opracowanych modeli produktów spożywczych posiadających matrycę wiążącą te naturalne barwniki w stopniu umożliwiającym ich docieranie w formie natywnej do jelita grubego. Biorąc pod uwagę silne właściwości biologiczne natywnych antocyjanów (obserwowane w warunkach in vitro) obecność tych substancji w środowisku końcowego odcinka przewodu pokarmowego może pozytywnie wpływać na jego funkcjonowanie.
Tym samym opracowane produkty mogą być korzystne dla osób z zaburzeniami jelita grubego.
Realizowane zadania:
Planowane badania obejmują opracowanie modeli produktów spożywczych, analizę profilu
i zawartości związków bioaktywnych metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej sprzężonej z spektrometrią mas (HPLC-MS/MS) oraz właściwości biologicznych surowców, półproduktów i produktów gotowych, analizę poziomu związania/uwalniania antocyjanów
z opracowanych modeli produktów w eksperymentach in vitro oraz eksperymentach in vivo,
a także analizę sensoryczną i mikrobiologiczną powstałych produktów.
Efekty projektu:
Planowane badania zakładają stworzenie i scharakteryzowanie modeli produktów spożywczych o wysokiej wartości prozdrowotnej wynikającej z połączenia naturalnych źródeł antocyjanów z substancjami ograniczającymi degradacje i wchłanianie tych barwników
w przewodzie pokarmowym.
Doktorant: mgr inż. Wiesław Kaszubski
Promotor: dr hab. Wiesław Wiczkowski, prof. Instytutu
Opiekun pomocniczy: dr inż. Maciej Combrzyński
Na podstawie art. 200 Ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2018, poz. 1668 z późn. zm.) oraz na podstawie art. 291 ustawy z dnia 3 lipca 2018 r. Przepisy wprowadzające ustawę – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. 2018 poz. 1669 z późn. zm.) oraz Umowy z dnia 16 marca 2020 r. o utworzeniu szkoły doktorskiej pn. „Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych” zawartej pomiędzy: Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (IRZiBŻ PAN) w Olsztynie, Państwowym Instytutem Weterynaryjnym – Państwowym Instytutem Badawczym (PIWet-PIB)w Puławach oraz Instytutem Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk (IA PAN) w Lublinie oraz Zasad Rekrutacji do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych
Dyrektor Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej ogłasza:
rekrutację do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych w dyscyplinach naukowych: zootechnika i rybactwo, technologia żywności i żywienie, weterynaria, rolnictwo i ogrodnictwo,
zgodnie z przyjętymi limitami:
Jednostka
Dyscyplina
Limit
IRZiBZ PAN Olsztyn
zootechnika i rybactwo
technologia żywności i żywienie
12 doktorantów
PIWET-PIB Puławy
weterynaria
2 doktorantów
IA PAN Lublin
rolnictwo i ogrodnictwo
4 doktorantów
Rekrutacja prowadzona będzie do poszczególnych tematów badawczych ogłoszonych na stronach internetowych Instytutów do końca maja 2021r:
IRZiBZ PAN Olsztyn
Dyscyplina: zootechnika i rybactwo:
Znaczenie kwasów tłuszczowych i ich transporterów w rozwoju łożyska u świni. Promotor: prof. dr hab. Agnieszka Blitek pobierz PDF
Funkcja wydzielnicza i aktywność proliferacyjna endometrium: udział feniksyny 14. Promotor : dr hab. Magdalena K. Kowalik pobierz PDF
Napięcie elektryczne bariery hydrożelowej: Nowe spojrzenie na potencjał błonowy komórki. Kierownik projektu: dr Magdalena Kowacz pobierz PDF
Oparty na hydrożelu model generowania potencjału błonowego i jego znaczenie dla wczesnego rozwoju zarodka. Kierownik projektu: dr Magdalena Kowacz pobierz PDF
Matczyna otyłość, a epigenetyczne i metaboliczne regulacje podczas gametogenezy i wczesnego rozwoju zarodkowego u myszy: szczególna rola szlaku sygnałowego leptyny. Promotor: dr hab. Antonio Galvao pobierz PDF
Poznanie molekularnych mechanizmów oddziaływań pomiędzy makrofagami i fibroblastami endometrium w procesach związanych z patogenezą endometrosis u klaczy. Kierownik projektu: dr Anna Szóstek-Mioduchowska pobierz PDF
Rola Mф1 i Mф2 w przebudowie ECM w stanie hipoksji w endometrosis u klaczy. Kierownik Projektu: dr Anna Szóstek-Mioduchowska pobierz PDF
Wpływ matczyny na jakość potomstwa u okonia (Perca fluviatilis). Kierownik projektu: dr Daniel Żarski pobierz PDF
Wpływ ojcowski na jakość potomstwa u okonia (Perca fluviatilis). Kierownik projektu: dr Daniel Żarski pobierz PDF
Dyscyplina: technologia żywności i żywienie:
Ultra-czułe narzędzia do wykrywania antybiotyków jako nowa strategia kontroli leczenia i okresu karencji po antybiotykoterapii bydła Kierownik projektu: dr Katarzyna Kurzątkowska. pobierz PDF
IA PAN Lublin
Dyscyplina: rolnictwo i ogrodnictwo:
Rola właściwości metabolicznych, morfologicznych i genetycznych grzybów Neosartorya spp. w kształtowaniu ich odporności na związki konserwujące, chemiczne oraz naturalne ekstrakty roślinne. ( PRELUDIUM-BIS 2) Kierownik projektu: prof. dr hab. Magdalena Frąc pobierz PDF
Zmiany stopnia acetylacji niecelulozowych polisacharydów podczas rozwoju i dojrzewania owoców i ich wpływ na właściwości mechaniczne i mikrostrukturę tkanki roślinnej. (PRELUDIUM-BIS 2) Kierownik projektu: dr hab. Monika Szymańska- Chargot, prof. IA PAN pobierz PDF
Wykorzystanie odpadów po hodowli Hermetii illucens jako bionawozów. Proponowany promotor: prof. dr hab. Andrzej Bieganowski pobierz PDF
PIWET-PIB Puławy
Dyscyplina: weterynaria:
Ocena sytuacji epidemiologicznej w zakresie występowania u świń chorób wywoływanych przez Mycoplasma spp. Promotor: dr hab. Jacek Żmudzki, profesor instytutu pobierz PDF
Zgodnie z Ustawą 2.0 MNiSW każdy doktorant otrzymuje stypendium w wysokości nie mniejszej niż 2371,70 zł (brutto)
Dokumenty:
Wykaz dokumentów niezbędnych do postępowania rekrutacyjnego (pobierz PDF)
Harmonogram i sposób składania wniosków:
IRZiBZ PAN Olsztyn
Poczta tradycyjna – na adres: Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, ul. Tuwima 10, 10-748 Olsztyn, do dnia 7 września 2021 r. do godziny 15.00.
Osobiście – w siedzibie Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, ul. Tuwima 10, w Olsztynie w Sekretariacie, w dniach od 1 września 2021 r do 7 września 2021 r. w godzinach 8:00 – 15:00.
PIWET-PIB Puławy
Poczta tradycyjna – na adres: Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych, Państwowy Instytut Weterynaryjny-PIB, Al. Partyzantów 57, 24-100 Puławy, do dnia 7 września 2021 r. do godziny 15.00.
Droga mailowa – na adres e-mail: ppolak@piwet.pulawy.pl do dnia 7 września 2021 r. do godziny 15.00.
IA PAN Lublin
Poczta tradycyjna – na adres: Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych, Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk, ul. Doświadczalna 4, 20-290 Lublin, do dnia 7 września 2021 r. do godziny 15.00.
Droga mailowa – na adres e-mail: sekretariat@ipan.lublin.pl do dnia 7 września 2021 r. do godziny 15.00.
Weryfikacja wniosków pod względem formalnym: 09 września 2021 r.
Rozmowy kwalifikacyjne (ewentualne zmiany terminu będą umieszczane na stronie szkoły): 13-22 września 2021 r.
Publikacja szczegółowego harmonogramu rozmów kwalifikacyjnych, zawierającego informacje o godzinie egzaminu danego kandydata: do 10 września 2021 r. godz. 12:00
Publikacja list rankingowych: do 27 września 2021 r. godz. 16:00