Nabór na środowiskowe studia doktoranckie – edycja II

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie ogłasza 2 nabór kandydatów na 3-letnie (1.09.2016 – 31.08.2019) środowiskowe studia doktoranckie w ramach Zintegrowanej Szkoły Doktorantów Konsorcjum Naukowego KNOW „Zdrowe Zwierzę – Bezpieczna Żywność”.

Dziedzina naukowa: nauki weterynaryjne oraz nauki rolnicze w dyscyplinach zootechnika i technologia żywności i żywienia.

Poszukujemy kandydatów do realizacji następujących projektów:

„Rola czynnika transkrypcyjnego FOXN1 w procesie gojenia urazów skóry w zależności od wieku oraz statusu metabolicznego”

dr hab. Barbara Gawrońska-Kozak, prof. nadzw.; e-mail: b.kozak@pan.olsztyn.pl
Zespół Biologicznych Funkcji Żywności

„Modyfikowane białka żywności i probiotyki – wpływ na aktywność regulatorowych komórek T i komórek dendrytycznych”

dr inż. hab. Dagmara Anna Złotkowska; e-mail: d.zlotkowska@pan.olsztyn.pl
Zespół Immunologii i Mikrobiologii Żywności

„Bezpieczna dieta dla chorych z polialergią pokarmową w aspekcie występowania reakcji krzyżowych białek pokarmowych”

dr hab. Barbara Wróblewska, prof. nadzw.; e-mail: b.wroblewska@pan.olsztyn.pl
Zespół Immunologii i Mikrobiologii Żywności

„Zaangażowanie elementów szlaku biosyntezy i uwalniania oraz horyzontalnego transferu pęcherzyków zewnątrzkomórkowych w komunikację między zarodkiem a błoną śluzową macicy we wczesnej ciąży”

dr hab. Monika Kaczmarek, prof. nadzw.; e-mail: m.kaczmarek@pan.olsztyn.pl
Zespół Mechanizmów Działania Hormonów

Studia w trybie stacjonarnym trwają trzy lata. Konsorcjum zapewnia stypendia naukowe w wysokości 2 500 zł miesięcznie oraz atrakcyjny i nowoczesny program studiów (nowoczesne metody badań naukowych, kurs pisania publikacji naukowych, aplikowania o fundusze, ochrony własności intelektualnej i komercjalizacji badań), szkoły letnie oraz obligatoryjny miesięczny naukowy staż zagraniczny.

O przyjęcie na I rok studiów doktoranckich mogą ubiegać się absolwenci szkół wyższych z tytułem zawodowym magistra (lub równorzędnym) oraz beneficjenci Diamentowego Grantu. Rekrutację kandydatów przeprowadza Komisja na podstawie złożonych dokumentów oraz rozmowy kwalifikacyjnej, w części prowadzonej w języku angielskim. Podczas rozmowy kwalifikacyjnej kandydat przedstawia 10 min prezentację dotyczącą wskazanego tematu badań.

Wymienione dokumenty należy złożyć w Kadrach Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, ul. Tuwima 10, 10-748 Olsztyn do dnia 25 lipca 2016 r. do godz. 12:00.

Rozmowa kwalifikacyjna odbędzie się 27 lipca 2016 r. w sali seminaryjnej Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, ul. Tuwima 10.

Dokumenty do pobrania:

Wykaz wymaganych dokumentów

Warunki i tryb rekrutacji

Kontakt:

dr hab Aneta Andronowska, prof. nadzw.
Kierownik Studiów Doktoranckich
tel. 89 539 31 20
e-mail: a.andronowska@pan.olsztyn.pl

Czytaj więcej

Wyniki rekrutacji na środowiskowe studia doktoranckie na lata 2016/2019

W dniu 06.07.2016 r. odbyły się rozmowy rekrutacyjne na środowiskowe studia doktoranckie w IRZiBŻ PAN w Olsztynie na lata 2016/2019, w ramach Zintegrowanej Szkoły Doktorantów Konsorcjum Naukowego KNOW „Zdrowe Zwierzę-Bezpieczna Żywność”. Komisja rekrutacyjna zatwierdziła następujące kandydatury:

  1. mgr Karolina Krajza,
  2. mgr Ewelina Goryszewska,
  3. mgr Joanna Staszkiewicz,
  4. mgr Małgorzata Olszkiewicz,
  5. mgr Ewa Twaróg.

 

Czytaj więcej

Nauka też sztuka! [relacja foto i video]

Budowanie modeli bakterii i łańcuchów genetycznych, komponowanie kosmetyków z liofilizowanych owoców i warsztaty daktyloskopijne – to  tylko niektóre z atrakcji, które czekały uczestników Pikniku „Nauka też sztuka!”, który odbył się na olsztyńskiej starówce w sobotę 25 czerwca br.

Miłośnicy nauki mogli wziąć udział w warsztatach, interaktywnych pokazach, eksperymentach i konkursach, przygotowanych przez naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz zaproszonych gości z Instytutu Geofizyki PAN w Warszawie, Ogrodu Botanicznego PAN w Powsinie, Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt w Jastrzębcu i Centrum Nauki Kopernik.

To już druga edycja Pikniku „Nauka też sztuka!” organizowanego w ramach Olsztyńskiego Lata Artystycznego przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie we współpracy z Miejskim Ośrodkiem Kultury. W gronie tegorocznych partnerów imprezy znalazł się również Oddział PAN w Olsztynie i w Białymstoku z siedzibą w Olsztynie. Naukowcy, wychodząc na spotkanie mieszkańcom miasta, pragnęli przybliżyć im rolę nauki w naszym codziennym życiu i zachęcić najmłodszych do odkrywania w sobie „genu naukowca”, który w przyszłości może przerodzić się w życiową pasję.

Relacje:

TVP Olsztyn (od 10:10); Radio Olsztyn

Fotorelacje:

www.olsztyn.com.pl; www.olsztyn24; www.olsztyn.wyborcza.pl

Galeria:

Czytaj więcej

Zapraszamy na Piknik Naukowy „Nauka też sztuka!”

piknik_nauka_też_sztuka_plakatJuż w sobotę 25 czerwca centrum olsztyńskiej starówki zamieni się w niezwykłe laboratorium, pełne eksperymentów, warsztatów i konkursów. A to za sprawą naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, którzy w ramach Olsztyńskiego Lata Artystycznego będę przekonywać mieszkańców miasta, że nauka to też sztuka! Artystów i naukowców łączy bowiem pasja tworzenia, zamiłowanie do eksperymentowania i otwartość umysłu. Teorie, które tworzą fizycy, wirtuozerskie eksperymenty chemików czy obrazy oglądane w obiektywie mikroskopu to niejednokrotnie dzieła sztuki.

W programie Pikniku znajdzie się m.in. niezwykła wystawa interaktywnych eksponatów Centrum Nauki Kopernik, dzięki którym zwiedzający będą mogli sprawdzić szybkość reakcji na bodźce świetlne oraz dźwiękowe, dowiedzieć się jak oszukać swój wzrok, czy postarać się złamać szyfr.

Całe rodziny będą mogły wziąć udział w warsztatach na temat diety bezglutenowej, podczas których dowiedzą się czym właściwie jest gluten oraz kto i dlaczego musi się go wystrzegać. Goście Pikniku zabawią się też w „Poszukiwaczy glutenu” podejmując próbę wymycia go z próbek ciasta z mąki pszennej. Z kolei warsztaty „Smakowita skóra” obejmą praktyczne wykorzystanie proszków owocowych do otrzymywania kosmetyków. Każdy z uczestników będzie mógł skomponować własny krem z dodatkiem ulubionego owocu i zabrać go do domu.

Naukowcy z Instytutu Geofizyki PAN w Warszawie pomogą nam wywołać nasze „Prywatne trzęsienie ziemi” i wyjaśnią dlaczego wstrząsy o podobnej wielkości w niektórych rejonach świata powodują małe zniszczenia a w innych katastrofy. Warsztaty przygotowane przez Ogród Botaniczny PAN w Powsinie przybliżą gościom rolę Banku Nasion w ochronie różnorodności roślin, szczególnie tych zagrożonych wyginięciem.

Na gości będą tez czekały warsztaty technik daktyloskopowych, wykorzystywanych w laboratoriach kryminalistycznych, oraz zajęcia tworzenia samodzielnych modeli bakterii np. bolibrzuszka. Niewątpliwą atrakcją będzie też pokaz pluszowych modeli organów, uczestniczących w trawieniu (w skali 1:1 lub większej). Uczestnicy „Labiryntu pokarmowego” będą mogli dowiedzieć się miedzy innymi, jak długie jest jelito i dlaczego żołądek nie trawi sam siebie.

Na scenie staromiejskiej odbędzie się konkurs familijny „Tajemnice ludzkiego ciała” z nagrodami, a także warsztat projektowania DNA ze słodkich żelków.

W prezentacjach weźmą udział również naukwowcy z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu, którzy wyjaśnia jak ph produktów spożywczych wpływa na nasze zdrowie.

Piknik „Nauka też sztuka!” rozpocznie się o godz. 12:00 na scenie staromiejskiej w Olsztynie i potrwa do godz. 16:00. Wstęp wolny!

Organizator: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie
Współorganizator: Miejski Ośrodek Kultury
Partner: Oddział Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie i Białymstoku z siedzibą w Olsztynie.

Czytaj więcej

Obrona pracy doktorskiej mgr Bartosza Fotschki

DYREKTOR i RADA NAUKOWA Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie mają zaszczyt zaprosić na publiczną obronę rozprawy doktorskiej na stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia:

Mgr Bartosza Fotschki

pt. „Odżywcze i prozdrowotne właściwości lipidów nasion oraz preparatów z wytłoków jabłkowych i malinowych w badaniach in vivo”.

Obrona odbędzie się w dniu 24 czerwca 2016 r. o godz. 1200 (sala konferencyjna przy ul. Tuwima 10) (więcej…)

Czytaj więcej

Obrona pracy doktorskiej mgr Justyna Wojtasika

DYREKTOR i RADA NAUKOWA Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie mają zaszczyt zaprosić na publiczną obronę rozprawy doktorskiej na stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia:

Mgr Justyna Wojtasika

pt. „Opracowanie bioczujników elektrochemicznych do badania oddziaływań pomiędzy kinazami i ich inhibitorami”.

Obrona odbędzie się w dniu 22 czerwca 2016 r. o godz. 900 (sala konferencyjna przy ul. Tuwima 10)

Promotor:

  • Prof. dr hab. Hanna Radecka, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie;

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. Barbara Baraniak, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,
  • Dr hab. Krzysztof Bryl, prof. UWM, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie,
  • Dr hab. Janusz Kapuśniak, prof. AJD, Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie.

Z pracą doktorską i recenzjami można zapoznać się w sali seminaryjnej  IRZiBŻ PAN w Olsztynie, przy ul. Tuwima 10.

Przewodniczący Rady Naukowej
Prof. dr hab. Tomasz Janowski

 

Czytaj więcej

Obrona pracy doktorskiej mgr inż. Ilony Patrycji Kowalczyk – Zięba

DYREKTOR i RADA NAUKOWA Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie mają zaszczyt zaprosić na publiczną obronę rozprawy doktorskiej na stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie zootechnika:

Mgr inż. Ilony Patrycji Kowalczyk – Zięba

pt. „Synteza i działanie kwasu lizofosfatydowego w ciałku żółtym krowy- badania in vitro”.

Obrona odbędzie się w dniu 24 czerwca 2016 r. o godz. 900 (sala konferencyjna przy ul. Tuwima 10) (więcej…)

Czytaj więcej

Obrona pracy doktorskiej mgr Adriana Ryszarda Góreckiego

DYREKTOR i RADA NAUKOWA Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie mają zaszczyt zaprosić na publiczną obronę rozprawy doktorskiej na stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia:

Mgr Adriana Ryszarda Góreckiego

pt. „Uwalnianie wybranych substancji bioaktywnych z nośników skrobiowych poddanych działaniu wysokiego ciśnienia hydrostatycznego”.

Obrona odbędzie się w dniu 30 czerwca 2016 r. o godz. 1000 (sala konferencyjna przy ul. Tuwima 10)

Promotor:

  • Dr hab. Wioletta Błaszczak, prof. nadzw, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. inż. Antoni Golachowski, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
  • Dr hab. Hanna Maria Baranowska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

Z pracą doktorską i recenzjami można zapoznać się w sali seminaryjnej  IRZiBŻ PAN w Olsztynie, przy ul. Tuwima 10.

Przewodniczący Rady Naukowej
Prof. dr hab. Tomasz Janowski

 

Czytaj więcej

Od tradycji do innowacji – gryka, owies i produkty bezglutenowe…

Jak przygotować produkt bezglutenowy aby był smaczny, atrakcyjny i bezpieczny dla konsumenta? Jakie są współczesne trendy w produkcji i przetwórstwie owsa oraz gryki? Jak wykorzystać grykę i owies do produkcji innowacyjnych produktów bezglutenowych? Nad czym obecnie pracują naukowcy przygotowujący nowatorskie produkty bezglutenowe? Jakie potrzeby powinny zostać jeszcze rozwiązane? O tym wszystkim będziemy rozmawiać na Warsztatach zorganizowanych 29 czerwca w Warszawie w ramach europejskiego projektu TRAFOON.

MIEJSCE: Novotel Warszawa Airport, ul.: 1 Sierpnia 1, Warszawa; TERMIN: 29/06/2016, początek godzina 10.00;

OPŁATA: Warsztaty są bezpłatne, ze względu na ograniczoną liczbę miejsc wymagana jest rejestracja.

Szanowni Państwo,

Przetwórstwo gryki, owsa oraz produkcja wyrobów bezglutenowych będzie głównym tematem omawianym na spotkaniu producentów, przetwórców, handlowców, naukowców oraz przedstawicieli organizacji pozarządowych (zrzeszających np. konsumentów). Spotkanie to jest częścią cyklu organizowanego w całej Europie w ramach projektu TRAFOON dla wsparcia innowacji w obszarze tradycyjnych i lokalnych łańcuchów produkcji żywności.
Projekt TRAFOON ma na celu poprawę transferu aktualnej wiedzy obecnej w laboratoriach badawczych, współczesnych trendów do małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) w celu wzmocnienia ich pozycji rynkowej. Ciągle zwiększona presja na producentów i oczekiwania zagrażają wielu tradycyjnym wyrobom oraz technikom przetwarzania, które jeszcze dziś są dostępne. Realizacja projektu ma na celu zapobiec temu zjawisku poprzez wsparcie producentów i przetwórców z wykorzystaniem specjalistów branży badań i rozwoju, pokazanie dobrych praktyk oraz potencjalnych innowacji.

Warsztaty zatytułowane „Od tradycji do innowacji – gryka, owies i produkty bezglutenowe – strategie dla małych i średnich przedsiębiorstw w zakresie produkcji, przetwórstwa i obrotu” przeznaczone są dla specjalistów branży żywności bezglutenowej oraz producentów i przetwórców gryki oraz owsa. Odbędą się one 29 czerwca 2016 roku w Warszawie w hotelu Novotel Warszawa Airport. W ramach prelekcji wygłoszonych przez wybitnych specjalistów, praktyków oraz naukowców na co dzień współpracujących z przemysłem poruszane będą m.in. następujące zagadnienia:

  • Bezglutenowe produkty zbożowe: przetwarzanie, produkcja, marketing
  • Gryka jako składnik funkcjonalny w produktach piekarniczych
  • Stosowanie gryki i owsa w piekarnictwie i ciastkarstwie z perspektywy międzynarodowej
  • Skrobie bezglutenowe i ich rola w produktach bezglutenowych
  • Ustanowienie bezglutenowego łańcucha przetwórstwa owsa w Holandii
  • Chleb gryczany wzbogacany mączką chleba świętojańskiego – nowa alternatywa w diecie bezglutenowej
  • Holenderski Ośrodek Konsultacyjny Produktów Bezglutenowych – porażki i sukcesy
  • Sprawozdania z najważniejszych międzynarodowych spotkań branżowych m.in.: Oats 2020

Na zakończenie warsztatów przewidziana jest dyskusja prelegentów i uczestników.

Udział w warsztatach jest całkowicie bezpłatny a uczestnikom spotkania zapewniamy kawę, herbatę, drobne przekąski oraz lunch, wymagana jest jedynie rejestracja poprzez stronę internetową. Przewidujemy tłumaczenie wystąpień z języka angielskiego na polski.

Streszczenia prezentacji wygłoszonych w trakcie warsztatów

 

Czytaj więcej