Słodko-gorzka prawda o fruktozie

Każdy Polak zjada przeciętnie 31 łyżeczek cukru dziennie. Czy do życia potrzebny nam jest cukier? Czy cukier cukrowi jest równy? Zapominamy o tym, że cukier ma „różne oblicza” i nie musi być wcale dodatkiem. Naturalnie występuje chociażby w owocach w postaci fruktozy. Czym grozi spożywanie fruktozy w nadmiarze i jak może wpływać na nasz mózg i jego funkcjonowanie? Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania gościła dr Julię Jarosławską, która rozprawiła się z wieloma słodkimi mitami.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com

Czytaj więcej

Akwakultura – z czym to się je?

Ryby i owoce morza stanowią główne źródło białka dla ponad 3 miliardów ludzi na świecie, a globalny apetyt na nie wciąż rośnie. Już ponad połowa wszystkich ryb przeznaczonych do konsumpcji pochodzi ze środowisk kontrolowanych, w których ryby produkuje się w naturalnych lub sztucznych zbiornikach. System ten, zwany akwakulturą, jest alternatywą dla tradycyjnego rybołówstwa – ogranicza eksploatację wyczerpujących się morskich zasobów. Jakie mity krążą wokół ryb pochodzących z takiego systemu produkcji? Tajemnice akwakultury odsłonił w Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania dr inż. Daniel Żarski.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com

Czytaj więcej

Alternatywne źródła białka

Strączki, orzechy, glony, owady to tylko niektóre przykłady alternatywy dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego oczy świata zwrócone są ku tego rodzaju surowcom? Kim są fleksitarianie? A może Ty też jesteś „elastycznym wegetarianinem”, ale nie zdajesz sobie z tego sprawy? Radiową Akademię Zdrowego Odżywiania odwiedzi dr inż. Michał Janiak, który przybliży nam temat alternatywnych źródeł białka, ich oddziaływania na zdrowie człowieka i zdrowie naszej planety.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com

Czytaj więcej

Poradnik mięsożercy

Czy mięso jest niezbędne w naszej diecie? Co dobrego w nim znajdziemy? Na co powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze mięsa? Jakie dodatki stosuje się w jego przetwórstwie? Czy na jakieś powinniśmy zwrócić szczególną uwagę? Jak wyglądają zalecenia żywieniowe dotyczące dziennego spożycia mięsa? W Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania dr Anna Kononiuk rozprawi się ze wszystkimi mitami na temat produktów pochodzenia zwierzęcego.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com

Czytaj więcej

Pieczywo – rozstania i powroty

Chleb powszedni, znacie to określenie? Jeszcze nie tak dawno nie wyobrażaliśmy sobie dnia bez zjedzenia choćby jednego rodzaju pieczywa. Jednak w ostatnich latach spożycie produktów wypiekowych znacząco spadło. Udział w tym miał bez wątpienia rosnący trend na diety eliminujące pieczywo z naszego jadłospisu. Dlaczego warto sięgać po tego rodzaju produkty? Jakie czynniki warunkują sposób w jaki kupujemy pieczywo? O tym wszystkim opowiada dr hab. inż. Małgorzata Wronkowska w ramach Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com

Czytaj więcej

Fagi w walce o bezpieczną żywność

Jedząc mięso drobiowe możemy zakazić się kampylobakteriozą, która u człowieka powoduje zakażenie żołądka i jelit. Co roku rozpoznaje się ją u 200 tys. Europejczyków! Aby zapobiec temu zjawisku naukowcy zaprzęgają do walki z bakteriami nieszkodliwe dla ludzi i środowiska bakteriofagi. Na czym polega ich działanie i jak sami możemy uchronić się przed zakażeniem kampylobakteriozą w swojej kuchni? O tym opowiedziała dr Anna Ogrodowczyk w kolejnej odsłonie Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com

Czytaj więcej

Kiszonki ? Na zdrowie!

Kiszonki to bogate źródło probiotyków, nazywanych też „dobrymi bakteriami”. Jak oddziałują na nasze zdrowie? Czym różni się kiszenie od fermentacji? Jakie znamy techniki kiszenia? Co może wzbudzić nasz niepokój w czasie procesu kiszenia? Gościem Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania była mikrobiolog, mgr inż. Marzena Lenkiewicz, która opowiedziała słuchaczom o bakteriach, które „sieją ferment”.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com

Czytaj więcej

Supermoc malin

Co sprawia, że spożywanie malin korzystnie wpływa na nasz organizm? Czy można określić, które odmiany malin są najzdrowsze? Czy można przedawkować spożycie malin? Ile powinniśmy ich zjeść, aby uzyskać efekt prozdrowotny? Radiową Akademię Zdrowego Odżywiania odwiedził dr Bartosz Fotschki, który przybliżył słuchaczom supermoce malin.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com

Czytaj więcej

Programowanie żywieniowe

Czy nasze nawyki żywieniowe wpływają na zdrowie przyszłych pokoleń? Czy możemy programować rozwój naszych dzieci? Zachwianie równowagi żywieniowej na wczesnych etapach życia, zarówno przed, jak i po porodzie, może programować rozwój, metabolizm i zdrowie człowieka na przyszłość. W pierwszej odsłonie drugiej edycji Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania vol.2. gościmy prof. dr hab. Monikę Kaczmarek z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com

Czytaj więcej

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania vol. 2

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania ponownie w eterze! To już druga edycja popularnej serii podcastów z udziałem naukowców Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Czy dieta matki może wpłynąć na zdrowie nie tylko jej potomstwa ale i kolejnych pokoleń? Czym jest otyłość ukryta? Jak uchronić się przed zakażeniem bakteriami chorobotwórczymi w swojej kuchni? Dlaczego warto sięgać po ryby ze stawów hodowlanych? Kim są flekistarianie i czy Ty też jesteś jednym z nich? Jaką rolę mogą odgrywać maliny w walce z zaburzeniami funkcjonowania wątroby? Jak samodzielnie przygotować naturalne probiotyki? To tylko niektóre z wielu zagadnień, które poruszają nasi naukowcy.

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który dąży do poprawy nawyków żywieniowych konsumentów i wzrostu ich zaufania do sektora żywności w Europie.

programowanie
supermoc malin
kiszonki
fagi
pieczywo
poradnik miesozercy
alternatywne zrodla bialka
akwakultura
fruktoza
tkanka tłuszczowa

Czytaj więcej