Kontakt:
dr hab. Barbara WRÓBLEWSKA, prof. nadzw.
Zastępca Dyrektora ds. Naukowych
e-mail: b.wroblewska@pan.olsztyn.pl
tel. +48 89 523 46 88
fax: +48 89 524 01 24
ZAKŁAD BIOSENSORÓW
kontakt: prof. dr hab. Jerzy Radecki
tel. +48 89 523 46 12; e-mail:j.radecki@pan.olsztyn.pl
- potencjometria,
- cykliczna woltamperometria,
- spektroskopia impedancyjna,
- waga kwarcowa,
- pomiar kąta zwilżalności,
- mikroskopia sił atomowych,
- mikroskopia prądu tunelowania,
- skaningowa mikroskopia elektrochemiczna,
- metoda rezonansu plazmonów powierzchni.
ZAKŁAD IMMUNOLOGII I MIKROBIOLOGII ŻYWNOŚCI
kontakt: dr hab. Barbara Wróblewska, prof. nadzw.
tel. +48 89 523 46 88; e-mail: b.wroblewska@pan.olsztyn.pl
I. Weryfikacja przydatności technologicznej materiału biologicznego:
- badanie aktywność fermentacyjnej szczepów,
- screening aktywności enzymatycznej,
- badanie żywotności/przeżywalności szczepów w produktach spożywczych świeżych i po przechowywaniu,
- badanie wrażliwość na czynniki technologiczne (tj. temperatura, ciśnienie, pH, i inne; standardowo na podłożach wybiórczych, selektywnych lub namnażających),
II. Weryfikacja aktywności prozdrowotnej kultur bakteryjnych:
- badanie zdolności adhezji do śluzu i komórek nabłonkowych,
- badanie aktywności antybakteryjnej wobec patogenów przewodu pokarmowego (Salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, i inne wg potrzeby),
- badanie oporności szczepów na antybiotyki,
- badanie przeżywalności w niekorzystnych warunkach przewodu pokarmowego,
- zdolność stymulacji równowagi mikroflory jelitowej,
- badanie właściwości immunomodulacyjnych,
- badanie właściwości pro-/antyalergicznych,
III. Ocena jakości mikrobiologicznej produktów spożywczych i surowców roślinnych (wg obowiązujących norm)
- molekularna jakościowa charakterystyka ekosystemów bakteryjnych (produkty spożywcze, treść przewodu pokarmowego, kał ludzi i zwierząt) metodą PCR-DGGE na poziomie eubakterii lub wybranej grupy/rodzaju bakterii. Analiza może być prowadzona na materiale uzyskanym z badań in vitro oraz in vivo;
- identyfikacja molekularna bakterii do gatunku metodą PCR z wykorzystaniem starterów komplementarnych do 16S rRNA;
- typowanie molekularne szczepów bakterii metodą PCR-RAPD.
IV. Oznaczenie wpływu materiału biologicznego (np. składniki pokarmowe takie jak białka, cukry oraz leki i inne związki) na:
- aktywność metaboliczną komórek Caco-2 (wykazujących cechy morfologiczno-fizjologiczne zbliżone do enterocytów jelitowych);
- sekrecję cytokin przez komórki Caco-2;
- na adhezję bakterii prozdrowotnych i patogennych do komórek Caco-2.
V. Analiza białek metodą elektroforezy dwukierunkowej z wykorzystaniem systemu:
- Aparat (Ettan IPGPhor 3), przystosowany do jednoczesnego wykonania ogniskowania w 12 paskach żelowych o różnym zakresie pH i długości od 7-24 cm. Aparat umożliwia wykonywanie analiz techniką DIGE.
- Aparat pionowy (Etan DALT six), posiadający wbudowany wymiennik ciepła oraz pompę cyrkulacyjną, przystosowany do wykonania rozdziałów w żelu z użyciem pasków o długości od 7 do 24 cm.
- Skaner optyczny (ImageScanner III) umożliwiający analizę densytometryczną żeli i blotów w trybie światła przechodzącego i odbitego.
- Oprogramowanie (IMAGE MASTER 2D PLATINUM v.6.0) posiadające funkcje automatycznej i manualnej detekcji spotów, analizę jakościową i ilościową spotów, możliwość porównania kilku żeli w stosunku do żelu referencyjnego, określanie mas cząsteczkowych i wartości pI w stosunku do standardów, normalizację wyników, analizę plików zapisanych w różnych formatach, analizę statystyczną. Oprogramowanie kompatybilne z zestawem do wycinania spotów i dalszej analizy (w tym analizy spektrometrii mas) spotów.
VI. Alergia pokarmowa
- analiza specyficznych immunoglobulin E (całkowita i specyficzne IgE), metoda ImmunoCap i Euroline
- analiza poziomu alergennych białek w żywności -mleko (kazeina, β-laktoglobulina), soja, orzeszki ziemne, gluten, jajo, metoda ELISA.
ZAKŁAD CHEMII I BIODYNAMIKI ŻYWNOŚCI
kontakt: prof. dr hab. Henryk Zieliński
tel. +48 89 523 46 06; e-mail: h.zielinski@pan.olsztyn.pl
- badanie poziomu metabolitów fitozwiązków w płynach biologicznych i tkankach organizmów;
- analiza biomarkerów metabolizmu spożycia żywności pochodzenia roślinnego;
- badanie biodostępności składników żywności i wyznaczanie parametrów farmakokinetycznych;
- analiza metabolomu roślin;
- ilościowa i jakościowa analiza fitozwiązków:
- antocyjanów;
- flawonoli;
- proantocyjanidyn;
- izoflawonów;
- flawononów;
- katechin;
- kwasów fenolowych;
- oligosacharydów;
- glukozynolanów;
- produktów degradacji glukozynolanów;
- tokoferoli;
- tokotrienoli;
- fitynianów;
- związków P6 – P4;
- kwasów tłuszczowych;
- witaminy C;
- betalain;
- zredukowanego (GSH) i utlenionego glutationu (GSSG).
- analiza właściwości przeciwutleniających:
- TEAC;
- DPPH;
- ORACFL;
- PRTC;
- fotochemiluminescencja,
- analiza produktów postępu reakcji Maillarda:
- furozyny;
- indeksu FAST;
- fluorescencji pośrednich produktów postępu reakcji Maillarda;
- indeksu brązowienia.
- analiza pochodnych podofilotoksyny;
- badania dostępności enzymatycznej produktów żywnościowych (in vitro);
- badania właściwości fizykochemicznych surowców, produktów i komponentów żywności oraz ocena cech technologicznych doświadczalnych produktów wypiekowych;
- analiza skrobi, sacharydów, skrobi amylazoopornej i błonnika oraz analiza białek metodą rozdziału elektroforetycznego na żelach poliakrylamidowych;
- pomiary właściwości reologicznych hydrokoloidów, substancji lepkoelastycznych lub pseudoplastycznych, cieczy nie-Newtonowskich;
- pomiary układów dwufazowych (właściwości pianotwórcze, emulsyjne);
- analiza właściwości aeracyjnych; tworzenie układów emulsyjnych, m.in. mieszanin kwasów żółciowych w badaniach pojemności sorpcyjnej wobec kwasów żółciowych.
ZAKŁAD CHEMICZNYCH I FIZYCZNYCH WŁAŚCIWOŚCI ŻYWNOŚCI
kontakt: prof. dr hab. Ryszard Amarowicz
tel. +48 89 523 46 27, e-mail: r.amarowicz@pan.olsztyn.pl
- Określenie mikrostruktury agromateriałów i żywności w skaningowym mikroskopie elektronowym i mikroskopie optycznym;
- Komputerowa analiza żywności (DIA);
- Analiza termodynamicznych właściwości metodą DSC;
- Analiza właściwości mechanicznych (Instron, Texture Analyzer);
- Analiza oligosacharydow metodą HPLC-RI;
- Analiza kwasów fenolowych, flawonoidów i lignanów metodą HPLC-DAD;
- Analiza białek i peptydów metodą SE-HPLC;
- Hydroliza enzymatyczna białek.
ZAKŁAD BIOLOGICZNYCH FUNKCJI ŻYWNOŚCI
kontakt: prof. dr hab. Zenon Zduńczyk
tel. +48 89 523 46 71, e-mail: z.zdunczyk@pan.olsztyn.pl
- perfuzja jelita cienkiego, wykorzystywana w ocenie biodostępności wybranych składników oraz ich wpływu na absorpcyjną funkcję jelit,
- oznaczenie aktywności wybranych enzymów endogennych (sacharazy, maltazy, laktazy, aminopeptydazy) i mikrobiologicznych (α- i β-glukozydaz, α- i β-galaktozydaz oraz β-glukuronidazy) oraz produktów procesów fermentacyjnych (LKT, amoniak) w treści przewodu pokarmowego,
- oznaczenie biomarkerów metabolizmu i zdrowia zwierząt, w tym statusu antyoksydacyjnego organizmu (m. in. analiza biochemicznych i enzymatycznych wskaźniki krwi),
- zastosowanie technik farmakologicznych w badaniach funkcjonalnych właściwości składników diet, z wykorzystaniem indukowanej cukrzycy i zapalenia okrężnicy,
- immunohistochemiczna lokalizacji białek na preparatach histologicznych
- izolacja i hodowla komórkowa: keratynocytów i fibroblastów skóry
- ekstrakcje RNA z tkanek i hodowli komórkowych w celu wykazania ekspresji określonych genów metoda qRT-PCR
- ekstrakcje białka z tkanek i hodowli komórkowych w celu wykazania ekspresji i aktywności białek metodą Western blot i zymografii
- transfekcje keratynocytów oraz fibroblastów skóry plazmidem zawierającym określone/wymagane cDNA
ZAKŁAD PROFILAKTYKI CHORÓB METABOLICZNYCH
Metody badawcze
- Klamra hiperinsulinemiczna normoglikemiczna
- Kalorymetria pośrednia
- Analiza składu ciała metodą impedancji bioelektrycznej
- Ocena stężeń wybranych białek w surowicy metodą ELISA
- Biopsja mięśnia obszernego bocznego uda
- Biopsja tkanki tłuszczowej podskórnej brzusznej
- Izolacja komórek jednojądrzastych krwi obwodowej
- Analiza ekspresji genów w tkankach metodą RT-PCR
- Analiza zawartości białek w tkankach metodą Western blot
- Hodowle komórek mięśni szkieletowych
LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNE
kontakt: dr inż. Anna Majkowska
tel. +48 89 523 46 02, e-mail: a.majkowska@pan.olsztyn.pl
Oferujemy wykonanie analiz mikrobiologicznych żywności oraz pasz metodami uwzględniającymi indywidualne wymagania Zleceniodawców. Pracownicy Laboratorium służą pomocą w zakresie doboru metod i interpretacji wyników badań.
LABORATORIUM SENSORYCZNE
kontakt: dr hab. Agnieszka Troszyńska, prof. nadzw.
tel. +48 89 523 46 26, e-mail: a.troszynska@pan.olsztyn.pl
Laboratorium Sensoryczne oferuje przeprowadzanie analiz sensorycznych żywności oraz szkolenia sensoryczne w zakresie teoretycznym i praktycznym.
Obejmują one:
- Selekcje, szkolenie i monitorowanie zespołu oceniającego.
- Metody różnicowe oraz statystyczną interpretację wyników.
- Metody ilościowe oraz statystyczną interpretację wyników.
- Metody sensorycznej analizy opisowej oraz statystyczną interpretację wyników.
Stronom zainteresowanym oferujemy pomoc w zorganizowaniu nowoczesnego, skomputeryzowanego laboratorium.
Metody statystyczne stosowane do interpretacji wyników badań:
- Analiza wariancji ( jednoczynnikowa i wieloczynnikowa);
- Analiza regresji (prosta i wielokrotna);
- Analiza składowych głównych (Principal Component Analysis – PCA);
- Analiza skupień;
- Metoda cząstkowych najmniejszych kwadratów (Partial Least Square Regression – PLS);
- Przygotowanie mapy preferencji na bazie analitycznych wyników sensorycznych i ocen konsumenckich- preference mapping;
Szkolenia prowadzone są w nowoczesnej Pracowni Analizy Sensorycznej spełniającej wymagania normy PN-ISO 8589:1998, wyposażonej w 12 indywidualnych stanowisk. Skomputeryzowany system sensoryczny (FIZZ, Biosystemes, Francja) wykorzystywany jest do realizacji szkoleń, badań oraz opracowywania wyników.
Czas trwania szkolenia: w zależności od tematyki szkolenie trwa od 1 do 3 dni.
Liczba uczestników: minimalna ilość uczestników 6 osób, maksymalna 12.
PRACOWNIA METABOLOMIKI
kontakt: dr Wiesław Wiczkowski
tel. +48 89 523 46 04, e-mail: w.wiczkowski@pan.olsztyn.pl
- Badanie poziomu metabolitów fitozwiązków w płynach biologicznych i tkankach organizmów;
- Analiza biomarkerów metabolizmu spożycia żywności pochodzenia roślinnego;
- Badanie biodostępności składników żywności i wyznaczanie parametrów farmakokinetycznych;
- Analiza metabolomu roślin;
- Ilościowa i jakościowa analiza fitozwiązków.