Zespół Nutrigenomiki
Specjalizujemy się w nutrigenomice i epigenomice, badając, jak dieta wpływa na ludzki genom i kształtuje pamięć epigenetyczną przez całe życie.
Zespół Programowania Płodności i Rozwoju
Badamy, jak czynniki środowiskowe i styl życia wpływają na płodność, komunikację między zarodkiem a organizmem matki oraz kondycję zdrowotną rodziców i ich potomstwa.
Zespół Molekularnych Podstaw Rozrodu Koni
Zajmujemy się pogłębianiem wiedzy na temat mechanizmów, które powodują niepłodność u klaczy.
Zespół Biotransformacji i Biodostępności Fitozwiązków
Skupiamy się na poznaniu relacji pomiędzy spożyciem, wchłanianiem i metabolizmem fitozwiązków a ich aktywnością biologiczną.
Zespół Rozrodu i Rozwoju Ryb
Zajmujemy się analizą czynników wpływających na jakość potomstwa ryb, istotnych dla środowiska naturalnego, jak i akwakultury.
Zespół Biotechnologii Rozrodu Organizmów Wodnych
Prowadzimy innowacyjne badania nad biotechnologicznymi metodami wspomagającymi rozród organizmów wodnych, wspierając w ten sposób zarówno zrównoważoną akwakulturę, jak i ochronę bioróżnorodności gatunków wodnych.
Zespół Biologii Zarodka
Nasze badania koncentrują się na najnowocześniejszych technikach biotechnologii rozrodu bydła.
Zespół Biologii Gamet
Badamy procesy molekularne i fizjologiczne, które określają jakość i funkcjonalność komórek rozrodczych u różnych gatunków zwierząt, w tym ryb, ptaków i ssaków.
Zespół Biologii Regeneracyjnej
Badamy mechanizmy regulujące funkcjonowanie skóry, ze szczególnym uwzględnieniem procesu gojenia ran.
Zespół Bioelektroanalityki
Specjalizujemy się w badaniu oddziaływań między biocząsteczkami z zastosowaniem metod elektroanalitycznych, aby opracowywać innowacyjne systemy analityczne, które mogą znaleźć zastosowanie w medycynie, weterynarii, analizie żywności i ochronie środowiska.
Zespół Immunologii i Mikrobiologii Żywności
W naszych badaniach skupiamy się na zagadnieniach dotyczących wpływu składników diety na układ immunologiczny jelit oraz skład i aktywność mikrobioty jelitowej.
Zespół Chemii i Biodynamiki Żywności
Celem naszych prac badawczych jest poprawa jakości żywności oraz wzbogacania jej w naturalne składniki sprzyjające zdrowiu (żywność funkcjonalna).
Zespół Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności
Specjalizujemy się w badaniu związków biologicznie aktywnych w surowcach roślinnych i żywności pochodzenia roślinnego, analizując ich właściwości oraz wpływ na zdrowie.
Zespół Biologicznych Funkcji Żywności
Pogłębiamy współczesną wiedzę na temat wpływu diety i jakości żywności na zdrowie.
Zespół Profilaktyki Chorób Metabolicznych
Skupiamy się na badaniu mechanizmów leżących u podstaw rozwoju insulionoporności oraz towarzyszących jej zaburzeń metabolicznych.
Zespół Biologii i Patologii Rozrodu Człowieka
Badamy molekularne mechanizmy, jakie zachodzą w układzie rozrodczym kobiety, w szczególności te dotyczące zespołu policystycznych jajników, mięśniaków macicy, endometriozy, adenomiozy i zaburzeń płodności.
Zespół Mechanizmów Działania Hormonów
Badamy czynniki i mechanizmy zaangażowane w prawidłowy przebieg procesów rozrodczych.
Zespół Immunologii i Patologii Rozrodu
Nasze badania koncentrują na patologii rozrodu oraz immuno-endokrynnych regulacjach układu rodnego i gruczołu mlekowego.
Zespół Fizjologii i Toksykologii
Badamy, jak naturalne czynniki środowiska oraz jego skażenia wpływają na procesy fizjologiczne związane z rozrodem i centralną regulacją funkcjonowania organizmów zwierząt i ludzi.
Zespół Ochrony Bioróżnorodności
Nasze interdyscyplinarne badania koncentrują się na zagadnieniach związanych z tematyką zwierząt wolno żyjących w kontekście zachowania ich bioróżnorodności.