Naukowcy Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN zaprosili mieszkańców Olsztyna do udziału w atrakcyjnych eksperymentach, które przybliżyły im zagadnienia produkcji, przetwórstwa i bezpieczeństwa żywności.
Finansowany przez Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze Żywności (EIT Food) projekt ma na celu uwrażliwienie uczniów w wieku 13-16 lat na kwestie żywności w możliwie szerokim ujęciu – od produkcji, przetwórstwa i bezpieczeństwa żywności, przez świadome postawy konsumenckie, czytanie etykiet i przemyślane decyzje zakupowe, po postępujące na całym świecie choroby dietozależne, a także wpływ produkcji żywności na środowisko naturalne.
W trakcie warsztatów kierowanych głównie do dzieci i młodzieży przyjrzeliśmy się mikroskopijnym mocarzom – drożdżom, dowiedzieliśmy się, jakie związki bioaktywne znajdziemy w popularnych napojach, a także w czym tkwi tajemnica żywności z datą do spożycia sięgającą nawet 30 lat.
Projekt #FoodScienceClass jest finansowany przez EIT Food – Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności, która pracuje na rzecz zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego. Partnerami projektu są: TECHNION (Izrael), IRZiBŻ PAN w Olsztynie, Bank Żywności w Olsztynie, EUFIC (Belgia), VTT (Finlandia) i Rikolto (Belgia).