17 stycznia br. projekt EIT Food Science Class zorganizował Forum Młodzieży – wydarzenie online, w którym wzięło udział ponad 30 uczniów z Izraela, Polski, Belgii i Finlandii.

Uczniowie, nauczyciele i partnerzy spotkali się online, by wymienić się doświadczeniami i głównymi wnioskami z realizacji projektu. Uczniowie wymienili ciekawostki na temat żywności i nawyków żywieniowych w swoich krajach, a także znaleźli wiele przykładów zachowań i preferencji wspólnych dla ich grupy wiekowej. Część uczniów zwróciła uwagę na problem marnowania żywności jako temat, który poznali w projekcie i który szczególnie zapadł im w pamięć, inni przyznali, że na początku nie wiedzieli, czego się spodziewać po projekcie, jednak z czasem bardzo się w niego zaangażowali.

Wydarzenie zakończyło się oryginalnym pokazem kuchni w stylu zero waste, który poprowadzili profesjonalni szefowie kuchni – Jagna Niedzielska i Tomasz Zaremba, a który przygotowali eksperci z Banku Żywności w Olsztynie.

Food Science Class to projekt finansowany ze środków EIT Food – Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii ds. Żywności. EIT Food to wiodąca w Europie inicjatywa na rzecz tworzenia innowacji w branży rolno-spożywczej oraz budowania bardziej zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego. Konsorcjum EIT Food składa się z kluczowych dla branży przedsiębiorstw, startupów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. EIT Food to jedna z ośmiu Wspólnot Wiedzy i Innowacji ustanowionych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE powołany w 2008 r. w celu stymulowania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.

Foodscienceclasslogo
EU-Logo
Data publikacji: 19.01.2022