Czy warto inwestować w uprawy niszowych roślin? Jak wygląda potencjał rozwoju tej branży w Polsce? Partnerzy projektu EIT Food Growing Consciousness, Instutut PAN w Olsztynie, koncern spożywczy Maspex i CLC North-East, zapraszają na bezpłatny webinar poświęcony innowacjom w obszarze upraw pradawnych odmian zbóż, roślin leczniczych i aromatycznych.
Rejestracja
Program:
20 sierpnia 2020 (czwartek)
☑ 13.00 – 13.05 Przywitanie, informacja o EIT Food – Milda Kraużlis, EIT Food
☑ 13.05 – 13.10 Rewitalizacja łańcuchów dostaw żywności na obszarach wiejskich poprzez zrównoważone innowacje – główne informacje o projekcie EIT Food Grow – dr inż. Tomasz Jeliński, IRZiBŻ PAN
☑ 13.10 – 13.40 Analiza rynku w zakresie upraw pradawnych zbóż i roślin leczniczych na terenie polski wschodniej (woj. podlaskie, warmińsko-mazurskie, lubelskie i małopolskie) – Dorota Hubka-Wójcik, Maciej Wierzbicki, Fundacja Małopolskiego Centrum Transferu Technologii, sesja Q&A
☑ 13.40 – 14.10 Rośliny lecznicze i zióła aromatyczne – prof. dr hab. Barbara Wąsowska – IRZiBŻ PAN, sesja Q&A
☑ 14.10 – 14.20 Przerwa
☑ 14.20-14.40 Uprawa i jakość pradawnych gatunków pszenicy na tle genotypów współczesnych – dr inż. Aneta Bobryk-Mamczarz, Lubella, sesja Q&A
☑ 14.40-14.55 Jak zoptymalizować nawożenie i agrotechnikę z wykorzystaniem danych satelitarnych – Przemysław Żelazowski, SatAgro, sesja Q&A
☑ 14.55-15.00 Zakończenie i zaproszenie na szkołę letnią i warsztaty
Webinar jest częścią projektu EIT Food Growing Consciousness, mającego na celu dostarczenie rozwiązań do rozwoju zrównoważonych, innowacyjnych metod uprawy i produkcji roślinnej. W ramach projektu przewidziana jest szkoła letnia, szereg warsztatów i seminariów online oraz konkurs, w którym najlepsze rozwiązania wspierające odmiany tradycyjne mogą zdobyć nawet 10 000 €.
Więcej informacji o projekcie: https://www.eitfoodgrow.eu/pl/.