Szanowni Państwo,
W ramach realizacji projektu TRAFOON – Sieć Żywności Tradycyjnej dla zwiększenia transferu wiedzy na rzecz innowacji nasz Instytut organizuje warsztaty dla dla specjalistów branży żywności tradycyjnej w tym producentów (np. plantatorów) i przetwórców owoców. Warsztaty odbędą się 18 czerwca 2015 roku w Olsztynie w siedzibie Instytut w godzinach 9:30-17:00.
Udział w Warsztatach jest bezpłatny!
W ramach prelekcji wygłoszonych przez specjalistów poruszane będą następujące tematy:
- Systemy jakości żywności regionalnej i tradycyjnej w Polsce i w Europie;
- Standardy jakościowe dla owoców – wymagania i rzeczywistość rynkowa;
- Innowacyjne technologie przechowywania owoców;
- Zagrożenia mikrobiologiczne w przetwórstwie owocowym;
- Prozdrowotny potencjał soków owocowych;
- Eko-marketing – produkty tradycyjne, regionalne i lokalne;
Na zakończenie warsztatów przewidziana jest dyskusja prelegentów i uczestników.
Program warsztatów:
09:00–09:30 | Rejestracja i powitalna kawa |
09:30–09:45 | Powitanie gości |
09:45–10:05 | Prezentacja projektu TRAFOON; Ryszard Amarowicz, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, Olsztyn |
10:05–10:50 | Systemy jakości żywności regionalnej i tradycyjnej w Polsce i w Europie, Maciej Oziembłowski Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław |
10:50–11:00 | Prezentacja wyników analizy potrzeb i potencjalnych innowacji podsieci owoce projektu TRAFOON, Tomasz Jeliński, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, Olsztyn |
11:00–11:20 | Przerwa kawowa |
11:20–12:10 | Standardy jakościowe dla owoców – wymagania i rzeczywistość rynkowa, Lech Michalczuk, Instytut Sadownictwa, Skierniewice |
12:10–13:00 | Innowacyjne technologie przechowywania owoców, Krzysztof Rutkowski, Instytut Sadownictwa, Skierniewice |
13:00–13:45 | Zagrożenia mikrobiologiczne w przetwórstwie owocowym, Anna Zadernowska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn |
13:45–14:30 | Obiad |
14:30–15:15 | Prozdrowotny potencjał soków owocowych, Anna Majkowska, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, Olsztyn |
15:15–16:15 | Eko-marketing – produkty tradycyjne, regionalne i lokalne, Anna Kołodziej, Dobry Targ / Blurp, Łodź |
16:15–16:30 | Przerwa kawowa |
16:30–17:30 | Dyskusja z uczestnikami Warsztatów (moderator Ryszard Amarowicz) |
17:30 | Zakończenie Warsztatów |