Co powinniśmy wiedzieć o celiakii?
Międzynarodowy Dzień Celiakii obchodzony jest 16 maja we wszystkich krajach należących do Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią AOECS…
Zrozumieć adenomiozę – kobiecą chorobę podobną do endometriozy
Do niedawna uważano, że jeśli kobieta ma problem z intensywnym krwawieniem miesiączkowym, płodnością lub bólami okołomenstruacyjnymi…
Geny człowieka nie nadążają z adaptacją do współczesnej diety
Funkcjonowanie naszego organizmu jest wynikiem ewolucji Homo sapiens. Zwykle ludzki genom adaptuje się do zmian w środowisku…
Krok w kierunku „szczepionki” na alergię na białko jaj
Limfocyty to białe krwinki, które regulują pracę układu odpornościowego. Jeśli się je „doświadczy” np. kontaktem …
Naukowcy: nadchodzi wiosna, więc wystaw twarz do słońca i złap trochę witaminy D
Po okresie jesienno-zimowym nasz organizm potrzebuje witaminy D. Naukowcy dowiedli…
Genom ponad genomem – prof. Carsten Carlberg, ERA Chair WELCOME2
Nasza codzienna dieta składa się z węglowodanów, lipidów, białek, minerałów i witamin…
Ewolucja, migracje ludzi i niedobory witaminy D
Kiedy organizmy nauczyły się syntetyzować witaminę D? Jak zmieniały się jej funkcje w trakcie ewolucji…
Karty Przyszłości – Produkcja Żywności 2100
Zastanówmy się, jak mógłby wyglądać rok 2100 z perspektywy produkcji żywności…