Rekrutacja uzupełniająca 2021

Na podstawie art. 200 Ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2018, poz. 1668 z późn. zm.) oraz na podstawie art. 291 ustawy z dnia 3 lipca 2018 r. Przepisy wprowadzające ustawę – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. 2018 poz. 1669 z późn. zm.) oraz Umowy z dnia 16 marca 2020 r. o utworzeniu szkoły doktorskiej pn. „Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych” zawartej pomiędzy: Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (IRZiBŻ PAN) w Olsztynie, Państwowym Instytutem Weterynaryjnym – Państwowym Instytutem Badawczym (PIWet-PIB)w Puławach oraz Instytutem Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk (IA PAN) w Lublinie oraz Zasad Rekrutacji do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych Dyrektor Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej ogłasza:

rekrutację uzupełniającą do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych w Olsztynie w dyscyplinie: zootechnika i rybactwo, do następujących tematów badawczych:

  1. Znaczenie kwasów tłuszczowych i ich transporterów w rozwoju łożyska u świni.
    Promotor: prof. dr hab. Agnieszka Blitek
    pobierz PDF
  2. Rola receptorów błonowych progesteronu w regulacji czynności endometrium.
    Promotor : dr hab. Magdalena K. Kowalik
    pobierz PDF
  3. Matczyna otyłość, a epigenetyczne i metaboliczne regulacje podczas gametogenezy i wczesnego rozwoju zarodkowego u myszy: szczególna rola szlaku sygnałowego leptyny.
    Promotor: dr hab. Antonio Galvao
    pobierz PDF

Zgodnie z Ustawą 2.0 MNiSW każdy doktorant otrzymuje stypendium w wysokości nie mniejszej niż 2371,70 zł (brutto)

Dokumenty:

Wykaz dokumentów niezbędnych do postępowania rekrutacyjnego (pobierz PDF)

Harmonogram i sposób składania wniosków:

Poczta tradycyjna – na adres: Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, ul. Tuwima 10, 10-748 Olsztyn, do dnia 15 października 2021 r. do godziny 15.00.

Osobiście – w siedzibie Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, ul. Tuwima 10, w Olsztynie w Sekretariacie, do dnia 15 października 2021 r. w godzinach 8.00 – 15.00.

W wyżej wymienionym terminie należy także przesłać skany całej dokumentacji na adres e-mail: a.andronowska@pan.olsztyn.pl.

Weryfikacja wniosków pod względem formalnym: 18 października 2021 r.

Rozmowy kwalifikacyjne (ewentualne zmiany terminu będą umieszczane na stronie szkoły):
20-21 października 2021 r.

Publikacja szczegółowego harmonogramu rozmów kwalifikacyjnych, zawierającego informacje o godzinie egzaminu danego kandydata: 19 października 2021 r.

Publikacja list rankingowych: 22 października 2021 r.

Dokumenty do pobrania:

  1. Zasady rekrutacji
  2. Załącznik nr 1 – Wymagane dokumenty
  3. Załącznik nr 2 – Wzór podania
  4. Załącznik Nr 3 – Zgoda na przetwarzanie danych osobowych do celów rekrutacji
  5. Załącznik nr 8 – Kwestionariusz osobowy

Czytaj więcej

Czy tkanka tłuszczowa to samo zło?

W kolejnej odsłonie Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania poruszyliśmy te bardziej i mniej znane fakty związane z tkanką tłuszczową. Mówiliśmy o problemie otyłości i nadwagi, ale też syndromie TOFI, czyli „otyłości ukrytej”. Poznaliśmy komórki tłuszczowe, które są bardzo pożądane, bo „pożerają” kalorie. Mowa tu o brązowej tkance tłuszczowej, która jest aktywna metabolicznie, a jej zadaniem jest utrzymywanie prawidłowej ciepłoty ciała. Ekspertem była dr Emilia Gospodarska, która przybliżyła nam zagadnienie „dobrej” i „złej” tkanki tłuszczowej.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com

Czytaj więcej

Słodko-gorzka prawda o fruktozie

Każdy Polak zjada przeciętnie 31 łyżeczek cukru dziennie. Czy do życia potrzebny nam jest cukier? Czy cukier cukrowi jest równy? Zapominamy o tym, że cukier ma „różne oblicza” i nie musi być wcale dodatkiem. Naturalnie występuje chociażby w owocach w postaci fruktozy. Czym grozi spożywanie fruktozy w nadmiarze i jak może wpływać na nasz mózg i jego funkcjonowanie? Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania gościła dr Julię Jarosławską, która rozprawiła się z wieloma słodkimi mitami.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com

Czytaj więcej

Akwakultura – z czym to się je?

Ryby i owoce morza stanowią główne źródło białka dla ponad 3 miliardów ludzi na świecie, a globalny apetyt na nie wciąż rośnie. Już ponad połowa wszystkich ryb przeznaczonych do konsumpcji pochodzi ze środowisk kontrolowanych, w których ryby produkuje się w naturalnych lub sztucznych zbiornikach. System ten, zwany akwakulturą, jest alternatywą dla tradycyjnego rybołówstwa – ogranicza eksploatację wyczerpujących się morskich zasobów. Jakie mity krążą wokół ryb pochodzących z takiego systemu produkcji? Tajemnice akwakultury odsłonił w Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania dr inż. Daniel Żarski.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com

Czytaj więcej

Alternatywne źródła białka

Strączki, orzechy, glony, owady to tylko niektóre przykłady alternatywy dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego oczy świata zwrócone są ku tego rodzaju surowcom? Kim są fleksitarianie? A może Ty też jesteś „elastycznym wegetarianinem”, ale nie zdajesz sobie z tego sprawy? Radiową Akademię Zdrowego Odżywiania odwiedzi dr inż. Michał Janiak, który przybliży nam temat alternatywnych źródeł białka, ich oddziaływania na zdrowie człowieka i zdrowie naszej planety.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com

Czytaj więcej

Poradnik mięsożercy

Czy mięso jest niezbędne w naszej diecie? Co dobrego w nim znajdziemy? Na co powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze mięsa? Jakie dodatki stosuje się w jego przetwórstwie? Czy na jakieś powinniśmy zwrócić szczególną uwagę? Jak wyglądają zalecenia żywieniowe dotyczące dziennego spożycia mięsa? W Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania dr Anna Kononiuk rozprawi się ze wszystkimi mitami na temat produktów pochodzenia zwierzęcego.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com

Czytaj więcej

Pieczywo – rozstania i powroty

Chleb powszedni, znacie to określenie? Jeszcze nie tak dawno nie wyobrażaliśmy sobie dnia bez zjedzenia choćby jednego rodzaju pieczywa. Jednak w ostatnich latach spożycie produktów wypiekowych znacząco spadło. Udział w tym miał bez wątpienia rosnący trend na diety eliminujące pieczywo z naszego jadłospisu. Dlaczego warto sięgać po tego rodzaju produkty? Jakie czynniki warunkują sposób w jaki kupujemy pieczywo? O tym wszystkim opowiada dr hab. inż. Małgorzata Wronkowska w ramach Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com

Czytaj więcej

Fagi w walce o bezpieczną żywność

Jedząc mięso drobiowe możemy zakazić się kampylobakteriozą, która u człowieka powoduje zakażenie żołądka i jelit. Co roku rozpoznaje się ją u 200 tys. Europejczyków! Aby zapobiec temu zjawisku naukowcy zaprzęgają do walki z bakteriami nieszkodliwe dla ludzi i środowiska bakteriofagi. Na czym polega ich działanie i jak sami możemy uchronić się przed zakażeniem kampylobakteriozą w swojej kuchni? O tym opowiedziała dr Anna Ogrodowczyk w kolejnej odsłonie Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com

Czytaj więcej

Kiszonki ? Na zdrowie!

Kiszonki to bogate źródło probiotyków, nazywanych też „dobrymi bakteriami”. Jak oddziałują na nasze zdrowie? Czym różni się kiszenie od fermentacji? Jakie znamy techniki kiszenia? Co może wzbudzić nasz niepokój w czasie procesu kiszenia? Gościem Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania była mikrobiolog, mgr inż. Marzena Lenkiewicz, która opowiedziała słuchaczom o bakteriach, które „sieją ferment”.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com

Czytaj więcej

Supermoc malin

Co sprawia, że spożywanie malin korzystnie wpływa na nasz organizm? Czy można określić, które odmiany malin są najzdrowsze? Czy można przedawkować spożycie malin? Ile powinniśmy ich zjeść, aby uzyskać efekt prozdrowotny? Radiową Akademię Zdrowego Odżywiania odwiedził dr Bartosz Fotschki, który przybliżył słuchaczom supermoce malin.

 

 
Pobierz MP3
 

Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu @EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności.

www.annualfoodagenda.com

Czytaj więcej