Pobyt Pani Deviki S. studentki z Indii w ramach projektu Polska Indie

Devika S. R. PhD student of Professor Girish Kumar group in Analytical Chemistry, Cochin University of Science & Technology (UGC NET JRF) India has spent one month from April 8, 2019 to May 7, 2019 in the Bioelectroanalytics Department within the INDIA-POLISH INTER-GOVERNMENTAL SCIENCE & TECHNOLOGY COOPERATION PROGRAMME for the realization of the project entitled “Development of sensors for compounds important for clinical analysis and food safety”.

She was very much engaged in the experimental work concerning the development of DNA sensor based on AuNPs modified with Co-porphyrin.

 

Czytaj więcej

EIT Food RIS Venturing School

„Innowacyjne rozwiązania w odzyskiwaniu odpadów w przemyśle spożywczym” to temat przewodni warsztatów w ramach EIT Food RIS Venturing School, które odbędą się 23-29 maja br. w Olsztynie.

40 uczestników z różnych środowisk naukowych i z 12 regionów Europy Środkowo-Wschodniej spotka się, aby wykorzystać swoje dotychczasowe doświadczenia biznesowe i wiedzę uniwersytecką do stworzenia innowacyjnych projektów m.in. prowadzących do zagospodarowania odpadów poprodukcyjnych w przemyśle spożywczym. Podczas tych tygodniowych warsztatów wykładowcy z Uniwersytetu Cambridge, Islandzkiego instytutu MATIS, fińskiej sieci badawczej VTT oraz olsztyńskiego Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, przybliżą uczestnikom zagadnienia innowacji w sektorze spożywczym, żywienia człowieka i bezpieczeństwa żywności, oraz tworzenia modeli biznesowych i prezentacji. Studenci, doktoranci, młodzi naukowcy, początkujący przedsiębiorcy będą pracować w interdyscyplinarnych zespołach, identyfikując problemy i prototypując realne rozwiązania, aby finalnie zaprezentować swoje projekty przed międzynarodowym panelem ekspertów. Do wygłoszenia prezentacji dla uczestników warsztatów zostały również zaproszone polskie firmy start-upowe działające w sektorze IT oraz rolno-spożywczym. W roli prelegentów usłyszymy m.in. Marka Maruszczaka – twórcę gry Slavic Monsters.

Ponadto uczestnicy będą mieli okazję wziąć udział w konferencji naukowej VII International Session of Young Scientific Staff, podczas której będą mogli zaprezentować wyniki własnych badań, oraz odwiedzą zakład przemysłowy „Tymbark” S.A. w Olsztynku.

 


 

Czytaj więcej

23. Piknik Naukowy Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik

Naukowcy z naszego Instytutu po raz kolejny wzięli udział w Pikniku Naukowym Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik. 11 maja Stadion Narodowy w Warszawie zamienił się w arenę dla pokazów, eksperymentów i warsztatów przygotowanych przez ponad 200 instytucji z Polski oraz całego świata. Hasło przewodnie tegorocznej edycji brzmiało: „My i Maszyny”. (więcej…)

Czytaj więcej

Wsparcie MNiSW dla Polish Journal of Food and Nutrition Sciences

Redakcja kwartalnika naukowego Polish Journal of Food and Nutrition Sciences otrzymała wsparcie finansowe z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na realizację zadań z zakresu digitalizacji i upowszechniania publikacji naukowych, które ukazują się na jego łamach oraz utrzymania procedur zapewniających ich oryginalność, w ramach zadania nr. 1 pt. Digitalizacja artykułów publikowanych w kwartalniku PJFNS w celu zapewnienia otwartego dostępu do nich przez sieć Internet oraz zadania nr. 2 pt. Utrzymanie procedur zabezpieczających oryginalność artykułów naukowych publikowanych w kwartalniku PJFNS. (więcej…)

Czytaj więcej

„To już jutro – trendy w żywności i konsumenci nowej generacji”

„Czyste etykiety”, żywność probiotyczna, alternatywne źródła białka, naturalne barwniki i biohacking, czyli świadome zarządzanie biochemią naszego organizmu poprzez dietę – to tylko niektóre z tzw. „megatrendów”, które kształtują międzynarodowy rynek spożywczy, a tym samym naszą codzienną dietę. 8 czerwca br. naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności wraz z ekspertami z koncernu spożywczego MASPEX odsłonią na olsztyńskiej starówce globalne innowacje, które zmieniają sposób, w jaki produkujemy, kupujemy i konsumujemy produkty spożywcze. (więcej…)

Czytaj więcej

Stypendysta im. Aleksandra von Humboldta w Instytucie

Fundacja na rzecz Nauki Polskiej wyłoniła laureatów najnowszej edycji Polskiego Honorowego Stypendium im. Aleksandra von Humboldta. Na wniosek prof. Izabeli Wocławek-Potockiej, kierownika zespołu Biologii Zarodka w Zespole Biologii Gamet i Zarodka, stypendium otrzymała dr Monika Nowak-Imiałek z Instytutu Genetyki Zwierząt Gospodarskich w Mariensee (Niemcy), która przez sześć miesięcy będzie prowadziła badania w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN. (więcej…)

Czytaj więcej

Wyróżnienie dla Profesora Amarowicza

Wydawnictwo BMC/Spinger Nature uruchomiło swoje pierwsze czasopismo dotyczące produkcji i przetwórstwa żywności oraz żywienia. Tematyką wiodącą czasopisma „Food Production, Processing and Nutrition” ma być bezpieczeństwo żywności, retencja składników odżywczych i związków bioaktywnych, ich biodostępność i efekt prozdrowotny, żywienie spersonalizowane oraz mikrobiota przewodu pokarmowego. W skład zespołu redakcyjnego powołany został prof. Ryszard Amarowicz. (więcej…)

Czytaj więcej