System gradientowy mikro-UHPLC z autosamplerem (LC200, Eksigent) sprzężony z spektrometrem masowym TripleTOF 5600+ (AB SCIEX, USA);
System gradientowy mikro-UHPLC z autosamplerem (LC200, Eksigent) sprzężony z spektrometrem masowym QTRAP 5500 (AB SCIEX, USA);
Systemy gradientowy HPLC z autosamplerem (LC-20) sprzężony z detektorem DAD SPD-M20A (Shimadzu, Japonia);
System gradientowy HPLC z autosamplerem (LPG-3400M WPS-3000TSL, Dionex, USA) sprzężony z wielokanałowym detektorem elektrochemicznym kulometrycznym (5600A, ESA, USA) i detektorem fluorescencyjnym (FLD-3400RS, Dionex, USA);
Oprogramowanie do obliczeń farmakokinetycznych Biokinetica;
System gradientowy HPLC z autosamplerem (LC-10, Shimadzu, Japonia) sprzężony z detektorem DAD (SPD-M10AVP, Shimadzu, Japonia) i spektrometrem masowym (LCMS-QP8000α, Shimadzu, Japonia);
System gradientowy HPLC z autosamplerem (LC-10, Shimadzu, Japonia) sprzężony z detektorem UV-Vis (SPD-10A, Shimadzu, Japonia) i detektorem fluorescencyjnym (RF-10AXL, Shimadzu, Japonia);
System izokratyczny HPLC (LC-10, Shimadzu, Japonia) sprzężony z dwoma detektorami amperometrycznymi (ICA-3000, TOA, Japonia i ED40, Dionex, USA) i detektorem indeksu refrakcji (RID-6A, Shimadzu, Japonia);
Chromatograf gazowy (7890A, Agilent, USA) wyposażony w detektory MS i FID;
Spektrofotometr UV-VIS z termoregulowaną celą pomiarową (UV-1601PC, Shimadzu, Japonia);
Polarymetr POLARTRONIC E (SCHMIDT+HAENSCH, Niemcy);
Metody badawcze:
badanie poziomu metabolitów fitozwiązków w płynach biologicznych i tkankach organizmów;
analiza biomarkerów metabolizmu spożycia żywności pochodzenia roślinnego;
badanie biodostępności składników żywności i wyznaczanie parametrów farmakokinetycznych;
analiza metabolomu roślin;
ilościowa i jakościowa analiza fitozwiązków:
antocyjanów;
flawonoli;
proantocyjanidyn;
izoflawonów;
flawononów;
katechin;
kwasów fenolowych;
oligosacharydów;
glukozynolanów;
produktów degradacji glukozynolanów;
tokoferoli;
tokotrienoli;
fitynianów;
związków P6 – P4;
kwasów tłuszczowych;
witaminy C;
betalain;
zredukowanego (GSH) i utlenionego glutationu (GSSG).
analiza właściwości przeciwutleniających:
TEAC;
DPPH;
ORACFL;
PRTC;
fotochemiluminescencja,
analiza produktów postępu reakcji Maillarda:
furozyny;
indeksu FAST;
fluorescencji pośrednich produktów postępu reakcji Maillarda;
indeksu brązowienia.
analiza pochodnych podofilotoksyny;
badania dostępności enzymatycznej produktów żywnościowych (in vitro);
badania właściwości fizykochemicznych surowców, produktów i komponentów żywności oraz ocena cech technologicznych doświadczalnych produktów wypiekowych;
analiza skrobi, sacharydów, skrobi amylazoopornej i błonnika oraz analiza białek metodą rozdziału elektroforetycznego na żelach poliakrylamidowych;
pomiary właściwości reologicznych hydrokoloidów, substancji lepkoelastycznych lub pseudoplastycznych, cieczy nie-Newtonowskich;
analiza właściwości aeracyjnych; tworzenie układów emulsyjnych, m.in. mieszanin kwasów żółciowych w badaniach pojemności sorpcyjnej wobec kwasów żółciowych.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.