Wykaz aparatury:
- System gradientowy mikro-UHPLC z autosamplerem (LC200, Eksigent) sprzężony z spektrometrem masowym TripleTOF 5600+ (AB SCIEX, USA);
- System gradientowy mikro-UHPLC z autosamplerem (LC200, Eksigent) sprzężony z spektrometrem masowym QTRAP 5500 (AB SCIEX, USA);
- Systemy gradientowy HPLC z autosamplerem (LC-20) sprzężony z detektorem DAD SPD-M20A (Shimadzu, Japonia);
- System gradientowy HPLC z autosamplerem (LPG-3400M WPS-3000TSL, Dionex, USA) sprzężony z wielokanałowym detektorem elektrochemicznym kulometrycznym (5600A, ESA, USA) i detektorem fluorescencyjnym (FLD-3400RS, Dionex, USA);
- Oprogramowanie do obliczeń farmakokinetycznych Biokinetica;
- System gradientowy HPLC z autosamplerem (LC-10, Shimadzu, Japonia) sprzężony z detektorem DAD (SPD-M10AVP, Shimadzu, Japonia) i spektrometrem masowym (LCMS-QP8000α, Shimadzu, Japonia);
- System gradientowy HPLC z autosamplerem (LC-10, Shimadzu, Japonia) sprzężony z detektorem UV-Vis (SPD-10A, Shimadzu, Japonia) i detektorem fluorescencyjnym (RF-10AXL, Shimadzu, Japonia);
- System izokratyczny HPLC (LC-10, Shimadzu, Japonia) sprzężony z dwoma detektorami amperometrycznymi (ICA-3000, TOA, Japonia i ED40, Dionex, USA) i detektorem indeksu refrakcji (RID-6A, Shimadzu, Japonia);
- Chromatograf gazowy (7890A, Agilent, USA) wyposażony w detektory MS i FID;
- Spektrofotometr UV-VIS z termoregulowaną celą pomiarową (UV-1601PC, Shimadzu, Japonia);
- Spektrofotometr luminescencyjny (LS 50 B, Perkin Elmer, USA);
- Analizator Photochem (Analytical Jena, Niemcy);
- Piec modułowy (DC-21, Sveba-Dahlen, Szwecja);
- Spektrofotometr UV-VIS (UVD-2950, LABOMED,INC., USA);
- Polarymetr POLARTRONIC E (SCHMIDT+HAENSCH, Niemcy);
Metody badawcze:
- badanie poziomu metabolitów fitozwiązków w płynach biologicznych i tkankach organizmów;
- analiza biomarkerów metabolizmu spożycia żywności pochodzenia roślinnego;
- badanie biodostępności składników żywności i wyznaczanie parametrów farmakokinetycznych;
- analiza metabolomu roślin;
- ilościowa i jakościowa analiza fitozwiązków:
- antocyjanów;
- flawonoli;
- proantocyjanidyn;
- izoflawonów;
- flawononów;
- katechin;
- kwasów fenolowych;
- oligosacharydów;
- glukozynolanów;
- produktów degradacji glukozynolanów;
- tokoferoli;
- tokotrienoli;
- fitynianów;
- związków P6 – P4;
- kwasów tłuszczowych;
- witaminy C;
- betalain;
- zredukowanego (GSH) i utlenionego glutationu (GSSG).
- analiza właściwości przeciwutleniających:
- TEAC;
- DPPH;
- ORACFL;
- PRTC;
- fotochemiluminescencja,
- analiza produktów postępu reakcji Maillarda:
- furozyny;
- indeksu FAST;
- fluorescencji pośrednich produktów postępu reakcji Maillarda;
- indeksu brązowienia.
- analiza pochodnych podofilotoksyny;
- badania dostępności enzymatycznej produktów żywnościowych (in vitro);
- badania właściwości fizykochemicznych surowców, produktów i komponentów żywności oraz ocena cech technologicznych doświadczalnych produktów wypiekowych;
- analiza skrobi, sacharydów, skrobi amylazoopornej i błonnika oraz analiza białek metodą rozdziału elektroforetycznego na żelach poliakrylamidowych;
- pomiary właściwości reologicznych hydrokoloidów, substancji lepkoelastycznych lub pseudoplastycznych, cieczy nie-Newtonowskich;
- pomiary układów dwufazowych (właściwości pianotwórcze, emulsyjne);
- analiza właściwości aeracyjnych; tworzenie układów emulsyjnych, m.in. mieszanin kwasów żółciowych w badaniach pojemności sorpcyjnej wobec kwasów żółciowych.