Publikacje LS

2023

  1. Oliveira, Daniela; Starowicz, Małgorzata; Ostaszyk, Anita; Łopusiewicz, Łukasz; Ferreira, Isabel M. P. L. V. O..; Pinto, Edgar; Krupa-Kozak, Urszula. The Improved Quality of Gluten-Free Bread Due to the Use of Flaxseed Oil Cake: A Comprehensive Study Evaluating Nutritional Value, Technological Properties, and Sensory Quality. Foods 2023, 12(23), 4320; https://doi.org/10.3390/foods12234320.

2017

  1. Krupa-Kozak, Urszula; Markiewicz, Lidia; Lamparski, Grzegorz; Juśkiewicz, Jerzy. Administration of inulin-supplemented gluten-free diet modified calcium absorption and caecal microbiota in rats in a calcium-dependent manner. Nutrients 2017, 9(7): art. no 702 (1-19) (doi: 10.3390/nu9070702).
  2. Starowicz, Małgorzata; Koutsidis, Georgios; Zieliński, Henryk. Sensory analysis and aroma compounds of buckwheat containing products – a review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2017, przyjęta do druku (doi: 10.1080/10408398.2017.1284742).

2016

  1. Przygodzka, Małgorzata; Drabińska, Natalia. Lotne związki organiczne jako potencjalne markery zaburzeń przewodu pokarmowego. W: Medycyna XXI wieku – wybrane zagadnienia. Ed.: Skopińska-Różewska, Ewa; Siwicki, Andrzej K.; Zdanowski, Robert. Studio Wydawnicze Edycja, Olsztyn 2016 (ISBN 978-83-941917-7-1), 175-188.
  2. Przygodzka, Małgorzata; Zieliński, Henryk; Ciesarová, Zuzanna; Kukurova, Kristina; Lamparski, Grzegorz. Effect of selected spices on chemical and sensory markers in fortified rye-buckwheat cakes. Food Science & Nutrition 2016, 4(4): 651-660 (doi: 10.1002/fsn3.329).
  3. Tao, Yang; Sun, Da-Wen; Górecki, Adrian R.; Błaszczak, Wioletta; Lamparski, Grzegorz; Amarowicz, Ryszard; Fornal, Józef; Jeliński, Tomasz. A preliminary study about the influence of high hydrostatic pressure processing in parallel with oak chip maceration on the physicochemical and sensory properties of a young red wine. Food Chemistry 2016, 194: 545-554 (doi: 10.1016/j.foodchem.2015.07.041).

2015

  1. Jankowski, Jan; Zduńczyk, Zenon; Mikulski, Dariusz; Naczmański, Jakub; Juśkiewicz, Jerzy; Troszyńska, Agnieszka; Słomiński, Bogdan A. Inclusion of flaxseed in turkey diets decreases the n-6/n-3 PUFA ratio and increases the proportion of biologically active EPA and DHA without affecting meat quality. European Journal of Lipid Science and Technology 2015, 117(6): 797-809 (doi: 10.1002/ejlt.201400186).
  2. Przygodzka, Małgorzata; Zieliński, Henryk; Ciesarová, Zuzanna; Kukurova, Kristina; Lamparski, Grzegorz. Study on sensory quality, antioxidant properties, and Maillard reaction products Formation in rye-buckwheat cakes enhanced with selected spices. Journal of Chemistry 2015, 2015: art. no 418639 (1-9) (doi: 10.1155/2015/418639).
  3. Wronkowska, Małgorzata; Jadacka, Monika; Soral-Śmietana, Maria; Zander, Lidia; Dajnowiec, Fabian; Banaszczyk, Paweł; Jeliński, Tomasz; Szmatowicz, Beata. ACID whey concentrated by ultrafiltration a tool for modeling bread properties. LWT-Food Science and Technology 2015, 61(1): 172-176 (doi: 10.1016/j.lwt.2014.11.019).

2014

  1. Drażbo, Aleksandra; Mikulski, Dariusz; Zduńczyk, Zenon; Szmatowicz, Beata; Rutkowski, Andrzej; Jankowski, Jan. Fatty acid composition, physicochemical and sensory properties of eggs from laying hens fed diets containing blue lupine seeds. European Poultry Science / Archiv fur Geflugelkunde 2014, 78: art. no 61 (1-14) (doi: 10.1399/eps.2014.61).
  2. Zduńczyk, Zenon; Jankowski, Jan; Mikulski, Dariusz; Mikulska, Marzena; Lamparski, Grzegorz; Słomiński, Bogdan A.; Juśkiewicz, Jerzy. Growth performance, gastrointestinal function and meat quality in growing-finishing turkeys fed diets with different levels of yellow lupine (L. luteus) seeds. Archives of Animal Nutrition 2014, 68(3): 211-226 (doi: 10.1080/1745039X.2014.920642).

2013

  1. Wróblewska, Barbara; Kaliszewska-Suchodoła, Anna; Kołakowski, Piotr; Troszyńska, Agnieszka. The effect of microbial transglutaminase on the immunoreactive and sensory properties of fermented milk beverages. International Journal of Food Science and Technology 2013, 48(5): 1007-1017 (doi: 10.1111/ijfs.12054).
  2. Zduńczyk, Zenon; Drażbo, Aleksandra A.; Jankowski, Jan; Juśkiewicz, Jerzy; Antoszkiewicz, Zofia; Troszyńska, Agnieszka. The effect of dietary vitamin E and selenium supplements on the fatty acid profile and quality traits of eggs. Archiv fur Tierzucht-Archives of Animal Breeding 2013, 56: 719-732 (doi: 10.7482/0003-9438-56-072).

2012

  1. Dueñas, Montserrat; Hernández, Teresa; Robredo, Sergio; Lamparski, Grzegorz; Estrella, Isabel; Muñoz, Rosario. Bioactive phenolic compounds of soybean (Glycine max cv. Merit): modifications by different microbiological fermentations. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2012, 62(4): 241-250 (doi: 10.2478/v10222-012-0060-x).
  2. Marková, Lucie; Ciesarová, Zuzana; Kukurová, Kristina; Zieliński, Henryk; Przygodzka, Małgorzata; Bednáriková, Alena; Šimko, Peter. Influence of various spices on acrylamide content in buckwheat ginger cakes. Chemical Papers 2012, 66(10): 949-954 (doi: 10.2478/s11696-012-0218-3).
  3. Tao, Yang; Sun, Da-Wen; Górecki, Adrian R.; Błaszczak, Wioletta; Lamparski, Grzegorz; Amarowicz, Ryszard; Fornal, Józef; Jeliński, Tomasz. Effects of high hydrostatic pressure processing on the physicochemical and sensorial properties of a red wine. Innovative Food Science & Emerging Technologies 2012, 16: 409-416 (doi: 10.1016/j.ifset.2012.09.005).
  4. Zieliński, Henryk; Ciesarova, Zuzana; Troszyńska, Agnieszka; Ceglińska, Alicja; Zielińska, Danuta; Amarowicz, Ryszard; Przygodzka, Małgorzata; Kukurova, Kristina. Antioxidant properties, acrylamide content and sensory quality of ginger cakes with different formulations. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2012, 62(1): 41-50 (doi: 10.2478/v10222-011-0038-0).

Czytaj więcej

Kontakt Zwierzętarnia

Białecka Katarzyna
mgr inż.
Technolog
+48 89 523 46 38
Zwierzętarnia
Bulczak Beata
lek. wet.
Specjalista
+48 89 523 46 38
Zwierzętarnia
Fusik Albert
mgr inż.
Technolog
+48 89 523 46 38
Zwierzętarnia
Godycka-Kłos Irena
mgr inż.
St. Specjalista
+48 89 523 46 38
Zwierzętarnia
Jaworska Katarzyna
mgr inż.
Starszy specjalista
+48 89 500 34 60
Zwierzętarnia
Muszyński Patryk
M.Sc.
Technolog
+48 89 523 46 38
Zwierzętarnia
Socha Katarzyna
mgr inż.
Specjalista
+48 89 523 46 38
Zwierzętarnia
Zduńczyk Przemysław
dr inż.
Starszy specjalista
Kierownik
+48 89 500 34 60
Zwierzętarnia

Czytaj więcej

Kontakt Laboratorium Analizy Komórek

Bogacki Marek
dr
Starszy specjalista
Kierownik Zespółu
+48 89 500 34 29
Laboratorium Analizy Komórek
Jankowska Katarzyna
dr inż.
St. Specjalista
+48 89 500 34 30
Laboratorium Analizy Komórek
Witek Krzysztof
dr
Starszy specjalista
+48 89 500 34 30
Laboratorium Analizy Komórek
Wiśniewska Joanna
mgr
St. Specjalista
+48 89 500 34 30
Laboratorium Analizy Komórek

Czytaj więcej

Kontakt PP

Ciereszko Andrzej
prof. dr hab.
Profesor
Kierownik zespołu
+48 89 500 33 23
Zespół Biologii Gamet
Dietrich Mariola
dr hab.
Profesor instytutu
+48 89 500 33 24
Zespół Biologii Gamet
Mostek-Majewska Agnieszka
dr
Adiunkt
+48 89 500 33 18
Zespół Biologii Gamet
Nynca Joanna
dr hab.
Adiunkt
+48 89 500 33 37
Zespół Rozrodu i Rozwoju Ryb
Słowińska Mariola
dr hab.
Adiunkt
+48 89 500 33 39
Zespół Biologii Gamet

Czytaj więcej

Kontakt ZOB

Borońska Katarzyna
mgr
Technolog
-
Zespół Ochrony Bioróżnorodności
Kononiuk Anna
dr
Adiunkt
+48 89 675 52 66
Zespół Ochrony Bioróżnorodności
Korzekwa Anna
prof. dr hab. inż.
Profesor instytutu
+48 89 675 52 66
Zespół Ochrony Bioróżnorodności
Piotrowicz Ewa
mgr
Asystent
-
Zespół Ochrony Bioróżnorodności
Sadowska Joanna
mgr inż.
Asystent
-
Zespół Ochrony Bioróżnorodności

Czytaj więcej

Protein2Food – Development of high quality food protein through sustainable production and processing

Rozwój wysokiej jakości białka żywności poprzez zrównoważoną produkcję i przetwórstwo

Typ projektu: Research and Innovation ActionNr konkursu i grantu: H20202-SFS-2014_2  GA 635727

Okres realizacji: 60 miesięcy (2015 – 2020)

Budżet całkowity: 8 817 638 EUR dla Instytutu: 237 500 EUR

Koordynator w IRZiBŻ: Prof. dr hab. Ryszard Amarowicz

http://www.protein2food.eu

Projekt PROTEIN2FOOD jest finansowany z programu ramowego UE w zakresie badań naukowych i innowacji Horyzont2020, w kategorii Wyzwanie społeczne 2 – Bezpieczeństwo żywnościowe, zrównoważone rolnictwo i leśnictwo, badania morskie, nadmorskie i wód śródlądowych oraz biogospodarka. 

Celem projektu PROTEIN2FOOD jest poprawa jakości i konsumpcji roślin będących źródłem białka. Badacze koncentrują się na roślinach dających wysokiej jakości nasiona, jak np. quinoa, amarantus i gryka, a także rośliny strączkowe, jak łubin, bób, ciecierzyca i soczewica. Rośliny te mają wysoką wartość odżywczą i można je uprawiać niemal na każdej glebie. Jednak ich udział w diecie mieszkańców Europy pozostaje znikomy. 

Ambitnym celem projektu jest zwiększenie produkcji białka roślinnego o 25%, przy wykorzystaniu nowych i ulepszonych technik uprawy i zarządzania plonem, a także zwiększenie europejskiego areału upraw bogatych w białko roślin o 10%. Nadrzędnym celem jest przyspieszenie zachodzącego w Europie przejścia od konsumpcji białka zwierzęcego do roślinnego i co za tym idzie osłabienie negatywnego wpływu diety na naszą planetę. 

W ramach tego międzydyscyplinarnego projektu współpracuje dziewiętnaście organizacji z trzynastu krajów. Są wśród nich eksperci uprawy roślin, rolnictwa, produkcji składników żywności i wyrobu produktów. Badania i działania prowadzone w ramach projektu są podzielone na sześć obszarów:

  • Produkcja roślin
  • Ekstrakcja i przetwarzanie białka
  • Przetwórstwo żywności
  • Analiza rynku
  • Ocena zrównoważonego rozwoju
  • Komunikacja, rozpowszechnianie innowacje społeczne.

Czytaj więcej