Rada reprezentuje interesy młodszych badaczy, wspiera ich rozwój zawodowy, inicjuje działania edukacyjne i integracyjne oraz ułatwia komunikację między nowymi i bardziej doświadczonymi członkami tej społeczności.
Rada stanowi platformę wymiany doświadczeń, promuje współpracę między komórkami organizacyjnymi oraz wspiera działania zmierzające do poprawy jakości badań naukowych, środowiska pracy i kultury organizacyjnej Instytutu.
Wspieramy otwartość, wyłapujemy potrzeby i nastroje, dbamy o wspólną przestrzeń pracy, w której rosną nie tylko pomysły, ale i ludzie.
Rada reprezentuje interesy doświadczonych badaczy, wspiera rozwój kariery i kompetencji członków tej grupy oraz identyfikuje kluczowe potrzeby całego środowiska naukowego Instytutu, mogące wpływać na jakość i zakres badań oraz atmosferę pracy.
Rada inicjuje działania wzmacniające komunikację i współpracę między komórkami organizacyjnymi oraz wspiera integrację społeczności naukowej Instytutu.
Przestrzeń dialogu i współpracy. Łączymy głosy pracowników z decyzjami liderów, by każdy pomysł i obawa mogły znaleźć swój czas i miejsce.
Pomost między zespołami a kierownictwem. Słuchamy, rozmawiamy, sygnalizujemy potrzeby i pomysły – by wspólnie budować Instytut, który rośnie razem z ludźmi.
„Przyszłość jeszcze nie jest napisana. Każdy z Nas może dodać do niej coś dobrego”.
Doskonalenie żywności i żywienia dla zachowania komfortu życia człowieka, przyszłość przemysłu spożywczego, ekonomiczne aspekty produkcji żywności, profil i preferencje współczesnego konsumenta, zrównoważony rozwój – to m.in. te tematy wybrzmiały podczas tegorocznej sesji naukowej Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, zorganizowanej przez Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, współorganizowanej przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN.
Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN został utworzony w 1956 r., a naukowcy naszego Instytutu do dziś tworzą jego struktury i aktywnie działają na rzecz rozwoju technologii żywności i żywienia. Komitet organizuje konferencje naukowe i wydarzenia eksperckie, działa w obszarze komunikacji naukowej, opracowuje oficjalne opinie i stanowiska, co ma szczególne znaczenie w dobie wyzwań środowiskowych i ograniczonego zaufania konsumentów. Sesje Komitetu odbywają się co dwa lata w różnych ośrodkach naukowych i akademickich związanych z naukami o żywności i żywieniu. W tym roku spotkano się na Wydziale Nauki o Żywności UWM, który dodatkowo obchodził jubileusz 80-lecia istnienia.
– Nasz Instytut od lat aktywnie działa w obszarach żywienia, innowacji w przetwórstwie żywności oraz zdrowia. Tym bardziej cieszę się, że program konferencji został przygotowany w taki sposób, abyśmy mogli wspólnie zapoznać się z najnowszymi osiągnięciami naukowymi i praktycznymi rozwiązaniami w dyscyplinie technologii żywności i żywienia. Wierzę, że najbliższe dwa dni konferencji będą przestrzenią sprzyjającą wymianie wiedzy, budowaniu sieci kontaktów oraz zawiązywaniu trwałych partnerstw – mówiła w trakcie oficjalnego otwarcia konferencji prof. dr hab. Monika M. Kaczmarek, dyrektor Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN.
W sesji wzięło udział prawie 200 naukowców, reprezentujących około 15 ośrodków naukowych z całej Polski. Konferencję uświetniły wystąpienia zaproszonych przez Instytut prelegentek: prof. dr hab. Anny Gramzy-Michałowskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, która w wykładzie plenarnym mówiła o żywności ultraprzetworzonej oraz jej wpływie na zdrowie, a także dr hab. Ewy Lange, prof. SGGW, która z kolei przedstawiła współczesne spojrzenie na dietoterapię otyłości.
W programie nie zabrakło głosu naukowców i doktorantów Instytutu. Dr hab. Adam Jurgoński, prof. Instytutu, opowiedział o wpływie trifosforanu pentasodowego (E451i) na funkcje jelitowe i homeostazę fosforu u szczurów. Naukowiec bada, jaką rolę odgrywają w zdrowiu i chorobie dodatki do żywności zawierające fosfor oraz weryfikuje zagrożenia wynikające z ich regularnego spożywania. To odpowiedź na zwiększające się w społeczeństwie spożycie fosforu i powiązane z nim konsekwencje zdrowotne. Instytut reprezentowały również doktorantki Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej: mgr Karolina Bieglecka, doktorantka w Zespole Chemii i Biodynamiki Żywności mówiła o wpływie β-fruktanów typu inuliny cykorii na gospodarkę lipidową, skład ciała oraz biofizyczne parametry skóry pacjentów z łuszczycą; mgr Aleksandra Kuliga, doktorantka w Zespole Immunologii i Mikrobiologii Żywności omówiła wybrane szczepy bakteryjne o potencjale probiotycznym w fermentacji serwatki z dodatkiem aronii.
Spotkanie uświetnił związany z Olsztynem Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego, dr inż. Marcin Kulasek.
– (…) W dobie postępujących zmian klimatycznych, globalizacji, starzenia się społeczeństwa oraz rosnących oczekiwań konsumentów, to właśnie nauka o żywności i żywieniu staje się kluczem do zrównoważonego rozwoju i zdrowia publicznego. Wspieranie tej dziedziny, zarówno od strony badawczej, jak i wdrożeniowej, będzie jednym z priorytetów mojego resortu – zapewniał.
80-lecie Wydziału Nauk o Żywności UWM
Konferencję połączono z uroczystymi obchodami jubileuszu 80-lecia Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. W ramach podziękowań za wieloletnią i owocną współpracę, widoczną m.in. we wspólnie realizowanych wydarzeniach o charakterze naukowym, ale również wspólnych projektach czy publikacjach, dyrektor Instytutu prof. Monice M. Kaczmarek wręczono medal okolicznościowy.
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie – 08.07.2025 r.
Wtorek 08.07.2025 godz. 9:00 – 11:15
Dyscyplina: zootechnika i rybactwo
„Wpływ zmodyfikowanej o oleje roślinne diety zachodniej na proces gojenia ran skórnych myszy” Kierownik projektu: dr hab. Joanna Wiśniewska
Kandydaci:
Agnieszka Bachmura,
Nasyaya Ulva Arskadius,
Andleeb Aslam.
Wtorek 08.07.2025 godz. 11:30 – 13:00
Dyscyplina: technologia żywności i żywienie
„Research on epigenetic memory mechanisms based on the example of the response of human immune cells to vitamin D” Kierownik projektu: prof. Carsten Carlberg
Na podstawie art. 200 Ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2018, poz. 1668 z poźn. zm.) oraz Umowy z dnia 16 marca 2020 r. o utworzeniu szkoły doktorskiej pn. „Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Nauk Rolniczych” zawartej pomiędzy: Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (IRZiBŻ PAN) w Olsztynie, Państwowym Instytutem Weterynaryjnym – Państwowym Instytutem Badawczym (PIWet-PIB) w Puławach oraz Instytutem Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk (IA PAN) w Lublinie oraz Zasad Rekrutacji do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych
Dyrektor Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej ogłasza:
rekrutację do Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych w dyscyplinach naukowych: zootechnika i rybactwo, technologia żywności i żywienie, weterynaria, rolnictwo i ogrodnictwo, zgodnie z przyjętymi limitami:
Jednostka
Dyscyplina
Limit
IRZiBZ PAN Olsztyn
zootechnika i rybactwo technologia żywności i żywienie
5 doktorantów 4 doktorantów
PIWET-PIB Puławy
weterynaria
–
IA PAN Lublin
rolnictwo i ogrodnictwo
3 doktorantów
Rekrutacja prowadzona będzie do poszczególnych tematów badawczych ogłaszanych na stronach internetowych Instytutów:
IRZBZ PAN Olsztyn
Dyscyplina: zootechnika i rybactwo
„Molekularny dialog między komórkami dendrytycznymi a mikrośrodowiskiem endometrium podczas endometrosis u klaczy” Promotor:dr inż. Agnieszka Sadowska pobierz PDF
„Wpływ zmodyfikowanej o oleje roślinne diety zachodniej na proces gojenia ran skórnych myszy” Promotor:dr hab. Joanna Wiśniewska pobierz PDF
„Opóźniony rozwój zarodkowy u otyłych matek: zależność między ścieżkami sygnałowymi leptyny i mTOR” Promotor:dr inż. Karolina Wołodko pobierz PDF
Dyscyplina: technologia żywności i żywienie
„Research on epigenetic memory mechanisms based on the example of the response of human immune cells to vitamin D” Promotor:prof. Carsten Carlberg pobierz PDF
„Jak dodatki do żywności zawierające fosfor wpływają na kondycję jelitową i metaboliczną organizmu: wewnętrzna potrzeba stawienia czoła fosforanom” Promotor:dr hab. Adam Jurgoński pobierz PDF
IA PAN Lublin
Dyscyplina: rolnictwo i ogrodnictwo
„Opracowanie optymalnej strategii ekstrakcji pektyny do druku 3D” Promotor:prof. dr hab. Justyna Cybulska pobierz PDF
„Wpływ biowęgla na rozwój i dobrostan czarnej muchy” Promotor:prof. dr hab. Andrzej Bieganowski pobierz PDF
„Charakterystyka metaboliczna i molekularna wybranych grzybów entomopatogennych oraz ich wpływ na mikrobiom roślinny i glebowy” Promotor:prof. dr hab. Magdalena Frąc pobierz PDF
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie zobowiązuje się zapewnić dostępność swojej strony internetowej zgodnie z przepisami ustawy z dnia 4 kwietnia 2019 r. o dostępności cyfrowej stron internetowych i aplikacji mobilnych podmiotów publicznych.
• Data publikacji strony internetowej: 20 marca 1996 r.
• Data ostatniej istotnej aktualizacji: 16 grudnia 2024 r.
Stan dostępności cyfrowej
Strona internetowa jest częściowo zgodna z załącznikiem do ustawy z dnia 4 kwietnia 2019 r. o dostępności cyfrowej stron internetowych i aplikacji mobilnych podmiotów publicznych z powodu niezgodności lub wyłączeń wymienionych poniżej.
Aktualnie prowadzone są pracę nad nową stroną internetową Instytutu, która w znacznie większym stopniu będzie spełniała m.in. warunki dostępności dla osób z niepełnosprawnościami.
Niedostępne treści
Występują multimedia nieprzystosowane do potrzeb osób niedosłyszących i niesłyszących oraz osób niedowidzących i niewidomych;
część z opublikowanych zdjęć nie posiada opisu alternatywnego,
większość linków nie posiada opisów, które wskazywałyby na treści, jakie zostaną udostępnione po kliknięciu,
elementy interaktywne mogą być postrzegane jako zbyt małe, żeby bez problemu w nie kliknąć na urządzeniach z dotykowym ekranem,
kontrast między tekstem a tłem na stronie głównej powinien być większy (tekst powinien być czarny, a nie szary).
Przygotowanie deklaracji dostępności
Data sporządzenia deklaracji: 17 marca 2025 r.
Deklarację sporządzono na podstawie samooceny przeprowadzonej przez podmiot publiczny.
Informacje zwrotne i dane kontaktowe
W przypadku problemów z dostępnością strony internetowej prosimy o kontakt. Osobą odpowiedzialną jest Maciej Cieślik, adres poczty elektronicznej: m.cieslik@pan.olsztyn.pl. Tą samą drogą można składać wnioski o udostępnienie informacji niedostępnej oraz składać skargi na brak zapewnienia dostępności.
Każdy ma prawo do wystąpienia z żądaniem zapewnienia dostępności cyfrowej strony internetowej lub jakiegoś jej elementu. Żądanie powinno zawierać dane osoby zgłaszającej żądanie, wskazanie, o który element strony internetowej chodzi oraz sposób kontaktu. Jeżeli osoba żądająca zgłasza potrzebę otrzymania informacji w formie alternatywnej, powinna także określić formę tej informacji.
Podmiot publiczny powinien zrealizować żądanie niezwłocznie i nie później, niż w ciągu 7 dni. Jeżeli dotrzymanie tego terminu nie jest możliwe, podmiot publiczny niezwłocznie informuje o tym, kiedy realizacja żądania będzie możliwa, przy czym termin ten nie może być dłuższy niż 2 miesiące. Jeżeli zapewnienie dostępności nie jest możliwe, podmiot publiczny może zaproponować alternatywny sposób dostępu do informacji.
W przypadku, gdy podmiot odmówi realizacji żądania zapewnienia dostępności lub alternatywnego dostępu do informacji, można złożyć skargę na takie działanie.
Po wyczerpaniu wszystkich możliwości skargę można przesłać także do Rzecznika Praw Obywatelskich. http://www.rpo.gov.pl/
Pozostałe informacje
Dostępność architektoniczna
Adres siedziby:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie ul. Trylińskiego 18, 10-683 Olsztyn.
Do budynku prowadzą 3 wejścia, wejście główne i dwa wejścia boczne. Do żadnych z nich nie prowadzą schody. Dla gości przeznaczone jest wejście główne, które posiada drzwi otwierane automatycznie.
Recepcja jest po lewej stronie od wejścia głównego. Dalsze przejście nie jest zabezpieczone bramkami. Budynek jest częściowo przystosowany do poruszania się przez osoby na wózku (wystarczająca szerokość korytarza, ale część przejść zamknięta drzwiami przeciwpożarowymi, które nie otwierają się automatycznie). Na każde z pięter można dostać się windą. Toaleta dla osób niepełnosprawnych zlokalizowana jest na parterze, niemalże na wprost od wejścia głównego do budynku, a także po jednej na każdym z pięter użytkowych.
Przed budynkiem znajduje się 6 miejsc parkingowych dla osób z niepełnosprawnościami.
Do budynku i wszystkich jego pomieszczeń można wejść z psem asystującym i psem przewodnikiem.
W Instytucie nie ma pętli indukcyjnych. Istnieje możliwość skorzystania z pomocy tłumacza języka migowego (Maciej Cieślik). W budynku nie ma oznaczeń w alfabecie Braille’a ani oznaczeń kontrastowych lub w druku powiększonym dla osób niewidomych i słabowidzących.
Specjalizujemy się w nutrigenomice i epigenomice, badając, jak dieta wpływa na ludzki genom i kształtuje pamięć epigenetyczną przez całe życie.
Naszym kluczowym celem jest odkrycie molekularnych podstaw pamięci epigenetycznej.
Koncentrujemy się na badaniu wpływu diety na DNA w komórkach organizmu, ponieważ to właśnie dieta jest podstawowym sygnałem środowiskowym, który w istotnym stopniu oddziałuje na nasze zdrowie i tempo starzenia się.
Skupiamy się na komórkach układu odpornościowego, przede wszystkim tych obecnych w krwi. Prowadząc badania interwencyjne (m.in. dotyczące suplementacji witaminą D w okresie zimowym) na podstawie próbek krwi uczestników możemy oceniać, jak mikro- i makroskładniki odżywcze wpływają na epigenom komórek układu odpornościowego, takich jak monocyty i limfocyty T.
Prowadzimy również badania nad zależnością poziomu reaktywności pacjentów na kluczowe składniki diety z rozwojem u nich chorób przewlekłych, w tym nowotworów, cukrzycy czy chorób autoimmunologicznych. Aby lepiej zrozumieć te zależności, badamy też osoby cierpiące na stwardnienie rozsiane i anemię Fanconiego.
W naszych badaniach stosujemy zaawansowane metody, w tym RNA-seq do analizy transkryptomu oraz ATAC-seq do badania epigenomu. Analizujemy także metylację DNA na poziomie całego genomu, modyfikacje histonów oraz wiązanie czynników transkrypcyjnych. Nasze badania obejmują również zmiany epigenetyczne w ludzkich hematopoetycznych komórkach macierzystych i progenitorowych, szczególnie pod wpływem witaminy D.
Współpracujemy z międzynarodowymi partnerami m.in. testując syntetyczne związki, takie jak analogi witaminy D, które mogą mieć praktyczne zastosowanie.
Badamy, jak czynniki środowiskowe i styl życia wpływają na płodność, komunikację między zarodkiem a organizmem matki oraz kondycję zdrowotną rodziców i ich potomstwa.
Naszym celem jest odkrycie podstaw molekularnych zależności między metabolizmem a procesami rozrodczymi,które zapewniają prawidłowy rozwój i płodność. Dlatego badamy, jak zmiany metaboliczne wynikające z nieprawidłowej diety wpływają na jakość gamet, rozwój zarodka, implantację oraz interakcje między matką a zarodkiem/płodem. Prowadzimy analizy naróżnych poziomach – od pojedynczych cząsteczek, przez szlaki regulacyjne, aż po cechy fenotypowe.
Szczególnie interesują nas mechanizmy kształtujące skład molekularny oocytów i plemników pochodzących od rodziców z zaburzeniami metabolicznymi oraz ich wpływ na epigenetyczne przeprogramowanie rozwoju potomstwa.
Analizujemy również czynniki wpływające na programowanie rozwoju w okresie prenatalnym, które wynikają ze zmian w składzie histotrofu (mieszaniny składników odżywczych wydzielanej przez błonę śluzową macicy) czy funkcji łożyska. Ponadto badamy, jak warunki środowiskowe działające po narodzinach oraz bioaktywne składniki mleka matki wpływają na dziedziczenie międzypokoleniowe i rozwój potomstwa.
W naszych badaniach stosujemy modele zwierzęce (gryzonie, zwierzęta gospodarskie) oraz systemy komórkowe ex vivo i in vitro, co umożliwia dokładniejsze zrozumienie mechanizmów molekularnych leżących u podstaw badanych procesów.
Stosujemy nowoczesne techniki, takie jak multiomiczne analizy pojedynczych komórek oraz mikroskopię o wysokiej rozdzielczości, a także zaawansowane narzędzia bioinformatyczne.
Dzięki współpracy z krajowymi i zagranicznymi partnerami dążymy do odkrycia kluczowych zależności między stanem metabolicznym rodziców, funkcjami rozrodczymi a międzypokoleniowymi skutkami zdrowotnymi, co otwiera nowe możliwości zarówno w badaniach podstawowych, jak i przyszłych zastosowaniach klinicznych.