Obrona pracy doktorskiej mgr Moniki Jadackiej

DYREKTOR i RADA NAUKOWA Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie mają zaszczyt zaprosić na publiczną obronę rozprawy doktorskiej na stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia:

Mgr Moniki Jadackiej

pt. „Wpływ koncentratów serwatki potwarogowej na właściwości technologiczne i funkcjonalne produktów wypiekowych”.

Obrona odbędzie się w dniu 19 listopada 2015 r. o godz. 900 (sala konferencyjna przy ul. Tuwima 10)

Promotor:

  • Prof. dr hab. Maria Soral – Śmietana, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie;

Promotor pomocniczy:

  • Dr inż. Małgorzata Wronkowska;

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. inż. Halina Gambuś, Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie;
  • Prof. dr hab. Katarzyna Majewska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.

Z pracą doktorską i recenzjami można zapoznać się w sali seminaryjnej  IRZiBŻ PAN w Olsztynie, przy ul. Tuwima 10.

Przewodniczący Rady Naukowej
Prof. dr hab. Tomasz Janowski

Czytaj więcej

Fusion Night 2015 – relacja

X. jubileuszowa edycja Europejskiej Nocy Naukowców za nami. Przez czternaście godzin każdy, bez względu na wiek czy wykształcenie, mógł na własnej skórze przekonać się jak fascynująca jest praca badacza i jak wielkie ma ona znaczenia w codziennym życiu każdego człowieka. Podczas ponad 70 warsztatów, pokazów, eksperymentów i spotkań naukowcy z Instytutu PAN w Olsztynie i Olsztyńskiej Szkoły Wyższej z niezwykłym zaangażowaniem zapraszali dzieci, młodzież i dorosłych do rozwijania w sobie ciekawości świata i pasji do odkrywania, poznawania i próbowania.

Goście Fusion Night tłumnie odwiedzili niedostępne na co dzień laboratoria Instytutu PAN, biorąc udział m.in. w warsztatach „Dowody zbrodni”, „Od aminokwasu do białka”, „Sączenie molekularne”, „Jak barwi się DNA” i „Nieznane oblicze CO2”. Dużym zainteresowaniem cieszyły się też współczesne cuda technologii – Kino 7D, Symulator Dachowania i Las w szkatułce, które gościły ponad 3000 uczestników Nocy. Program Nocy Naukowców zachęcał również aby zadbać o swoje zdrowie – badanie wieku serca, test na celiakię, trening personalny, pokazy bioczujników diagnostycznych, to tylko nieliczne z wydarzeń, z których mogli skorzystać entuzjaści zdrowego trybu życia. Instytucje pożytku publicznego m.in. Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Olsztynie i Schronisko dla Zwierząt przygotowały pokazy i warsztaty, pokazujące jak każdy z nas może zaangażować się w pomoc potrzebującym. Fusion Night była też okazją, aby spotkać ludzi, którzy swoje życie poświęcają realizacji swoich największych pasji, a których na co dzień znamy jedynie z programów telewizyjnych – Jaśka Melę, Kurta Schellera i Przemka Kossakowskiego.

Łącznie Europejską Noc Naukowców w Olsztynie odwiedziło ponad 8 tysięcy pasjonatów nauki.

Składamy serdeczne podziękowania wszystkim pracownikom i wolontariuszom, którzy po raz kolejny swoją pracą i zaangażowaniem przyczynili się do sukcesu Fusion Night.

Relacje:

http://olsztyn.tvp.pl/21800200/odkryc-tajniki-fascynujacej-pracy-badacza

http://www.olsztyn24.com/news/26470-europejska-noc-naukowcow-fusion-night-trwa-w-olsztynie.html

http://ro.com.pl/europejska-noc-naukowcow-w-olsztynie-potrwa-do-polnocy/01234357

http://ro.com.pl/kurt-scheller/01234544

Fotorelacja:

Czytaj więcej

783

Alergia może ujawnić się w każdym wieku

Źródło: PAP

Alergia może się ujawnić w każdym wieku, nie tylko w niemowlęcym czy szkolnym, ale także w dojrzałym. Choroba ta występuje jednak najczęściej w początkowym okresie życia, głównie jako alergia pokarmowa na białka mleka krowiego

Badania nad żywnością w aspekcie jej właściwości immuno- i alergennych prowadzą naukowcy w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. Specjaliści pracują m.in. nad obniżaniem alergenności produktów spożywczych oraz zwiększaniem tolerancji organizmu, za pomocą ustnej immunoterapii, osób dotkniętych alergią pokarmową. (więcej…)

Czytaj więcej

Instytut PAN w Olsztynie w konsorcjum wyróżnionym statusem Krajowego Naukowego Ośrodka Wiodącego (KNOW)

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie jest członkiem konsorcjum naukowego „Zdrowe zwierzę – bezpieczna żywność”, które decyzją Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego otrzymało 15 kwietnia prestiżowy status Krajowego Naukowego Ośrodka Wiodącego (KNOW) w dziedzinie nauk weterynaryjnych. W skład konsorcjum wchodzi również Wydział Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (lider konsorcjum), Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk, Wydział Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, oraz Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach. Konsorcjum zostało zawiązane w 2013 r. i prowadzi badania dotyczące ochrony bioróżnorodności w zrównoważonej produkcji rolniczej i zapewnienia bezpieczeństwa żywności.

Status KNOW przyznawany jest flagowym jednostkom polskiej nauki na okres pięciu lat. W tym czasie będą one otrzymywać dodatkowe finansowanie na m.in. wzmocnienie potencjału naukowego i badawczego, rozwój kadry naukowej, kreowanie atrakcyjnych warunków pracy badawczej, zatrudnienie w Polsce zagranicznych uczonych, a także na specjalne stypendia naukowe dla uczestników stacjonarnych studiów doktoranckich oraz wybitnych studentów.

Warunkiem ubiegania się o nadanie statusu było prowadzenie badań naukowych na najwyższym poziomie, posiadanie uprawnień do nadawania stopni naukowych,  prowadzenie studiów doktoranckich powiązanych z prowadzonymi badaniami naukowymi i zapewnianie wysokiej jakości kształcenia. Wnioskujący zobowiązani byli także do przedstawienia programu rozwoju naukowego uwzględniającego m.in.  zakres planowanych badań naukowych, konkurencyjność badań na tle światowych osiągnięć oraz planowane działania na rzecz rozwoju młodej kadry naukowej.

Czytaj więcej

Zespół Hodowli Pstrąga w Zaporze – 11 grudnia 2014

Dnia 11 grudnia 2014 roku miał miejsce wyjazd wdrożeniowy do Zespołu Hodowli Pstrąga w Zaporze – Mylof w województwie pomorskim. Został on zrealizowany w ramach projektu „Pneumatyczna metoda pozyskiwania ikry – możliwości aplikacyjne oraz wpływ na parametry jakościowe i ilościowe gamet oraz dobrostan tarlaków”. (więcej…)

Czytaj więcej

Laboratorium Biologii Molekularnej

Sprzęt, nowoczesne technologie badawcze oraz integracja działalności badawczej i wdrożeniowej naukowców – Laboratorium Biologii Molekularnej IRZiBŻ rozpowszechnia techniki biologii molekularnej oraz wdraża innowacyjne metody i techniki molekularne do badań realizowanych w ramach Centrum Doskonałości BIOANIREP, sieci naukowych oraz badań własnych Instytutu.

Czytaj więcej

Obrona pracy doktorskiej mgr Anny Kaliszewskiej-Suchodoła

DYREKTOR i RADA NAUKOWA Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie mają zaszczyt zaprosić na publiczną obronę rozprawy doktorskiej na stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia:

Mgr Anny Kaliszewskiej-Suchodoła

pt. „Wpływ bakterii fermentacji mlekowej i bifidobakterii na immunostymulujące właściwości mlecznych produktów fermentowanych”.

Obrona odbędzie się w dniu 28 października 2015 r. o godz. 900 (sala konferencyjna przy ul. Tuwima 10)

Promotor:

  • Dr hab. Barbara Wróblewska, prof. nadzw., Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie;

Recenzenci:

  • Prof. dr hab. Zdzisława Libudzisz, Politechnika Łódzka;
  • Prof. dr hab. Włodzimierz Bednarski, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski.

Z pracą doktorską i recenzjami można zapoznać się w sali seminaryjnej  IRZiBŻ PAN w Olsztynie, przy ul. Tuwima 10.

Zastępca Przewodniczącego Rady Naukowej
Prof. dr hab. Ryszard Amarowicz

Czytaj więcej

Zapraszamy na Europejską Noc Naukowców!

Fusion Night_logo

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie zaprasza na Europejską Noc Naukowców FUSION NIGHT!

Goście Nocy Naukowców odwiedzą niedostępne na co dzień laboratoria, zobaczą badania od kuchni i wezmą naukę w swoje ręce, budując DNA, projektując bakterie, komponując własne kremy, uczestnicząc w qchennych rewolucjach z chemikiem i odkrywając czy nasz mózg nas oszukuje. (więcej…)

Czytaj więcej