Pogłębiamy współczesną wiedzę na temat wpływu diety i jakości żywności na zdrowie.
Nasze badania dotyczą znanych i potencjalnie nowych składników diety, w tym odżywczych i bioaktywnych, pochodzenia roślinnego lub syntetycznego, które mogą łagodzić lub nasilać zaburzenia metaboliczne charakterystyczne dla chorób dietozależnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy niektóre choroby układu pokarmowego oraz układu krążenia.
Wśród naszych głównych zainteresowań znajdują się: ekstrakty polifenolowe i preparaty błonnikowo-fenolowe, błonnik pokarmowy i nienasycone kwasy tłuszczowe z niekonwencjonalnych źródeł (takich jak nasiona roślin zielarskich czy owoców), mikroelementy w formie nanocząstek, preparaty prebiotyczne oraz dodatki do żywności zawierające fosfor.
Szczególną uwagę skupiamy na poznawaniu fizjologicznych i molekularnych mechanizmów, za pośrednictwem których interesujące nas składniki pokarmowe wpływają na kondycję jelitową i metaboliczną organizmu. Śledzimy również wzajemne oddziaływania wybranych składników po ich spożyciu, np. w przewodzie pokarmowym, gdzie, poprzez wpływ na lokalną mikrobiotę, mogą one zmieniać swoją dostępność i aktywność biologiczną.
Eksperymenty żywieniowe prowadzimy głównie na gryzoniach laboratoryjnych, używanych jako model badawczy dla odzwierciedlenia stanu zdrowia człowieka, a także, wspólnie z innymi zespołami, na zwierzętach hodowlanych m.in. dla poprawy jakości zdrowotnej produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso czy jaja.
Prowadzimy ponadto współpracę z przemysłem, angażując się w planowanie i realizację projektów badawczo-rozwojowych, których celem jest wprowadzenie na rynek nowych rodzajów żywności.