Ogólny profil
Laboratorium Mikrobiologicznego sprawuje nadzór nad kolekcją ok. 1000 szczepów bakteryjnych. Znaczącą część kolekcji (ok. 400) stanowią potencjalnie probiotyczne szczepy Bifidobacterium i Lactobacillus izolowane z różnych środowisk.
W związku z prowadzeniem przez Laboratorium kolekcji do jego zadań należy:
- przechowanie szczepów w sposób gwarantujący dobrą przeżywalność oraz utrzymanie pożądanych cech,
- udostępniane szczepów do badań wszystkim zainteresowanym,
- poszukiwanie nowych szczepów o przydatnych cechach, a następnie ich klasyfikacja i identyfikacja oraz dobór metod przechowywania w warunkach laboratoryjnych.
Laboratorium uczestniczy również w badaniach prowadzonych przez inne Zespóły. Badania te koncentrują wokół głównych kierunków badawczych Oddziału Nauki o Żywności i dotyczą:
- określenia zmian jakościowych i ilościowych endogennej mikroflory jelitowej pod wpływem funkcjonalnych składników diety,
- interakcji ekosystemu przewodu pokarmowego z przeciwutleniaczmi obecnymi w żywności,
- wykorzystania szczepów Lactobacillus i Bifidobacterium do obniżania immunoreaktywności białek mleka.