W naszych badaniach skupiamy się na zagadnieniach dotyczących wpływu składników diety na układ immunologiczny jelit oraz skład i aktywność mikrobioty jelitowej.
Naszym priorytetem jest poznanie mechanizmów odpowiedzialnych za wzbudzanie tolerancji lub alergii pokarmowej oraz utrzymanie prawidłowej pracy jelit uwzględniając komunikację na szlaku jelito-mózg oraz jelito-wątroba.
Prowadzimy interdyscyplinarne badania łączące mikrobiologię, immunologię, biologię molekularną oraz technologię żywności. Takie wielostronne podejście umożliwia nam poszerzanie wiedzy na temat identyfikacji kluczowych mechanizmów immunologicznych i mikrobiologicznych regulowanych dietą i jej bioaktywnymi składnikami.
Stosując modyfikacje technologiczne (termiczne, chemiczne, fizyczne i enzymatyczne) w odniesieniu do surowców i produktów spożywczych poszukujemy procesów obniżających ich immunogenność, co jest istotnym celem prowadzonych przez nas badań.
W naszej pracy stosujemy modele zwierzęce, tkankowe i komórkowe w systemach in vivo, in vitro i ex vivo. Uzupełniamy je analizami in silico, które pomagają przewidywać aktywność biologiczną badanych substancji, ich potencjał alergenny oraz metabolizm w organizmie. Zajmujemy się również charakterystyką szczepów bakteryjnych stosowanych w produkcji żywności fermentowanej i analizujemy ich wpływ na mikrobiom jelitowy ludzi i zwierząt, zarówno zdrowych, jak i w stanach chorobowych.
Poza aspektem naukowym stawiamy na współpracę z otoczeniem gospodarczym, wspierając rozwój innowacyjnych produktów spożywczych i współpracując z producentami żywności. Jako przykłady możemy wymienić opracowanie produktów spożywczych: o właściwościach immunogennych; korzystnie oddziaływujących na mikrobiotę jelitową i poprawiających funkcjonowanie układu immunologicznego oraz takich, które mogą być stosowane w profilaktyce i poprawiać kondycję organizmu.