Od badań naukowych i innowacyjnych start-upów, przez zarządy międzynarodowych firm i autorskie restauracje, po wpływ na politykę i działalność społeczną – kobiety w Polsce niezmiennie kształtują przyszłość zrównoważonego systemu żywnościowego. WE Lead Food to przestrzeń stworzona z myślą o nich – liderkach, innowatorkach, prowokatorkach zmian. Tu dzielą się wiedzą, budują relacje i inspirują się nawzajem, tworząc wyjątkową sieć współpracy. Kolejne spotkanie WE Lead Food już 28 maja w Ambasadzie Francji w Warszawie.

Projekt WE Lead Food to flagowa i jedna z najbardziej prestiżowych inicjatyw skierowanych do kobiet w ramach programu Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności – EIT Food. Spotkania WE Lead Food organizowane są w kilku krajach Europy. W Polsce odbędą się już po raz czwarty, a ich organizatorem jest Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, strategiczny partner sieci EIT Food. 

– Warsztaty organizowane przez nasz Instytut mają na celu stworzenie ogólnopolskiej społeczności liderek, które wspierają się nawzajem i wspólnie działają na rzecz zdrowego, bezpiecznego i zrównoważonego sektora żywności. Oddajemy głos ekspertkom otwartym na współpracę, chętnym do dzielenia się swoją wiedzą, doświadczeniem oraz wyzwaniami, z jakimi się mierzą. – mówi Iwona Kieda z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, koordynatorka projektu WE Lead Food w Polsce.

Kolejne warsztaty WE Lead Food odbędą się 28 maja w przestrzeniach Ambasady Francji przy ul. Pięknej 1 w Warszawie. 

W tym roku ponownie współpracujemy z instytucjami i organizacjami, które priorytetowo traktują rolę kobiet w transformacji systemu żywnościowego, wspierając ich przywództwo. przedsiębiorczość i partnerstwo. Wśród nich Ambasada Francji w Polsce, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN oraz Sieć AgroWomen. – dodaje Marta Kopcewicz, współorganizatorka wydarzenia.

W programie sesje inspiracji, rozwoju kompetencji i budowania współpracy, dzięki którym przyjrzymy się kobiecej przedsiębiorczości, jej motywacjom i wyzwaniom. Poznamy inspirujące historie kobiet, które zmieniają zasady gry, budują silne zespoły i zarządzają w duchu odpowiedzialności i rozwoju. To liderki, którym przyświeca pasja do tworzenia lepszego, zdrowszego i bardziej zrównoważonego systemu żywności.

Wśród nich: dr inż. Katarzyna Pala (CEO startupu Food4Future Technologies), Renata Krysiak (założycielka start-upu VegeLIO) i Tatiana Fremond (restauratorka, właścicielka estauracji La Môme). Pod okiem mentorek zaplanujemy swoje najbliższe cele i otworzymy się na nowe możliwości, jakie daje przynależność do unikalnej sieci współpracy. Sesja networkingowa to czas na nawiązywanie wartościowych kontaktów, inspirujące rozmowy i okazja do poznania obiecujących polskich startupów prowadzonych przez kobiety, m.in. Shroom4You i Baddi Kombucha.

Warsztaty są bezpłatne. Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego obowiązują zapisy:
*** FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY ***

Program

Data: 28 maja
Miejsce: Ambasada Francji, ul. Piękna 1, Warszawa

10:30 –11:00 – Rejestracja, Powitanie
11:00 – 11:30 – Poznajmy się  – icebreaker
11:30 – 11:45 – WE Lead Food, Shima Barakat, Liderka Programu
11:45 – 13:00 – Zainspiruj się! – sesja panelowa z udziałem ekspertek
13:00 – 13:30 – Lunch
13:30 – 15:20 – Planuj i osiągaj cele! – sesja treningowa
15:20 – 15:30 – Przerwa kawowa
15: 30 – 15:45 – WE Lead Food, Shima Barakat
15:45 – 16:45 – Poszerz horyzonty! – sesja networkingowa
16:45 – 17:00 – Zakończenie

Warsztaty odbędą się w jęz. polskim.

Zobacz relację z poprzednich warsztatów:

Partnerzy wydarzenia

Ambasada Francji w Polsce, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii NaukFundacja Agro Women.

Szkolenie jest częścią projektu #WELeadFood finansowanego przez Europejską Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze Żywności (EIT Food). Już dziś dołącz do sieci ekspertek i weź udział w 8-tygodniowym programie głównym, który startuje jesienią: ZAPISZ SIĘ

EIT Food Privacy Policy: Our privacy policy – EIT Food

EIT Food Education Terms and Conditions: Education Terms & Conditions – EIT Food

Data publikacji: 5.05.2025