Żywność i zdrowie zwierząt pod lupą naukowców – przyjdź na spotkanie brokerskie

Szukasz inspiracji do rozwoju? Jesteś przedstawicielem branży biotechnologicznej, specjalistą ds. diagnostyki weterynaryjnej lub interesujesz się tematem żywności i zdrowia zwierząt?

Zapraszamy na bezpłatne spotkanie brokerskie do Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, które odbędzie się 10 października 2023 roku w jego siedzibie przy ul. Bydgoskiej 7A.

Wydarzenie jest okazją do spotkania się z ekspertami z Instytutu oraz nawiązania z nimi współpracy. Nasi eksperci przedstawią ofertę z zakresu hodowli i analizy komórkowej, analizy histologicznej oraz obrazowania mikroskopowego. Ponadto, pokazane zostaną możliwości analiz proteomicznych, czyli badania białek w skali makro. Dzięki temu możliwe jest zagłębienie się w strukturę różnych tkanek zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych oraz w dokładny profil białkowy. Zaprezentowane zostaną także możliwości badania morfologii i parametrów ruchu plemników oraz przechowywania w ciekłym azocie rezerw genetycznych wielu gatunków zwierząt (przede wszystkim ryb – łososiowatych, jesiotrowatych, karpiowatych oraz buhaja).

Udział w spotkaniu jest bezpłatny, jednak trzeba się zarejestrować.

LINK DO REJESTRACJI

Czytaj

Gazeta Olsztyńska

Spotkanie brokerskie z ekspertami jest częścią projektu pn. „Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020.

Czytaj więcej

Olsztyńskie Dni Nauki i Sztuki – Warsztaty „Dać opakowaniom po żywności drugie życie”

Cieszymy się, że byliście z nami 22 września podczas #21 Olsztyńskich Dni Nauki i Sztuki. Warsztaty odbyły się w Bibliotece Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, ul. Oczapowskiego 12 B, gdzie przygotowaliśmy dla Was stanowisko projektu EIT InformPack.

Każdy z uczestników mógł wziąć udziału w interaktywnej grze, która pomogła sprawdzić jak radzicie sobie z prawidłową segregacją materiałów do pakowania żywności. Razem sprawdzaliśmy jak można rozszyfrować symbole umieszczane przez producentów na opakowaniach do żywności. Zachęcaliśmy Was również abyście podzielili się z nami swoją opinią na temat sposobów, w jaki chcielibyście aby informacje na temat zakupu, gospodarowania i utylizacji opakowań po żywności były Wam przekazywane. Wasza opinia jest dla nas bardzo cena, ponieważ pomoże naukowcom i producentom żywności opracować „skrojone na miarę” kampanie edukacyjne wspierające rozwój świadomości proekologicznej.

Czytaj więcej

Olsztyńskie Dni Nauki i Sztuki – relacja

Kosmiczna żywność i tajniki liofilizacji, badanie jakości mleka, fermentacja jako naturalna metoda utrwalania żywności, piramida zdrowego stylu życia i odżywiania, bezpieczeństwo żywności a sposób jej przechowywania w lodówce, prozdrowotne przeciwutleniacze w popularnych napojach, wskazówki dotyczące postępowania z opakowaniami po żywności z projektem EIT Food InformPack – to tematy, które przybliżyliśmy uczestnikom 21. Olsztyńskich Dni Nauki i Sztuki.

– Wybraliśmy aktywności, które zainteresują zarówno młodszych, jak i starszych uczniów. Zależało nam na pokazaniu, że badania nad żywnością to owszem, laboratorium i chemia żywności, ale i szerszy kontekst, czyli zjawiska związane z żywnością, które dotyczą przecież każdego z nas – od przechowywania żywności, przez świadome postawy konsumenckie i zwrócenie uwagi na skalę marnowania żywności, po obchodzenie się z opakowaniami po produktach spożywczych – podsumowuje Iwona Kieda, pomysłodawczyni włączenia się w tegoroczne obchody Olsztyńskich Dni Nauki i Sztuki i koordynatorka z ramienia Inobiotek sp. z o. o., spółki celowej IRZiBŻ PAN.

W dniach 21-22 września naukowcy zapraszali do aktywności zarówno grupy zorganizowane, jak i gości indywidualnych, którzy chcieli poszerzyć swoją wiedzę o żywności lub zainteresować tematem najmłodszych członków swoich rodzin.

Czytaj więcej

Ślubowanie doktorantów

Szanowni Państwo,

W dniu 2 października 2023 roku o godz. 9:00 w sali seminaryjnej w budynku IRZBŻ PAN przy ul. Tuwima 10 odbędzie się ślubowanie doktorantów Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych.

Inaugurację roku akademickiego uświetni wykład dr hab. Bartosza Fotschki „Super malina – bohater, który wspiera nasze zdrowie”.

Serdecznie zapraszamy Doktorantów, Promotorów, opiekunów naukowych oraz wszystkich pracowników.

Czytaj więcej

Dieta ketogeniczna a zdrowie. Badania dr Natalii Drabińskiej

Wzrost popularności diety ketogenicznej nie idzie w parze z naukową wiedzą na temat bezpieczeństwa jej stosowania – wskazuje dr Natalia Drabińska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, która bada wpływ diety ketogenicznej na metabolizm, stan zapalny, wybrane parametry odżywienia oraz stres oksydacyjny u kobiet z nadwagą i otyłością.

Dieta ketogeniczna to dieta o dużej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości węglowodanów, polegająca na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy. – Jest to dość wymagająca dieta, która jednak daje szybkie efekty i pozwala pozbyć się niechcianych kilogramów w krótkim czasie. To dlatego w ostatnich latach stała się tak modna i popularna – podkreśla dr Natalia Drabińska z Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN w Olsztynie.

Nie oznacza to jednak, że dieta ketogeniczna jest dobrze poznana naukowo; wciąż wiele informacji publikowanych w internecie o wpływie tej diety na ludzki organizm nie ma potwierdzenia w badaniach naukowych. – Dostępna literatura naukowa wskazuje wprawdzie, że stosowanie diety ketogenicznej może być korzystne w redukcji masy ciała, brakuje jednak kompleksowych badań gwarantujących bezpieczeństwo jej stosowania – dodaje.

Chcąc wypełnić tę lukę, naukowczyni w ramach projektu finansowanego z NCN, sprawdza, jak dieta ketogeniczna wpływa na metabolizm, stan zapalny, wybrane parametry odżywienia oraz stres oksydacyjny u kobiet z nadwagą i otyłością.

Pierwszą z badanych zależności jest wpływ diety ketogenicznej na metabolizm, czyli ogół procesów biochemicznych zachodzących w organizmie, przetwarzających energię składników odżywczych z jedzenia.

Kolejnym krokiem będzie zbadanie wpływu diety ketogenicznej na stan zapalny – czy i jak może ona np. go zmniejszać.  

We wpływie diety ketogenicznej na wybrane parametry odżywiania naukowczyni zbada poziom witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, czyli witamin A, D, E i K; określi profil aminokwasów oraz profil kwasów tłuszczowych.

Z kolei wpływ diety ketogenicznej na stres oksydacyjny zostanie określony na podstawie poziomu aktywności przeciwutleniającej – tego, co z diety ją podwyższa i jak organizm na to reaguje; poziomu enzymów zaangażowanych w neutralizację wolnych rodników oraz poziomu produktów peroksydacji lipidów i kwasów nukleinowych. – Moje wcześniejsze badania na zwierzętach pokazały, że dieta ketogeniczna, nawet w dość ekstremalnej formie, nie wywoływała stresu oksydacyjnego, a wręcz go obniżyła – mówi badaczka.

– Wykonaliśmy już większość badań i rozpoczęliśmy analizę ich wyników. Dzięki nim odpowiemy na pytania zadawane przez wiele osób borykających się z otyłością i nadwagą, zastanawiających się, czy dieta ketogeniczna jest bezpiecznym i skutecznym sposobem walki z nadmiernymi kilogramami – podkreśla Natalia Drabińska.

Grupę badawczą stanowiło 80 kobiet (ukończyły 72) – zdrowe, z lekką nadwagą (o BMI 25,5-35), średnio w wieku 35-40 lat; to ochotniczki z Olsztyna i okolic. Panie przez 8 tygodni codziennie otrzymywały zbilansowane posiłki, dostarczane przez catering dietetyczny, oraz regularnie stawiały się na badaniach. – Wszystkie panie są zadowolone z efektów tej diety, ponieważ w sumie pozbyły się 380 kg! – wskazała naukowczyni, która również podjęła się diety.

DIETA KETOGENICZNA – CO WARTO WIEDZIEĆ?

Dieta ketogeniczna polega na tak odpowiednim zbilansowaniu posiłków, by główna część kalorii pochodziła z tłuszczy, a spożywanie węglowodanów było maksymalnie ograniczone. Co ciekawe, oryginalnie dieta ketogeniczna była stosowana do leczenia chorych na padaczkę lekooporną.

Po 4-6 tygodniach adaptacji do takiej diety w organizmie zachodzi stan ketozy, czyli „przestawienie się” organizmu tak, by energię czerpał z ciał ketonowych (czyli nagromadzonego w tkankach tłuszczu), a nie – jak dotąd – z cukrów (glukozy).

– Zanim to jednak nastąpi trzeba się uzbroić w cierpliwość i samozaparcie, ponieważ w pierwszych tygodniach dieta ketogeniczna można powodować gorsze samopoczucie. Kiedy bowiem w naszym organizmie kończy się glukoza, a organizm jeszcze nie potrafi wykorzystywać ciał ketonowych, opadamy z sił i możemy mieć objawy grypopodobne. Szczególnie wtedy trzeba pamiętać, by pić dużo wody i pilnować odpowiedniego poziomu elektrolitów. Na początek polecam też suplementację olejem MCT – to olej zawierający kwasy średniej długości łańcucha, które trafiają bezpośrednio do wątroby (bez przejścia przez trzustkę) i tam są przekształcane w ciała ketonowe – mówi badaczka.

Naukowczyni przypomina, że w stosowaniu każdej diety należy postępować rozważnie i świadomie. – W niektórych sytuacjach konieczne jest zasięgnięcie opinii lekarza, ponieważ dieta wysokotłuszczowa nie powinna być stosowana np. przez osoby mające problemy z nerkami czy wątrobą. Musimy pamiętać, że jest to dieta oparta głównie na tłuszczu, który metabolizowany jest przez wątrobę. Dlatego jej obciążenie dietą wysokotłuszczową u osób chorych może być niebezpieczne dla zdrowia. Warto więc przed rozpoczęciem diety zrobić panel wątrobowy (ALT, AST, GGTP) oraz sprawdzić parametry nerek, takie jak kwas moczowy, którego poziom podwyższa się szczególnie na początku stosowania diety ketogenicznej – wskazuje.

Dieta ketogeniczna jest dietą eliminacyjną, dlatego istotna jest dbałość o jej zróżnicowanie i zbilansowanie. – Dieta ketogeniczna to nie ociekające tłuszczem mięso, ale przede wszystkim ten zdrowy tłuszcz pochodzący np. z jajek, awokado, orzechów, oliwy czy wybranych owoców i warzyw – podkreśla Natalia Drabińska.

Jak wskazuje badaczka, zgodnie z obecną wiedzą naukową, nie ma przeciwwskazań do dłuższego/długotrwałego stosowania diety ketogenicznej.

Badania dr Natalii Drabińskiej są prowadzone w ramach projektu pt. „KETO-MINOX: Wpływ izokalorycznej, redukcyjnej diety ketogenicznej na metabolizm, stan zapalny, wybrane parametry odżywienia i stres oksydacyjny kobiet z nadwagą i otyłością”, finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki (NCN). Projekt potrwa do 2025 roku.

Czytaj więcej

Konkurs na stanowisko stypendysty

Nazwa jednostki:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie

Nazwa stanowiska:

Stypendystka/Stypendysta

Wymagania:

  1. Status studenta studiów drugiego stopnia lub czwartego lub piątego roku jednolitych studiów magisterskich. Preferowane kierunki: dietetyka, biologia lub pokrewne;
  2. Dorobek naukowy, w tym publikacje w renomowanych wydawnictwach /czasopismach naukowych;
  3. Osiągnięcia wynikające z prowadzenia badań naukowych, stypendia, nagrody oraz doświadczenie naukowe zdobyte w kraju lub za granicą, warsztaty i szkolenia naukowe, udział w projektach badawczych;
  4. Kompetencje do realizacji określonych zadań w projekcie badawczym.

Zgłoszenia oceniane będą zgodnie z kryteriami podanymi w Regulaminie przyznawania stypendiów naukowych w projektach badawczych finansowanych ze środków NCN (Załącznik do uchwały Rady NCN nr 25/2019 z dnia 14 marca 2019 r.).

Rezultaty konkursu zostaną ogłoszone na stronie Instytutu do dnia 27 października 2023 roku.

Opis zadań:

Stypendystka/stypendysta wyłoniona/y w ramach niniejszego konkursu będzie uczestniczyła/uczestniczył w zadaniach badawczych realizowanych w ramach projektu OPUS NCN pt. „Wpływ modulacji mikrobioty jelitowej indukowanej β-fruktanami typu inuliny cykorii na parametry metaboliczne i biomarkery osi jelitowo-skórnej w przewlekłym stanie zapalnym skóry” kierowanego przez dr hab. inż. Urszulę Krupę-Kozak (popularnonaukowy opis projektu dostępny tutaj).

Typ konkursu NCN:

OPUS – NZ

Termin składania ofert:

6 października 2023, 23:59

Forma składania ofert:

Dokumenty aplikacyjne należy przesyłać na adres email: u.krupa-kozak@pan.olsztyn.pl w tytule proszę wpisać „Rekrutacja stypendysty – OPUS23”.

Wszystkie wymagane dokumenty/załączniki należy przesłać w formie plików PDF.

Warunki stypendium:

  • Przewidywany okres finansowania: 8 miesięcy,
  • Wysokość stypendium naukowego: 1000 zł miesięcznie,
  • Miejsce realizacji: Zespół Chemii i Biodynamiki Żywności, IRZiBŻ PAN w Olsztynie, ul. Tuwima 10,
  • Data rozpoczęcia: 1 listopada 2023 r.

Wykaz dokumentów:

  1. Dyplom ukończenia studiów pierwszego stopnia (lic/inż.) na kierunku dietetyka, biologia lub nauki pokrewne oraz poświadczony aktualny status studenta szkoły wyższej studiów drugiego stopnia na kierunkach wymienionych powyżej lub poświadczony aktualny status studenta szkoły wyższej jednolitych studiów magisterskich na kierunkach wymienionych powyżej (mile widziana informacja o wysokości średniej ocen z ostatnich dwóch lat akademickich);
  2. List motywacyjny;
  3. CV kandydata z przebiegiem kariery naukowej, wykazem dorobku naukowego (lista publikacji naukowych i popularno-naukowe, doniesień konferencyjnych, rozdziałów w książkach i monografiach, etc.), osiągnięć naukowych (nagrody i wyróżnienia, staże i stypendia, doświadczenie naukowe zdobyte w kraju lub za granicą, ect.) potwierdzonych w postaci np. skanu oraz wykazem kompetencji do realizacji zadań w projekcie (m.in. potwierdzenie znajomości języka angielskiego w stopniu umożliwiającym pisanie manuskryptów naukowych, dobra obsługa MS Office, warsztaty, kursy i szkolenia naukowe, udział w projektach badawczych, ect.);
  4. Rekomendacje i referencje wraz z danymi kontaktowymi osób, które ich udzieliły.

Do CV należy dołączyć podpisaną klauzulę RODO – informację o przetwarzaniu danych osobowych (pobierz).

Czytaj więcej

Sprawdź odpowiedź swojego organizmu na suplementację witaminą D

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badan Żywności PAN w Olsztynie zaprasza zdrowe (niepalące) kobiety i mężczyzn w wieku 18-65 lat o prawidłowej masie ciała (BMI 19-25) do uczestnictwa w badaniu naukowym dotyczącym witaminy D.

Badanie będzie przeprowadzone między listopadem 2023 a lutym 2024 (7 spotkań).

Biorąc udział w tym badaniu dowiesz się:

  • jaki jest poziom witaminy D w Twoim organizmie;
  • czy Twój organizm wykazuje bardzo dobrą, średnią czy słabą odpowiedź na witaminę D.

Co musisz zrobić?

  • skontaktuj się z nami, aby wziąć udział w badaniu wstępnym;
  • przyjdź na czczo w wyznaczonym dniu w celu oddania próbki krwi (ok. 20 ml);
  • przyjmij jednorazowo spersonalizowaną dawkę witaminy D (pod nadzorem naszego lekarza prowadzącego);
  • przyjdź następnego dnia w celu oddania kolejnej próbki krwi (ok. 20 ml);
  • ta procedura będzie zastosowana raz w miesiącu (przez 3 kolejne miesiące).

Dodatkowo uczestnicząc w badaniu otrzymasz śniadanie razem z dawką witaminy D oraz szansę wzięcia udziału w długoterminowym badaniu interwencyjnym, który umożliwi optymalizację poziomu witaminy D w Twoim organizmie.

Osoby zainteresowane udziałem w badaniu prosimy o kontakt telefoniczny lub mailowy:

dr Marianna Raczyk (790 567 861, m.raczyk@pan.olsztyn.pl), dr Emilia Gospodarska (793 929 156, e.gospodarska@pan.olsztyn.pl).

Kierownik projektu: prof. Carsten Carlberg.

Badanie jest realizowane w ramach projektu ERA Chairs WELCOME2.

#welcome2nutrigenomics

Czytaj więcej

15 września – „Dzień opakowań”

Wszystko, co chcesz wiedzieć o opakowaniach na żywność.

Co oznaczają symbole na opakowaniach, czy trzeba opakowania po żywności myć przed wyrzuceniem, aby nadawały się do recyklingu i czy konieczne jest pakowanie świeżych warzyw i owoców – odpowiedzi na te pytania nie są dla konsumentów oczywiste.

Z pomocą przychodzi europejska kampania edukacyjna na rzecz odpowiedzialnego postępowania z opakowaniami na żywność, w której uczestniczy Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Projekt EIT Food „InformPack” to międzynarodowa inicjatywa instytucji naukowych i eksperckich z Danii, Wielkiej Brytanii, Polski, Finlandii oraz Hiszpanii.

– Założeniem projektu jest zbadanie zachowań, wiedzy i postaw konsumentów wobec opakowań do żywności. W ankiecie pytaliśmy konsumentów m.in. o to, czy zwracają uwagę na materiał, z jakiego wykonane jest opakowanie przy zakupie żywności, czy są w stanie zrezygnować z kupna produktu z powodu nadmiernej ilości plastiku w opakowaniu albo czy segregacja zużytych opakowań sprawia im trudność. Na tej podstawie opracowujemy materiały edukacyjne, które mają zachęcać konsumentów do odpowiedzialnego postępowania z opakowaniami po żywności zarówno w domu, jak i poza nim – opowiada Iwona Kieda z IRZiBŻ PAN w Olsztynie.

Dotychczasowe analizy wyników wyłoniły trzy kluczowe tematy, które najbardziej nurtują konsumentów i sprawiają im trudność. Są to: brak zrozumienia symboli opakowań, nieporozumienia dotyczące konieczności czyszczenia opakowań żywności przed wyrzuceniem i dalszym recyklingiem, nadmierne opakowania świeżych warzyw i owoców i postępowanie z opakowaniami wielomateriałowymi.

Na tej podstawie eksperci i naukowcy z instytucji zaangażowanych w projekt stworzyli kampanie edukacyjne z materiałami w postaci infografik i animowanych filmów.

Z materiałów można się dowiedzieć m.in. czy należy myć opakowania po żywności, po co producenci opakowują świeże warzywa i owoce, co zrobić z wielomateriałowym opakowaniem po soku, gdzie wyrzucić opakowania po pieczywie, co oznaczają trójkąty na opakowaniach, jakie plastikowe opakowania są najczęściej poddawane recyklingowi i jaka jest różnica między opakowaniem kompostowalnym i biodegradowalnym.

Niebawem dostępne będą równie materiały na temat bioplastiku oraz skierowana szczególnie do dzieci kampania o dobrych praktykach w kontekście postępowania z opakowaniami po żywności.

Infografiki można zobaczyć tutaj.

Filmy dostępne są tutaj.

W ramach projektu „InformPack” powstał również quiz (w wersji dla dorosłych i dzieci), dzięki któremu można sprawdzić swoją wiedzę. Quiz dostępny jest tutaj.

Obecnie uczestnicy projektu rozpowszechniają opracowane informacje w internecie czy podczas warsztatów np. w szkołach. Przy okazji mierzą długoterminowe zmiany w zachowaniach konsumentów.

– W przyszłym roku planujemy przeprowadzić badania konsumenckie we Francji, Włoszech, Niemczech, Danii i Finlandii. Ponadto w najbliższych miesiącach będziemy dalej pracować nad nowymi materiałami, a także będziemy kontynuować warsztaty dla uczniów szkół oraz organizować zajęcia edukacyjne podczas imprez popularyzujących naukę w Polsce – zapowiada dr Joanna Fotschki z IRZiBŻ PAN w Olsztynie.

EIT Food InformPack

Projekt EIT Food InformPack to międzynarodowa inicjatywa instytucji naukowych Uniwersytetu w Aarhus (Dania), Uniwersytetu w Reading (Wielka Brytania), Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN (Polska), sieci badawczej VTT (Finlandia), producentów: Bioazul (Hiszpania) i Grupy Maspex (Polska) oraz hiszpańskiej sieci supermarketów Eroski.

Celem działań prowadzonych w ramach projektu jest przede wszystkim zmiana zachowań konsumentów, aby postępowali z opakowaniami na żywność w sposób odpowiedzialny i zrównoważony. Istotne jest również zaangażowanie i uświadamianie samych producentów żywności, a także władz samorządowych, odpowiedzialnych m.in. za dostępność przy ulicach śmieci do segregacji.

InformPack jest finansowany przez EIT Food, Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu Unii Europejskiej, w ramach programu ramowego UE Horyzont 2020 w zakresie badań i innowacji.

Więcej informacji i bezpłatne materiały znajdują się na stronie: https://pan.olsztyn.pl/popularyzacja-nauki/informpack/.

Czytaj więcej

Banki nasienia ryb – zabezpieczenie w razie katastrof ekologicznych i wsparcie ochrony bioróżnorodności

Wsparcie procesu reprodukcji ryb w przypadku wystąpienia katastrofy ekologicznej, zabezpieczenie stabilności hodowli w wylęgarniach ryb oraz ochrona puli genowej – to główne cele banków nasienia ryb, których tworzeniem zajmują się naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

– Świadomość potrzeby tworzenia banków nasienia ryb wciąż rośnie. Ubiegłoroczna katastrofa ekologiczna na Odrze uświadomiła, jak ważne jest posiadanie zaplecza, by w takich sytuacjach móc sprawnie i skutecznie rozpocząć proces reprodukcji rodzimych populacji ryb – podkreśla dr Sylwia Judycka z Zespołu Biologii Gamet i Zarodka IRZiBŻ PAN.

Oprócz ochrony zagrożonych gatunków czy całych populacji ryb, banki nasienia pozwalają także na zabezpieczenie stabilności linii hodowlanych w wylęgarniach ryb. Właśnie przy tworzeniu banku nasienia ryb dla największego zakładu tego typu w Polsce, mieszczącego się w miejscowości Dąbie (Wylęgarnia Ryb Dąbie), pracowała dr Sylwia Judycka. Przedsięwzięcie było realizowane w ramach projektu z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR).

– Posiadanie zamrożonego nasienia bardzo ułatwia hodowlę w różnych sytuacjach np. w przypadku, gdy dojrzałość płciowa samic i samców z różnych powodów nie zachodzi w tym samym czasie albo gdy w jakimś roku hodowla nie dysponuje dojrzałymi płciowo samcami, co uniemożliwia pozyskanie świeżego nasienia do tarła – wskazuje naukowczyni.

Wsparcie efektywności w hodowli to niejedyny powód posiadania banku nasienia ryb. – Również w hodowlach może dojść do katastrofy, gdy w wodzie zostanie wykryty groźny dla ryb wirus. W takich sytuacjach, niestety, trzeba zutylizować cały zasób gospodarstwa. Jego odbudowa naturalnymi metodami może trwać lata; przy wykorzystaniu zamrożonego nasienia cennych linii hodowlanych proces ten będzie zdecydowanie szybszy – podkreśla Sylwia Judycka.

Jak wskazuje badaczka, obecnie główną barierą przed posiadaniem banku nasienia ryb są kwestie finansowe: koszty stworzenia takiej bazy oraz jej utrzymania.

Nasienie ryb przed zdeponowaniem w banku jest poddawane procesowi kriokonserwacji (przechowywaniu w ultra niskiej temperaturze -196°C). – Napełniamy nasieniem cienkie, kilkunastocentymetrowe słomki, które na specjalnych ramkach są mrożone w oparach ciekłego azotu, a następnie są przenoszone do kontenerów z ciekłym azotem. Każda słomka z próbą zamrożonego nasienia jest dokładnie opisana, co umożliwia właściwą identyfikację zamrożonych prób nasienia oraz posiada określoną liczbę plemników w jednym mililitrze – tłumaczy specjalizująca się w tym naukowczyni.

Żywotność tak zamrożonego i przechowywanego nasienia jest wyliczana nawet na tysiące lat. – Dotychczas badaliśmy nasienie rozmrożone po kilku latach i nadal charakteryzowało się wysoką jakością – podaje Sylwia Judycka.

Zainteresowania badawcze dr Sylwii Judyckiej obejmują badania nasienia ryb – jego jakości czy poznania mechanizmów odpowiedzialnych np. za dojrzewanie plemników neosamców pstrąga tęczowego (neosamiec to ryba z odwrócona płcią). Główną metodą stosowaną w prowadzonych przez dr Sylwię Judycką badaniach jest wspomniana kriokonserwacja.

Ostatnie publikacje naukowe dr Sylwii Judyckiej dotyczyły m.in. opracowania wytycznych dla udoskonalenia procesu kriokonserwacji oraz oceny jakości nasienia ryb łososiowatych z odwróconą płcią.

We wrześniu badaczka rozpoczyna trzymiesięczny staż naukowy we Francji (w Laboratory of Fish Physiology and Genomics INRAE w Rennes), aby poznać technikę badawczą zwaną edycją genów i móc ją później wykorzystać w dalszych swoich badaniach.

Za swoje osiągniecia naukowe dr Sylwia Judycka została wyróżniona stypendium „L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki” (2022).

Czytaj więcej

Stanowisko InformPack na Targach AgroWARMA w Gryźlinach

W dniach 26 i 27 sierpnia odbyły się na lotnisku w Gryźlinach Targi AgroWARMA 2023 – największe wydarzenie branżowe w regionie, przyciągające rolników, wystawców oraz mieszkańców województwa warmińsko-mazurskiego zainteresowanych zdrowym trybem życia i ekologią.

Podczas tego wydarzenia odwiedzający nasze stoisko  EIT Food #InformPack mogli wziąć udział w interaktywnej grze dotyczącej odpowiedzialnych postaw konsumenckich oraz recyklingu opakowań żywności. Przygotowaliśmy również praktyczne zadania dotyczące segregacji opakowań na poszczególne frakcje. Dla najmłodszych przygotowaliśmy warsztaty z malowania toreb wielkokrotnego użytku, które mogą zabrać ze sobą na zakupy. Uczestnicy mieli możliwość zadawania pytań oraz skonfrontowania swoich wątpliwości bezpośrednio z naukowcami z naszego Instytutu.

Czytaj więcej