Zapraszamy na spotkanie edukacyjne na temat korzyści i zagrożeń wynikających ze stosowania diety ketogenicznej. Spotkanie poprowadzą naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz zaproszeni eksperci. Wydarzenie odbywa się w ramach realizacji projektu ERA Chair WELCOME2 „Powołanie Centrum Doskonałości w obszarze nutrigenomiki dla poprawy zdrowia i jakości życia”.
DATA: 24 czerwca (sobota)
GODZINA: 9:00 – 14:00
MIEJSCE: Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, ul. Tuwima 10, 10-747 Olsztyn
Dieta ketogeniczna to dieta bazująca na wysokiej zawartości tłuszczu i niskiej podaży węglowodanów, która prowadzi do stanu ketozy w organizmie. I chociaż popularność tej diety rośnie, w mediach krąży wiele sprzecznych informacji na temat jej bezpieczeństwa i skuteczności. Na warsztatach „Dieta ketogeniczna, a zdrowie korzyści i zagrożenia” dowiesz się co to jest ketoza, co można jeść na diecie ketogenicznej i jak ona wpływa na sprawność fizyczną. Eksperci z zakresu żywienia, nutrigenomiki i innych dziedzin rozwieją wątpliwości i obalą mity na temat efektów zdrowotnych diety ketogenicznej.
Liczba miejsc na spotkanie jest ograniczona. Konieczna jest rejestracja.
ZAREJESTRUJ SIĘ
PROGRAM
09:00 – Rejestracja
09:30 – 09:40 – Powitanie
09:40 – 10:00 – Co to jest dieta ketogeniczna i jak ją stosować?,
dr Natalia Drabińska, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
10:00 – 10:20 – Dieta ketogeniczna a problemy z płodnością,
dr Piotr Kaczyński, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
10:20 – 10:40 – Trening na keto – czy tak zrobisz formę? Czyli co nauka mówi o diecie ketogenicznej u sportowców,
dr Aleksandra Kocot, Uniwersytet Gdański
10:40 – 11:10 – Przerwa kawowa
11:10 – 11:30 – Keto 2.0 – co jemy na diecie ketogenicznej?,
Oliwia Czerniewska, BeKeto
11:30 – 11:50 – Nutrigenomika – czyli jak dieta wpływa na nasze geny,
dr inż. Marianna Raczyk, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
12:00 – 12:20 – Interaktywna sesja pytań
12:20 – 12:50 – Lunch
12:50 – 13:50 – Panel dyskusyjny “Dieta ketogeniczna – korzyści i zagrożenia”
13:50 – 14:00 – Zakończenie