Pierwszy taki dodatek paszowy dla jeleni na świecie. Dzięki projektowi dr Anny Kononiuk jelenina jeszcze bardziej zyska na jakości.
Mięso jelenia jest wysoko cenione wśród smakoszy, ale czy da się je jeszcze ulepszyć? Zespół naukowców z IRZiBŻ PAN ma pomysł, jak to zrobić, bo kluczowe znaczenie dla jakości jeleniny ma pasza, którą podaje się zwierzęciu.
Jelenina to w ostatnich latach coraz popularniejsze mięso, także w Polsce. Niestety, na rynku nie ma dodatków paszowych, które są przeznaczone stricte dla jeleni. Wkrótce może się to zmienić. Dzięki wsparciu finansowemu z programu „Inkubator Innowacyjności 4.0”, zespół dr Anny Kononiuk z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie realizuje projekt „Dodatek paszowy do skarmiania jeleni po okresie reprodukcyjnym, przeznaczonych na surowiec mięsny”.
Dodatki paszowe – jak sama nazwa wskazuje – to nic innego jak dodatki do pasz, które same w sobie nie zastąpią normalnego pokarmu, ale odpowiednio suplementowane, oferują różne korzyści dla zwierzęcia. Dr Annę Kononiuk zapytaliśmy, co opracowywany przez nią dodatek paszowy może zmienić – zarówno dla samych zwierząt, jak i konsumentów.
Marcin Powęska: Jak obecnie karmi się jelenie?
Dr Anna Kononiuk: Na rynku nie ma dodatków dla jeleniowatych, które wpływają na kondycję osobnika oraz jakość mięsa zwierzęcia. Są albo skarmiane paszami dla krów (to też przeżuwacz), albo nie są w ogóle dokarmiane żadnymi mieszankami paszowymi. Podaje im się tylko to, co występuje w lesie plus lucernę czy siano. Nie jest to fachowo dobrana pasza. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rynku, postanowiliśmy opracować dedykowany dodatek paszowy dla jeleni, który polepszy jakość ich mięsa.
MP: Kiedy najlepiej podać taki dodatek paszowy zwierzęciu?
Docelowo ma być podawany w okresie jesienno-zimowym, czyli po zakończeniu okresu reprodukcyjnego. Jest to czas kiedy samce są osłabione po rykowisku, a samice potrzebują wzmocnienia podczas rozwijającej się ciąży. Nasz dodatek ma poprawić kondycję zwierząt, ale również wpłynąć na jakość mięsa, które będzie pozyskane, ponieważ w tym samym okresie przypada okres polowań na jelenie.
MP: Powstał jeden dodatek dla samic i samców? Jaki jest ich skład?
AK: W ramach doświadczenia opracowaliśmy dwa różne dodatki – jeden nakierowany na kondycję zwierząt, a drugi celowany w jakość mięsa. Nie mogę dokładnie wskazać różnic, jak i przedstawić samego składu tych pasz, gdyż są one chronione prawami patentowymi. Nasze eksperymenty umożliwiły określenie dawki wpływającej na zmiany kondycji i jakości surowca mięsnego.
MP: Czy podobne dodatki paszowe dla jeleni są dostępne na świecie?
AK: Komercyjnie dostępne są tylko dodatki paszowe, które wpływają na porost poroża u jeleni. Nie ma takich, które poprawiają kondycję zwierząt, a tym bardziej jakość ich mięsa. To właśnie zainspirowało nas do podjęcia wyzwania. Kiedy nasz dodatek paszowy trafi na rynek, będzie pierwszym w swoim rodzaju.
MP: Na jakim etapie są teraz badania Pani zespołu?
AK: Dodatki paszowe zostały już przetestowane na jeleniach i kompletujemy wyniki, które wskazują, że wpływają one na kondycję zwierząt. Jesteśmy na etapie analiz statystycznych wyników i podsumowania całego projektu.
MP: Czy mięso z jeleni dokarmianych eksperymentalnymi dodatkami paszowymi było już testowane w warunkach restauracyjnych? Są wyczuwalne jakieś różnice smakowe?
AK: Tak, jelenina ze zwierząt dokarmianych naszymi dodatkami była już podawana gościom w restauracjach i zebrała pozytywne recenzje. Konsumenci byli zachwyceni tym mięsem, a restauracje bardzo doceniły nasz wkład, bo dla nich znalezienie dobrej jakościowo jeleniny nie jest łatwe.
MP: Jakie plany badawcze na przyszłość?
AK: Obecnie skupiamy się na opracowanych przez nas dodatkach paszowych i staramy się znaleźć dla nich odbiorców. Na pewno można je jeszcze ulepszyć i zbadać więcej parametrów określających ich przydatność, ale to wymaga czasu. Na ten moment jesteśmy zadowoleni z postępu prac, ale wyczekujemy kolejnych.
Projekt realizowany był w ramach programu „Inkubator Innowacyjności 4.0”, finansowany przez MEIN jest ze środków europejskich w ramach projektu „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4).