Suplement diety SPIN będący połączeniem spermidyny i eugenolu może wesprzeć nasz układ immunologiczny w walce z COVID-19 i innymi wirusami. Prawie 400 specjalistów ds. żywienia i zdrowia z 3 krajów UE przeszło specjalne szkolenie na temat działania suplementu i potencjalnych możliwości włączenia go do praktyk terapeutycznych. Opracowanie i komercjalizacja preparatu SPIN odbywa się w ramach Inicjatywy Reagowania Kryzysowego EIT, która wspiera działania Unii Europejskiej na rzecz ograniczenia pandemii COVID-19.
Od początku pandemii wirus SARS-Cov-2 rozprzestrzenił się na całym świecie w zastraszającym tempie. Zmusiło to świat nauki do poszukiwania różnych terapii, które pomogłyby w walce z infekcją. Do tej pory opracowano już kilka szczepionek, ale zanim będą one powszechnie dostępne, powinniśmy samodzielnie wspierać naszą odporność. Co zatem możemy zrobić, aby się chronić?
Ostatnie badania podkreśliły rolę diety w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i zwalczaniu infekcji. Nasza dieta jest źródłem witamin, minerałów i innych cząsteczek, które spełniają ważne funkcje regulacyjne. Właśnie dlatego suplementy diety zawierające te związki mogą przyczynić się do ograniczenia ryzyka zachorowania.
SPIN (SPermidin and eugenol INtegrator for contrasting incidence of coronavirus in EU population) to akronim projektu finansowanego przez EIT Food, w ramach którego międzynarodowe konsorcjum partnerów z ośrodków naukowych i biznesowych z 4 krajów UE opracowuje suplement diety wspomagający funkcjonowanie układu odpornościowego w walce z zakażeniami SARS-CoV-2 w grupach wysokiego ryzyka.
Suplement oparty jest na dwóch składnikach występujących w pszenicy i goździkach: spermidynie i eugenolu. Spermidyna to substancja wykazująca różne korzystne działania na nasze komórki. Występuje głównie w kiełkach pszenicy i innych produktach spożywczych, takich jak owoce, rośliny strączkowe, orzechy, zboża, jaja, wieprzowina, jagnięcina i mleko. Spermidyna jest silnym przeciwutleniaczem i stymuluje własny system usuwania produktów przemiany materii, zwany autofagią. Proces ten powoduje również degradację patogenów, np. wirusów, uniemożliwiając im wywołanie infekcji.
Druga substancja, eugenol, jest składnikiem olejku eterycznego występującym w goździkach, ale można go znaleźć również w soi, fasoli, kawie, cynamonie, bazylii, bananach i nie tylko. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, stymuluje odporność na czynniki zakaźne. W przypadku infekcji wirusowej eugenol działa poprzez zmniejszenie zdolności wirusa do infekowania komórek i replikacji w nich.
Aby lepiej zrozumieć działanie przeciwwirusowe składników aktywnych suplementu SPIN, partnerzy projektu przeprowadzili badanie in vitro, w którym spermidyna, eugenol i ich kombinacja zostały dodane do zakażonych komórek ludzkich. W badaniu zaobserwowano spadek namnażania wirusa, potwierdzając w ten sposób znane działanie przeciwwirusowe eugenolu. Wyniki tych obiecujących badań (publikacja wiosną 2021) otwierają drogę do produkcji i sprzedaży preparatu SPIN, którą poprowadzi wyłoniona w negocjacjach firma farmaceutyczna.
Opracowywany suplement reprezentuje innowacyjną strategię wspierającą walkę z wirusem przy pomocy naturalnych składników o działaniu przeciwwirusowym. Zgodnie z mechanizmem działania, oczekuje się, że będzie on stanowił uzupełnienie naszej diety o substancje wzmacniające układ odpornościowy i ograniczające nasilenie objawów infekcji, również u zaszczepionych w przyszłości osób. Partnerzy konsorcjum SPIN są zobowiązani uczynić ten produkt wspólnym dobrem, dostępnym do wykorzystania przez ekspertów zajmujących się promocją zdrowia i zdrowego trybu życia. W tym celu, w 3 krajach UE: Włoszech, Polsce i Hiszpanii, odbyły się programy szkoleniowe, w których uczestniczyło prawie 400 specjalistów ds. żywienia i zdrowia, w tym naukowcy, dietetycy, biotechnolodzy i studenci kierunków medycznych. Celem szkoleń było przekazanie wiedzy na temat aspektów molekularnych i epidemiologicznych infekcji SARS Cov2, mechanizmów oddziaływania diety na naszą odporność, strategii dietetycznej włączającej naturalną suplementację, a przede wszystkim zaznajomienie ekspertów z właściwościami opracowywanego suplementu.
Obejrzyj szkolenie dla ekspertów w Polsce
W ramach projektu przeprowadzono również ankietowe badania konsumenckie. Konsumentów we Włoszech, Polsce i Hiszpanii zapytano o nawyki względem zakupu i stosowania suplementów diety oraz o ich stosunek do w 100% naturalnego suplementu opartego na składnikach o działaniu wspierającym układ odpornościowy w walce z infekcjami COVID-19. Łącznie w badaniu wzięło udział 346 osób. Wykazano, że chęć poprawy ogólnego stanu zdrowia, wsparcie odporności i zwiększenie wydolności fizycznej to najczęściej deklarowane powody przyjmowania suplementów diety. Co ciekawe, polscy konsumenci okazali się bardziej krytyczni względem dostępnych na rynku preparatów, bo ponad dwukrotnie częściej niż badane grupy respondentów z pozostałych krajów wskazują na istotną rolę zawartości substancji czynnej w suplementach. Co istotne, aż 65% respondentów przyznało, że rozważyłoby zakup suplementu na bazie składników roślinnych o potencjalnym działaniu przeciwwirusowym.
Projekt SPIN jest koordynowany przez Uniwersytet Boloński (Włochy) i biorą w nim udział kluczowi partnerzy naukowi: IMDEA Food (Hiszpania), Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (Polska) oraz biznesowi: Molino Naldoni (Włochy), Targeting Gut Disease (Włochy) i Xeda (Francja).
Suplement SPIN ma na celu objęcie ram czasowych, w których szczepionka nie jest jeszcze ogólnie dostępna, a następnie złagodzenie namnażania infekcji i nasilenia objawów przy zastosowaniu naturalnego rozwiązania przeciwwirusowego. Celem opracowywanego suplementu nie jest zastąpienie ani ulepszenie szczepionek, które są obecnie stopniowo wdrażane.
Zdrowsza i silniejsza populacja byłaby w stanie skuteczniej stawić czoła infekcji SARS-Cov-2, zapobiegając nowym falom zarażenia. Opracowywany suplement może się okazać cennym wsparciem w walce z koronawirusem, a także innymi wirusami, np. wirusem grypy, która również może stanowić zagrożenie epidemiczne dla populacji UE.
Na temat EIT Food
Wspólnotę tworzy konsorcjum wiodących europejskich partnerów, wśród których znajduje się 90 organizacji i ponad 50 start-upów z 16 państw członkowskich. To jedna ze Wspólnot Wiedzy i Innowacji (KIC) utworzonych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE utworzony w 2008 r. w celu promowania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.
Śledź EIT Food na bieżąco na stronie www.eitfood.eu, a także w mediach społecznościowych: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube or Instagram.
Na temat partnerów projektu
Konsorcjum prowadzące projekt jest tworzone przez wiodące instytucje i firmy zajmujące się żywnością:
The Alma Mater Studiorum – University of Bologna (UNIBO) to najstarsza i jedna z najważniejszych uczelni wyższych w Europie. Jako wszechstronna uczelnia badawcza UNIBO inwestuje w interdyscyplinarne podejście międzykulturowe oraz w łączenie badań i nauczania.
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN to interdyscyplinarny ośrodek badawczy zajmujący się badaniem mechanizmów wpływu środowiska, w tym żywności, na zdrowie człowieka i dobrostan zwierząt.
IMDEA Food to instytut badawczy, którego celem jest podjęcie światowej klasy badań nad żywnością, żywieniem i zdrowiem oraz identyfikacja strategii żywieniowych o wartości ekonomicznej i społecznej.
Molino Naldoni to młyn przemysłowy stosujący aktualne rozwiązania technologiczne, bardzo wysoki standard kontroli jakości zarówno pszenicy, jak i gotowych produktów, ciągłe badania oraz zróżnicowane metody obróbki pszenicy i mielenia.
Targeting Gut Disease (TGD) to start-up Uniwersytetu Bolońskiego zajmujący się analizą i opracowywaniem produktów spożywczych i nutraceutyków opartych na naturalnych ekstraktach o działaniu przeciwzapalnym i wspierającym mikrobiotę jelitową.
XEDA to firma chemiczna oferująca woski do ochrony roślin, maszyny do pakowania, systemy etykietowania, sprzęt do aplikacji chemicznej oraz środki chemiczne stosowane po zbiorach.