Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej (NAWA) przyznała Instytutowi Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie środki finansowe na realizację projektu PROM – Międzynarodowa wymiana stypendialna doktorantów i kadry akademickiej. (więcej…)

Noblowskie badania PAN
W tym roku nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii otrzymało trzech naukowców – Sir Peter J. Ratcliffe, William G. Kaelin Jr. oraz Gregg L. Semenza za „odkrycie procesów wyczuwania przez komórki stężenia tlenu w środowisku i adaptowania się do jego zmian” (www.nobelprize.org). Badania noblistów skupiają się molekularnych mechanizmach regulujących aktywność genów w środowisku o niskiej dostępności tlenu ze szczególnym naciskiem na nowotworzenie.
Zespół Biologii Regeneracyjnej w Zespole Biologicznych Funkcji Żywności naszego Instytutu od roku prowadzi badania właśnie w aspekcie hipoksji i gojenia urazów skóry, o czym mówiły w programie TVP3 Olsztyn „WstajeNowyDzień” prof. Barbara Gawrońska-Kozak i dr Joanna Bukowska.
Oglądaj TVP 3 Olsztyn (od 40:45)
Oglądaj Facebook

Instytut rozwija narzędzia do kontroli Campylobacter w produkcji drobiu
Kampylobakterioza jest najczęstszą przyczyną ostrego, bakteryjnego nieżytu żołądkowo-jelitowego u mieszkańców UE powodując roczne straty wysokości 2,4 miliarda euro. Wzrost oporności bakterii na antybiotyki sprawia, że kluczowe staje się opracowanie innowacyjnych, bezantybiotykowych strategii zwalczania Campylobacter w sektorze produkcji i przetwórstwa drobiu w UE. (więcej…)
Olsztyńska Akademia Dzieci
Olsztyńska Akademia Dzieci zainaugurowała rok. 19 października mali studenci wygłosili wykłady podsumowujące ich własne badania w dziedzinach chemii, biologii czy astronomii. Wykład dorosłego naukowca przygotowała Kamila Penkacik z Zespołu Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności naszego Instytutu. Wszyscy goście Olsztyńskiego Planetarium i Obserwatorium Astronomicznego mieli okazję poznać zdrowe alternatywy dla białego cukru.
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk jest patronem honorowym olsztyńskiej odsłony ogólnopolskiej inicjatywy Polskiej Akademii Dzieci już od 2014 roku. Celem Akademii jest edukacja przez zabawę i oswajanie dzieci z nauką już od najmłodszych lat.
Dr hab. Zbigniew Lipiński nagrodzony srebrnym medalem
„Honey bee nutrition and feeding”- specjalna edycja książki dr hab. Zbigniewa Lipińskiego z Zespołu Mechanizmów Działania Hormonów naszego Instytutu została wyróżniona przez organizatorów 46. Kongresu Apimondia w Montrealu. Książka jest pierwszą na świecie pozycją książkową w całości poświęconą żywieniu i karmieniu pszczoły miodnej.
Tegoroczny 46. Kongres organizowany przez Międzynarodową Federację Związków Pszczelarskich (ang. International Federation of Beekeepers’ Associations), zwaną Apimondia, odbył się w dniach 8-12 września w Montrealu. W tym wyjątkowym dla światowego pszczelarstwa wydarzeniu wzięło udział 6 tysięcy gości ze 134 krajów świata. Uczestnicy Kongresu mieli możliwość wysłuchania 320 wykładów i doniesień naukowych oraz obejrzenia 360 posterów, a także wzięcia udziału w licznych sympozjach oraz konferencjach okrągłego stołu, zwiedzania ponad 200 stoisk rozstawionych w hali wystawowej Api EXPO, w tym sprzętów, narzędzi, produktów pszczelich, leków dla pszczół oraz książek.
Dr hab. Zbigniew Lipiński z Zespołu Mechanizmów Działania Hormonów naszego Instytutu zaprezentował specjalną edycję swojej książki pt. „Honey bee nutrition and feeding”, która jest pierwszą na świecie pozycją książkową w całości poświęconą żywieniu i karmieniu pszczoły miodnej. Książka spotkała się z dużym zainteresowaniem uczestników kongresu i została uhonorowana srebrnym medalem. Sam nagrodzony, podczas spotkania z chargé d’affaires ambasady Federacji Rosyjskiej w Kanadzie, został zaproszony do wzięcia udziału w kolejnym Kongresie Apimondia, który odbędzie się w Tule. Został też zaproszony do wygłoszenia serii wykładów w Brazylii oraz Francji.

Wiadomości Rolnicze
W ostatnim wydaniu magazynu „Wiadomości Rolnicze” TVP (14.09) ukazał się materiał o hodowli konika polskiego w Popielnie, działalności Stacji Badawczej i pracach rozwojowych Zespołu Ochrony Bioróżnorodności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. (więcej…)
Dwugłos w sprawie…
Wszechnica Oddziału Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie i w Białymstoku z siedzibą w Olsztynie serdecznie zaprasza na jesienny cykl spotkań popularyzujących wiedzę z obszaru: człowiek-środowisko-żywność-zdrowie. (więcej…)

Uniwersytet Dzieci – Olsztyn
W ramach spotkań studentów Uniwersytetu Dzieci z naukowcami olsztyńskich jednostek badawczych, 12 października i 9 listopada br. odbyły się interaktywne warsztaty w Laboratorium Biologii Molekularnej IRZiBŻ PAN. Seria doświadczeń była wstępem do zrozumienia, czym jest gen i jak działają zasady dziedziczenia. Studenci posiłkowali się obserwacją i analizą cech własnych, rodzeństwa, rodziców i dziadków. Poznali pojęcia kariotypu, chromosomów i aberracji chromosomowych. W ten sposób zrozumieli co determinuje nasze predyspozycje genetyczne – na przykład te dotyczące naszego wyglądu. Na bazie zebranych doświadczeń studenci zaprezentowali wyniki swoich badań w pracy z DNA podczas spotkania z rodzicami i zaproszonymi gośćmi.
EIT Food na Festiwalu Przemiany w Centrum Nauki Kopernik
Tegoroczny Festiwal Przemiany w Centrum Nauki Kopernik był areną twórczych aktywności wokół tematu przyszłości żywności, które współtworzyli naukowcy, producenci żywności, kucharze, aktywiści, popularyzatorzy nauki i konsumenci. W specjalnej strefie EIT Food #AnnualFoodAgenda prowadzonej przez naukowców z IRZiBŻ, ekspertów z koncernu Maspex i zaproszonych innowatorów z branży rolno-spożywczej rozmawialiśmy m.in. projektowaniu żywności personalizowanej, innowacyjnych metodach konserwacji żywności, wykorzystaniu bogatych w wartości odżywcze „odpadów” z produkcji żywności i walorach konsumpcji produktów lokalnych, która wpływa na ograniczenie śladu węglowego w środowisku. Zaprezentowaliśmy też innowacyjne prototypy, produkty i rozwiązania technologiczne, które rewolucjonizują przemysł rolno-spożywczych Europy, w tym drukarki 3D do żywności, inteligentne systemy oświetlenia roślin, mobilne testy do oceny zawartości polifenoli w owocach, czy alternatywne źródła białka. Ważnym elementem „Strefy” były też warsztaty i gry oświecone zagadnieniom niemarnowania żywności, gotowania „zero waste” i idei „food sharingu”, czyli nieodpłatnego dzielenia się żywnością.
Wydarzenie było częścią 4. sezonu projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, którego motywem przewodnim jest zrównoważona produkcja i konsumpcja żywności.
Galeria:



PATRONAT MEDIALNY