Naukowcy z naszego Instytutu po raz kolejny wzięli udział w Pikniku Naukowym Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik. 11 maja Stadion Narodowy w Warszawie zamienił się w arenę dla pokazów, eksperymentów i warsztatów przygotowanych przez ponad 200 instytucji z Polski oraz całego świata. Hasło przewodnie tegorocznej edycji brzmiało: „My i Maszyny”.

Na stanowisku Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN goście mogli spojrzeć na człowieka jak na biochemiczną maszynę. Poznali procesy zachodzące w naszym przewodzie pokarmowym oraz sprawdzali czy mózg potrzebny jest nam do trawienia i dlaczego żołądek nie trawi sam siebie. Naukowcy zademonstrowali również świat mikroorganizmów jelitowych, opowiadając o ich pozytywnym i negatywnym wpływie na nasze zdrowie. Podczas pokazów goście odkrywali też dlaczego żywność jest najważniejszym paliwem dla naszego organizmu. Przejrzeli się zasadom zdrowego odżywiania, częstości spożycia poszczególnych grup produktów spożywczych oraz procesom zmian, którym przez lata ulegała piramida zdrowego żywienia. Naukowcy wyjaśnili przyczyny zmian położenia na niej składników diety, m.in. dlaczego jedne produkty „awansowały”, a inne zostały „zdegradowane”. Wskazali też jak modyfikować piramidę dla osób z celiakią lub cukrzycą.

W 23. Pikniku Naukowym Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik wzięło udział ponad 100 tys. uczestników.

Galeria zdjęć:


 

Data publikacji: 13.05.2019