SPiN Day 2018

10 listopada 2018 roku, w przeddzień 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości, w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie świętowaliśmy Międzynarodowy Dzień Centrów i Muzeów Nauki. (więcej…)

Czytaj więcej

Barbara Gawrońska-Kozak profesorem belwederskim

Prof. Barbara Gawrońska-Kozak otrzymała z rąk Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, Andrzeja Dudy, tytuł naukowy profesora nauk medycznych. Ceremonia wręczenia Nominacji Profesorskich odbyła się w Pałacu Prezydenckim 14 listopada 2018r.

Serdecznie gratulujemy!

 

Czytaj więcej

Granty NCN dla Instytutu

ncn logo

Naukowcy z Instytutu PAN w Olsztynie zdobyli finansowanie na realizację projektów badawczych w ramach konkursów OPUS 15 i PRELUDIUM 15 ogłoszonych przez Narodowe Centrum Nauki w dniu 15 marca 2018 roku.

Konkurs OPUS na projekty badawcze, w tym finansowanie zakupu lub wytworzenia aparatury naukowo-badawczej niezbędnej do realizacji tych projektów:

W piętnastej edycji konkursu OPUS w grupie nauk o życiu nadesłano 596 wniosków. Wsparcie finansowe w łącznej wysokości ponad 170 mln zł przyznano 115 projektom.

Konkurs PRELUDIUM na projekty badawcze realizowane przez osoby rozpoczynające karierę naukową nieposiadające stopnia naukowego doktora:

W piętnastej edycji konkursu PRELUDIUM do NCN zostały nadesłane 1132 wnioski, spośród których 259 projektów otrzymało dofinansowanie w wysokości ponad 39 mln zł.

 

Czytaj więcej

Perspektywy w ochronie bioróżnorodności – III Sympozjum

III Sympozjum Perspektywy w ochronie bioróżnorodności odbyło się 5-6 listopada br. w Domu Pracy Twórczej w Wierzbie.

Podczas konferencji zaprezentowane zostały cztery wykłady plenarne, odbyła się sesja posterowa i dwie sesje dotyczące:

  1. Biotechnik oraz diagnostyki procesów fizjologicznych i zaburzeń endokrynnych w rozrodzie zwierząt wolno żyjących.
  2. Różnorodności biologicznej w obliczu współczesnych zagrożeń.

W sympozjum uczestniczyło ponad 70 osób, zarówno naukowców, jak i praktyków skupionych wokół tematyki ochrony bioróżnorodności.


 

Czytaj więcej

Profesor Dariusz Skarżyński członkiem panelu oceniającego litewskie jednostki naukowe

W sierpniu 2018 roku prof. Dariusz Skarzyński został powołany do Panelu Litewskiego Centrum monitoringu i analiz badań naukowych i szkolnictwa wyższego (Research and Higher Education Monitoring and Analysis Centre, MOSTA). Celem pracy Panelu była ewaluacja litewskich jednostek naukowych w obszarze nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych. W odróżnieniu od polskiego systemu oceny jednostek naukowych, litewski system opiera się na eksperckiej ocenie zewnętrznej dokonanej wyłącznie przez międzynarodowych ekspertów, bez udziału strony litewskiej. Prosta parametryczna ocena dorobku naukowego jednostek jest wyłącznie kryterium pomocniczym. Dodatkowym elementem oceny jest wizytacja ocenianych jednostek i zapoznanie się na miejscu ze stanem infrastruktury, dorobkiem i osiągnieciami oraz rozmowa z administracją, kadra naukowo-badawczą oraz studentami doktoranckimi ocenianych jednostek. (więcej…)

Czytaj więcej

Dzień Informacyjny EIT FOOD RIS

Współorganizowany przez Instytut Dzień Informacyjny EIT FOOD RIS był znakomitą okazją dla studentów i młodych przedsiębiorców do poznania unikalnych narzędzi wspierających tworzenie i finansowanie start-upów w obszarze agri-food. (więcej…)

Czytaj więcej

Prof. Monika Kaczmarek gościem programu „Wstaje nowy dzień”

Gościem programu „Wstaje nowy dzień” w TVP3 Olsztyn była prof. Monika Kaczmarek, koordynator edukacyjnego kursu „Food For Thought”, który naukowcy z Instytutu przygotowali z partnerami z Uniwersytetów w Turynie i Hohenheim. Uczestnicząc w tym bezpłatnym kursie, dostępnym na platformie FutureLearn, dowiemy się m.in.: czy nasza dieta warunkuje funkcjonowanie naszego mózgu?; czy nasz mózg steruje naszymi wyborami żywieniowymi?; a także czym jest oś jelitowo-mózgowa? (więcej…)

Czytaj więcej

Food For Thought – bezpłatny kurs online

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się jak jedzenie wpływa na nasz organizm? Na pewno tak. Pierwszym skojarzeniem będzie prawodpodobnie zmiana wagi, rozrost tkanki mięśniowej, ilość energii potrzebnej do komfortowej pracy czy zmiany poziomu cholesterolu. Wszystkie te dywagacje są możliwe dzięki jednemu, bardzo pracowitemu narządowi. Naszemu mózgowi. (więcej…)

Czytaj więcej