PROGRAM KONFERENCJI

9:45 Rejestracja

10:00 OTWARCIE KONFERENCJI

10:15 Wykład inauguracyjny. Produkty mleczne bez laktozy – rozwiązania firmy KERRY Bogumił Kochański

Kerry Lactase Business

SEKCJA I. Technologia żywności

10:30 Comparative study of total phenolic content in toasted vs. whole-meal bread enriched with buckwheat husk

Wajeeha Mumtaz

10:40 Modyfikacje w produkcji miodów pitnych: kontekst technologiczny

Mateusz Szydłowski

10:50 Relaksometria magnetycznego rezonansu jądrowego jako narzędzie do identyfikacji czasu dojrzewania serów

Monika Małkowska-Kowalczyk

11:00 Analiza wartości odżywczej pasztetów tradycyjnych i ich roślinnych analogów

Oskar Nowak

11:10 Wpływ składu emulsji oraz metody jej suszenia na wybrane cechy jakościowe lipidowych proszków spożywczych

Marta Wachowicz

11:20-11:30 DYSKUSJA

11:30-11:50 PRZERWA KAWOWA

SEKCJA II. Dietetyka i zdrowie

11:50 The beneficial effect of inulin-type β-fructans supplementation on body composition and selected health-related parameters in patients with psoriasis: results from a double-blind randomised, placebo-controlled study

Julien De Biasi

12:00 Porównanie zmian w dostępności chromatyny i ekspresji genów w odpowiedzi na suplementację witaminą D3 in vivo

Maciej Rybiński

12:10 Wiedza żywieniowa a wzory żywienia i występowanie raka piersi

Beata Stasiewicz

12:20 Wpływ suplementacji probiotykami, zawierającymi szczepy Bifidobacterium animalis amt30 i Bifidobacterium breve amt32 na skład mikrobioty jelitowej oraz parametry stanu zapalnego u zdrowej populacji osób dorosłych

Karolina Bieglecka

12:30 Zwiększenie responsywności ludzkich monocytów na witaminę d poprzez infekcję drobnoustrojami

Mariusz Jankowski

12:40-12:50 DYSKUSJA

12:50-13:10 PRZERWA KAWOWA

SEKCJA III. Bezpieczeństwo i jakość żywności

13:10 Wpływ fermentacji mlekowej na profil związków polifenolowych i właściwości przeciwutleniające pyłku pszczelego

Patrycja Chociej

13:20 Wpływ żywienia zwierząt na jakość mięsa jelenia szlachetnego

Anna Kononiuk

13:30 Wpływ technologii wysokich ciśnień na ekspresję cichych genów oporności na antybiotyki u Listeria monocytogenes

Patryk Wiśniewski

13:40 Przestępczość żywnościowa na przykładzie branży mięsnej

Łukasz Lenartowicz

13:50 Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w procesie sous vide – wyzwania w gastronomii

Szymon Andrzejewski

14:00-14:10 DYSKUSJA

14:10-14:30 PODSUMOWANIE – Wyróżnienie laureatów