PROGRAM KONFERENCJI
9:45 Rejestracja
10:00 OTWARCIE KONFERENCJI
10:15 Wykład inauguracyjny. Produkty mleczne bez laktozy – rozwiązania firmy KERRY Bogumił Kochański
Kerry Lactase Business
SEKCJA I. Technologia żywności
10:30 Comparative study of total phenolic content in toasted vs. whole-meal bread enriched with buckwheat husk
Wajeeha Mumtaz
10:40 Modyfikacje w produkcji miodów pitnych: kontekst technologiczny
Mateusz Szydłowski
10:50 Relaksometria magnetycznego rezonansu jądrowego jako narzędzie do identyfikacji czasu dojrzewania serów
Monika Małkowska-Kowalczyk
11:00 Analiza wartości odżywczej pasztetów tradycyjnych i ich roślinnych analogów
Oskar Nowak
11:10 Wpływ składu emulsji oraz metody jej suszenia na wybrane cechy jakościowe lipidowych proszków spożywczych
Marta Wachowicz
11:20-11:30 DYSKUSJA
11:30-11:50 PRZERWA KAWOWA
SEKCJA II. Dietetyka i zdrowie
11:50 The beneficial effect of inulin-type β-fructans supplementation on body composition and selected health-related parameters in patients with psoriasis: results from a double-blind randomised, placebo-controlled study
Julien De Biasi
12:00 Porównanie zmian w dostępności chromatyny i ekspresji genów w odpowiedzi na suplementację witaminą D3 in vivo
Maciej Rybiński
12:10 Wiedza żywieniowa a wzory żywienia i występowanie raka piersi
Beata Stasiewicz
12:20 Wpływ suplementacji probiotykami, zawierającymi szczepy Bifidobacterium animalis amt30 i Bifidobacterium breve amt32 na skład mikrobioty jelitowej oraz parametry stanu zapalnego u zdrowej populacji osób dorosłych
Karolina Bieglecka
12:30 Zwiększenie responsywności ludzkich monocytów na witaminę d poprzez infekcję drobnoustrojami
Mariusz Jankowski
12:40-12:50 DYSKUSJA
12:50-13:10 PRZERWA KAWOWA
SEKCJA III. Bezpieczeństwo i jakość żywności
13:10 Wpływ fermentacji mlekowej na profil związków polifenolowych i właściwości przeciwutleniające pyłku pszczelego
Patrycja Chociej
13:20 Wpływ żywienia zwierząt na jakość mięsa jelenia szlachetnego
Anna Kononiuk
13:30 Wpływ technologii wysokich ciśnień na ekspresję cichych genów oporności na antybiotyki u Listeria monocytogenes
Patryk Wiśniewski
13:40 Przestępczość żywnościowa na przykładzie branży mięsnej
Łukasz Lenartowicz
13:50 Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w procesie sous vide – wyzwania w gastronomii
Szymon Andrzejewski
14:00-14:10 DYSKUSJA
14:10-14:30 PODSUMOWANIE – Wyróżnienie laureatów