Wykaz aparatury:
-
zestaw do elektroforezy jedno- i dwukierunkowej PROTEAN IEF Cell Bio-Rad, Ettan IPGphor 3 GE Healthcare,
-
PDQuest Basic 2-D Analysis Software – oprogramowanie do obróbki żeli,
-
spektrofotometr UV-1800 Shimadzu,
-
system HPLC Shimadzu,
-
system FPLC AKTAprime plus,
-
real-time PCR i Q5 Bio-Rad,
-
termocyklery Eppendorf Bio-Rad,
-
zestaw do elektroforezy horyzontalnej,
-
zestaw DCode Universal do DGGE Mutation System Bio-Rad,
-
stereomikroskop Olympus,
-
wyposażenie laboratorium do hodowli komórkowych i tkankowych (komora laminarna BIOHAZARD, inkubator CO2, dyspenser Linomat 5 CAMAG),
-
zestaw do oznaczeń immunometrycznych metodą ELISA i ELISPOT,
-
czytnik mikropłytek UVM 340 Asys,
-
bioreaktor do namnażania biomasy bakterii Biostat C Biotech International,
-
system do zagęszczania biomasy bakterii Tangential Filtration System, ProFlux, Amicon,
-
Cytometr przepływowy BD LSRFortessa Cell Analyser,
-
System imitujący działanie przewodu pokarmowego człowieka z modułem preparowania oraz utylizacji materiału biologicznego,
-
System elektroforezy w pulsowym polu elektrycznym z wyposażeniem;
Oferta badawcza:
I. Weryfikacja przydatności technologicznej materiału biologicznego:
- badanie aktywność fermentacyjnej szczepów,
- screening aktywności enzymatycznej,
- badanie żywotności/przeżywalności szczepów w produktach spożywczych świeżych i po przechowywaniu,
- badanie wrażliwość na czynniki technologiczne (tj. temperatura, ciśnienie, pH, i inne; standardowo na podłożach wybiórczych, selektywnych lub namnażających),
II. Weryfikacja aktywności prozdrowotnej kultur bakteryjnych:
- badanie zdolności adhezji do śluzu i komórek nabłonkowych,
- badanie aktywności antybakteryjnej wobec patogenów przewodu pokarmowego (Salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, i inne wg potrzeby),
- badanie oporności szczepów na antybiotyki,
- badanie przeżywalności w niekorzystnych warunkach przewodu pokarmowego,
- zdolność stymulacji równowagi mikroflory jelitowej,
- badanie właściwości immunomodulacyjnych,
- badanie właściwości pro-/antyalergicznych,
III. Ocena jakości mikrobiologicznej produktów spożywczych i surowców roślinnych (wg obowiązujących norm)
- molekularna jakościowa charakterystyka ekosystemów bakteryjnych (produkty spożywcze, treść przewodu pokarmowego, kał ludzi i zwierząt) metodą PCR-DGGE na poziomie eubakterii lub wybranej grupy/rodzaju bakterii. Analiza może być prowadzona na materiale uzyskanym z badań in vitro oraz in vivo;
- identyfikacja molekularna bakterii do gatunku metodą PCR z wykorzystaniem starterów komplementarnych do 16S rRNA;
- typowanie molekularne szczepów bakterii metodą PCR-RAPD.
IV. Oznaczenie wpływu materiału biologicznego (np. składniki pokarmowe takie jak białka, cukry oraz leki i inne związki) na:
- aktywność metaboliczną komórek Caco-2 (wykazujących cechy morfologiczno-fizjologiczne zbliżone do enterocytów jelitowych);
- sekrecję cytokin przez komórki Caco-2;
- na adhezję bakterii prozdrowotnych i patogennych do komórek Caco-2.
V. Analiza białek metodą elektroforezy dwukierunkowej z wykorzystaniem systemu:
- Aparat (Ettan IPGPhor 3), przystosowany do jednoczesnego wykonania ogniskowania w 12 paskach żelowych o różnym zakresie pH i długości od 7-24 cm. Aparat umożliwia wykonywanie analiz techniką DIGE.
- Aparat pionowy (Etan DALT six), posiadający wbudowany wymiennik ciepła oraz pompę cyrkulacyjną, przystosowany do wykonania rozdziałów w żelu z użyciem pasków o długości od 7 do 24 cm.
- Skaner optyczny (ImageScanner III) umożliwiający analizę densytometryczną żeli i blotów w trybie światła przechodzącego i odbitego.
- Oprogramowanie (IMAGE MASTER 2D PLATINUM v.6.0) posiadające funkcje automatycznej i manualnej detekcji spotów, analizę jakościową i ilościową spotów, możliwość porównania kilku żeli w stosunku do żelu referencyjnego, określanie mas cząsteczkowych i wartości pI w stosunku do standardów, normalizację wyników, analizę plików zapisanych w różnych formatach, analizę statystyczną. Oprogramowanie kompatybilne z zestawem do wycinania spotów i dalszej analizy (w tym analizy spektrometrii mas) spotów.
VI. Alergia pokarmowa
- analiza specyficznych immunoglobulin E (całkowita i specyficzne IgE), metoda ImmunoCap i Euroline
- analiza poziomu alergennych białek w żywności -mleko (kazeina, β-laktoglobulina), soja, orzeszki ziemne, gluten, jajo, metoda ELISA.
Zintegrowana Pracownia Immunodiagnostyki:
Zespół wspólnie z Zespółem Immunologii i Patologii Rozrodu zorganizował Zintegrowaną Pracownię Immunodiagnostyki.
Ze strony ZIMŻ w skład Zintegrowanej Pracowni Immunodiagnostyki wchodzi:
- Stanowisko robocze do analizy pojedynczych, specyficznych immunoglobulin E oraz paneli alergenów w surowicy krwi.
- Stanowisko robocze do wykrywania białek czynnościowych (cytokiny, białka efektorowe, receptory, markery powierzchniowe lub przeciwciała) przy zastosowaniu metody ELISpot (Enzyme-Linked ImmunoSpot Assay).