- Opracowano linie mlecznych napojów fermentowanych o unikatowej recepturze.
- Potwierdzono hipotezę o immunogenności białek drobnoustrojowych izolowanych z komensalnych, probiotycznych i technologicznie stosowanych szczepów Lactobacillus.
- Udowodniono różnicujący wpływ procesu trawienia na profil i immunogenność białek drobnoustrojów w kontekście ich potencjału uwrażliwiającego.
- Udowodniono różnicujący wpływ składu lipidów, jako dodatku do matrycy stosowanej do hodowli szczepów bakterii fermentacji mlekowej, na profil i immunogenność białek drobnoustrojów.
- Wskazano na potrzebę wprowadzenia nowego kryterium w ocenie bezpieczeństwa żywności bazującego na badaniach immunoreaktywności białek drobnoustrojów.
- Wykazano, że surowice ludzkie osób uczulonych na białka mleka krowiego mogą reagować z białkami mleka klaczy na poziomie przeciwciał IgE i IgG, co wskazuje na możliwość wystąpienia reakcji krzyżowych.
- Wykazano, że sieciowanie białek mleka mikrobiologiczną transglutaminazą powodowało obniżenie immunoreaktywności β-laktoglobuliny i podwyższenie immunoreaktywności α-kazeiny z surowicami pozyskanymi od myszy.
- Został wyłoniony szczep bakterii (L. acidophilus ACD-1), który wykazuje znaczną zdolność obniżania reaktywności białek mleka klaczy z przeciwciałami IgE pochodzącymi z surowicy pacjentów z alergią na białka mleka krowiego.
- Stwierdzono, że mleko klaczy poddane fermentacji szczepem L. plantarum 110 wykazuje niską reaktywności IgG z surowicami pacjentów z alergią na białka mleka krowiego.
- Kwas fitynowy w obecności kwasu masłowego (metabolitu bakterii jelitowych) pobudza procesy śmierci komórkowej kolonocytów nowotworowych, natomiast w kolonocytach zdrowych inicjuje szlaki regeneracji.
- Hydrolizat kwasu fitynowego obniża nadmierną reakcję prozapalną nowotworowych kolonocytów na bakterie jelitowe, pozostaje jednocześnie neutralny podczas odpowiedzi immunologicznej kolonocytów zdrowych.
- Wykazano zwiekszoną immunoreaktywność białek mleka beta-laktoglobuliny i alfa-laktoalbuminy po procesie termizacji.
- Glikacja owoalbuminy i beta-laktoalbuminy moduluje profil limfocytów T.
- Wybrane preparaty probiotyczne obniżają odpowiedź humoralną do beta-laktoglobuliny mleka krowiego i modulują profil komórek immunokompetentnych.
- Wykazano efekt terapeutyczny szczepu S. thermophilus MK-10 and L. bulgaricus 151 na stan zapalny jelita indukowany w modelu mysim poprzez oddziaływanie na mikrobiotę jelitowa i modulację profilu komórek T.