Wykaz aparatury
- Wielomodułowy czytnik mikropłytek Infinite M1000 PRO
- Titrator potencjometryczny 902 STAT Titrando
- Analizator tekstury Stable Micro System TA.HD plus z kabiną termiczną
- Elektroforeza kapilarna Beckman P/ACE 5510 z detektorem fotodiodowym,
- Mikroskop optyczny OLYMPUS BX-60,
- Napylarka próżniowa JEE 400,
- Skaningowy Kalorymetr Różnicowy Diamond DSC,
- Skaningowy Mikroskop Elektronowy JSM 5200,
- Spektrofotometr UV-VIS Beckman DU 7500,
- Stolik zamrożeniowo/grzewczy Peltier PE 60,
- Suszarka w punkcie krytycznym Bal-Tec CPD03,
- System HPLC Shimadzu z detektorem PDA i RI,
- Chromatograf gazowy firmy Shimadzu
Metody badawcze
- Określenie mikrostruktury agromateriałów i żywności w skaningowym mikroskopie elektronowym i mikroskopie optycznym;
- Komputerowa analiza żywności (DIA);
- Analiza termodynamicznych właściwości metodą DSC;
- Analiza właściwości mechanicznych (Instron, Texture Analyzer);
- Analiza oligosacharydow metodą HPLC-RI;
- Analiza kwasów fenolowych, flawonoidów i lignanów metodą HPLC-DAD;
- Analiza białek i peptydów metodą SE-HPLC;
- Hydroliza enzymatyczna białek.