Skip to main content

Wyposażenie i metody badawcze ZCiFWŻ


Wykaz aparatury

  • Wielomodułowy czytnik mikropłytek Infinite M1000 PRO
  • Titrator potencjometryczny 902 STAT Titrando
  • Analizator tekstury Stable Micro System TA.HD plus z kabiną termiczną
  • Elektroforeza kapilarna Beckman P/ACE 5510 z detektorem fotodiodowym,
  • Mikroskop optyczny OLYMPUS BX-60,
  • Napylarka próżniowa JEE 400,
  • Skaningowy Kalorymetr Różnicowy Diamond DSC,
  • Skaningowy Mikroskop Elektronowy JSM 5200,
  • Spektrofotometr UV-VIS Beckman DU 7500,
  • Stolik zamrożeniowo/grzewczy Peltier PE 60,
  • Suszarka w punkcie krytycznym Bal-Tec CPD03,
  • System HPLC Shimadzu z detektorem PDA i RI,
  • Chromatograf gazowy firmy Shimadzu

Metody badawcze

  • Określenie mikrostruktury agromateriałów i żywności w skaningowym mikroskopie elektronowym i mikroskopie optycznym;
  • Komputerowa analiza żywności (DIA);
  • Analiza termodynamicznych właściwości metodą DSC;
  • Analiza właściwości mechanicznych (Instron, Texture Analyzer);
  • Analiza oligosacharydow metodą HPLC-RI;
  • Analiza kwasów fenolowych, flawonoidów i lignanów metodą HPLC-DAD;
  • Analiza białek i peptydów metodą SE-HPLC;
  • Hydroliza enzymatyczna białek.