- Czynniki żywieniowe i metaboliczne wpływające na rozwój zaburzeń związanych z chorobami dietozależnymi (Fundusz Badań Własnych, kierownik projektu: dr hab. A. Jurgoński, prof. instytutu):
- Wpływ żywienia dietą zawierającą olej z nasion lnianki na status metaboliczny organizmu szczurów (główny wykonawca: dr hab. A. Jurgoński, prof. instytutu),
- Opracowanie modelu in vitro „stopy cukrzycowej” opartego na komórkach skóry człowieka i/lub świni (główny wykonawca: prof. B. Gawrońska-Kozak),
- Wpływ dodatku do diety nanocząstek manganu na aktywność enzymatyczną mikrobioty jelita ślepego u szczura (główny wykonawca: prof. J. Juśkiewicz).
- Jak dodatki do żywności zawierające fosfor wpływają na kondycję jelitową i metaboliczną organizmu: wewnętrzna potrzeba stawienia czoła fosforanom (Narodowe Centrum Nauki, projekt nr 2023/49/B/NZ9/01345, kierownik projektu: dr hab. A. Jurgoński, prof. instytutu).
- Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej żywności funkcjonalnej ukierunkowanej na profilaktykę chorób dietozależnych (Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, projekt nr NUTRITECH.I-002N/22; konsorcjum pomiędzy Laboratorium Galenowym Olsztyn sp. z o.o. a IRZiBŻ PAN w Olsztynie – koordynatorzy: prof. W. Wiczkowski, dr hab. B. Fotschki).
- Potencjał kombinowanego procesu osmokoncentracja-fermentacja mlekowa w kształtowaniu profilu składników bioaktywnych nowych odmian cebul badany w modelu in vivo (Narodowe Centrum Nauki, projekt nr 2022/45/B/NZ9/00550; konsorcjum pomiędzy Politechniką Łódzką a IRZiBŻ PAN w Olsztynie – główny wykonawca: prof. J. Juśkiewicz).
- Czy efekt metaboliczny nanocząstek miedzi jest uzależniony od zróżnicowanych funkcji fizjologicznych błonnika pokarmowego? (Narodowe Centrum Nauki, projekt nr 2021/41/B/NZ9/01104; kierownik projektu: prof. J. Juśkiewicz).
- Łagodzenie niekorzystnych efektów związanych ze spożywaniem diety wysokotłuszczowej poprzez zmianę sposobu żywienia i/lub suplementację różnymi formami chromu (Narodowe Centrum Nauki, projekt nr 2020/39/B/NZ9/00674; kierownik projektu: prof. J. Juśkiewicz).
- Polifenole malin i ich metabolity jako czynniki regulujące mechanizmy rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby (Narodowe Centrum Nauki, projekt nr 2018/31/D/NZ9/02196, kierownik projektu: dr B. Fotschki).
- Odżywcze i prozdrowotne właściwości diet suplementowanych nasionami lub olejami z nasion niektórych roślin (Narodowe Centrum Nauki, projekt nr 2016/23/B/NZ9/01012, kierownik projektu: dr hab. A. Jurgoński, prof. instytutu).