Skip to main content
Logo PKLogo PK

Aktualne projekty i granty badawcze ZBFŻ


  1. Czynniki żywieniowe i metaboliczne wpływające na rozwój zaburzeń związanych z chorobami dietozależnymi (Fundusz Badań Własnych, kierownik projektu: dr hab. A. Jurgoński, prof. instytutu):
    • Wpływ żywienia dietą zawierającą olej z nasion lnianki na status metaboliczny organizmu szczurów (główny wykonawca: dr hab. A. Jurgoński, prof. instytutu),
    • Opracowanie modelu in vitro „stopy cukrzycowej” opartego na komórkach skóry człowieka i/lub świni (główny wykonawca: prof. B. Gawrońska-Kozak),
    • Wpływ dodatku do diety nanocząstek manganu na aktywność enzymatyczną mikrobioty jelita ślepego u szczura (główny wykonawca: prof. J. Juśkiewicz).
  2. Jak dodatki do żywności zawierające fosfor wpływają na kondycję jelitową i metaboliczną organizmu: wewnętrzna potrzeba stawienia czoła fosforanom (Narodowe Centrum Nauki, projekt nr 2023/49/B/NZ9/01345, kierownik projektu: dr hab. A. Jurgoński, prof. instytutu).
  3. Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej żywności funkcjonalnej ukierunkowanej na profilaktykę chorób dietozależnych (Narodowe Centrum Badań i Rozwoju,  projekt nr NUTRITECH.I-002N/22; konsorcjum pomiędzy Laboratorium Galenowym Olsztyn sp. z o.o. a IRZiBŻ PAN w Olsztynie – koordynatorzy: prof. W. Wiczkowski, dr hab. B. Fotschki).
  4. Potencjał kombinowanego procesu osmokoncentracja-fermentacja mlekowa w kształtowaniu profilu składników bioaktywnych nowych odmian cebul badany w modelu in vivo (Narodowe Centrum Nauki,  projekt nr 2022/45/B/NZ9/00550; konsorcjum pomiędzy Politechniką Łódzką a IRZiBŻ PAN w Olsztynie – główny wykonawca: prof. J. Juśkiewicz).
  5. Czy efekt metaboliczny nanocząstek miedzi jest uzależniony od zróżnicowanych funkcji fizjologicznych błonnika pokarmowego? (Narodowe Centrum Nauki, projekt nr 2021/41/B/NZ9/01104; kierownik projektu: prof. J. Juśkiewicz).
  6. Łagodzenie niekorzystnych efektów związanych ze spożywaniem diety wysokotłuszczowej poprzez zmianę sposobu żywienia i/lub suplementację różnymi formami chromu (Narodowe Centrum Nauki, projekt nr 2020/39/B/NZ9/00674; kierownik projektu: prof. J. Juśkiewicz).
  7. Polifenole malin i ich metabolity jako czynniki regulujące mechanizmy rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby (Narodowe Centrum Nauki, projekt nr 2018/31/D/NZ9/02196, kierownik projektu: dr B. Fotschki).
  8. Odżywcze i prozdrowotne właściwości diet suplementowanych nasionami lub olejami z nasion niektórych roślin (Narodowe Centrum Nauki, projekt nr 2016/23/B/NZ9/01012, kierownik projektu: dr hab. A. Jurgoński, prof. instytutu).