Czy dziwny zapach moczu po zjedzeniu szparagów powinien nas niepokoić?
Sezon na szparagi trwa. Po ich zjedzeniu mocz większości ludzi ma charakterystyczny, mocno kapuściany zapach…
Udoskonalić produkty piekarnicze dla osób z zespołem jelita drażliwego
Nawet co 5 osoba może chorować na zespół jelita drażliwego. Objawy można łagodzić poprzez dietę eliminującą określone związki…
Otwarte seminarium naukowe z prof. Karlem-Heinzem Herzigiem
30 maja (wtorek) o godz. 10:00 w sali konferencyjnej Oddziału Nauk o Żywności IRZiBŻ PAN odbędzie się otwarte seminarium naukowe…
Spotkanie brokerskie ”Innowacyjne metody realizacji badań z wykorzystaniem modeli zwierzęcych”
Eksperci z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie stale podejmują …
Naukowcy odkryli nowy mechanizm wspierający działanie ciałka żółtego w ciąży
Ciałko żółte pełni niezwykle istotną rolę we wczesnej ciąży m.in. poprzez wydzielanie progesteronu…
Nowe granty NCN dla naukowców naszego Instytutu
Naukowcy z naszego Instytutu zdobyli finansowanie na realizację projektów badawczych w ramach konkursu Opus 24 ogłoszonego przez Narodowe…
Natalia Płatosz z prestiżowym stypendium Fundacji na rzecz Nauki Polskiej
Natalia Płatosz z Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności otrzymała prestiżowe stypendium….
Co powinniśmy wiedzieć o celiakii?
Międzynarodowy Dzień Celiakii obchodzony jest 16 maja we wszystkich krajach należących do Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią AOECS…