Czy dziwny zapach moczu po zjedzeniu szparagów powinien nas niepokoić?

Sezon na szparagi trwa. Po ich zjedzeniu mocz większości ludzi ma charakterystyczny, mocno kapuściany zapach…

Czytaj więcej



Udoskonalić produkty piekarnicze dla osób z zespołem jelita drażliwego

Nawet co 5 osoba może chorować na zespół jelita drażliwego. Objawy można łagodzić poprzez dietę eliminującą określone związki…

Czytaj więcej

PAN1

Otwarte seminarium naukowe z prof. Karlem-Heinzem Herzigiem

30 maja (wtorek) o godz. 10:00 w sali konferencyjnej Oddziału Nauk o Żywności IRZiBŻ PAN odbędzie się otwarte seminarium naukowe…

Czytaj więcej



PAN1

Spotkanie brokerskie ”Innowacyjne metody realizacji badań z wykorzystaniem modeli zwierzęcych”

Eksperci z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie stale podejmują …

Czytaj więcej

Naukowcy odkryli nowy mechanizm wspierający działanie ciałka żółtego w ciąży

Ciałko żółte pełni niezwykle istotną rolę we wczesnej ciąży m.in. poprzez wydzielanie progesteronu…

Czytaj więcej



PAN1

Nowe granty NCN dla naukowców naszego Instytutu

Naukowcy z naszego Instytutu zdobyli finansowanie na realizację projektów badawczych w ramach konkursu Opus 24 ogłoszonego przez Narodowe…

Czytaj więcej

PAN1

Natalia Płatosz z prestiżowym stypendium Fundacji na rzecz Nauki Polskiej

Natalia Płatosz z Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności otrzymała prestiżowe stypendium….

Czytaj więcej



Co powinniśmy wiedzieć o celiakii?

Międzynarodowy Dzień Celiakii obchodzony jest 16 maja we wszystkich krajach należących do Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią AOECS…

Czytaj więcej