Czy zdrowe jelita to zdrowszy mózg i jak odpowiednia dieta może wspierać leczenie depresji? Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na te pytania przyjdź na otwarte spotkanie edukacyjne, które odbędzie się 29 czerwca (sobota) w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Będzie merytorycznie, zrozumiale i ciekawie!

Uczestnicy spotkania dowiedzą się, jakie relacje zachodzą między tym, co jemy a funkcjonowaniem naszych jelit i naszego mózgu. Wydarzenie poprowadzą naukowczynie z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności (IRZiBŻ PAN) w Olsztynie oraz zaproszone ekspertki.

Jakie tematy przygotowano? Prelegentki opowiedzą o zależnościach między odżywianiem a zaburzeniami depresyjnymi, a także o mikrobiocie (czyli ogóle mikroorganizmów) jelitowej, która jest ważnym elementem osi jelita-mózg. Będzie też mowa o roli emocji w kształtowaniu wyborów żywieniowych, o wpływie hormonów na to, co i jak jemy oraz o powiązaniu składników pokarmowych z działaniem naszych genów.

Temat relacji zachodzących na osi jelita-mózg jest jednym z trendów badawczych w światowej nauce. Jeśli więc chcesz poznać najnowsze doniesienia naukowe w tym zakresie i chcesz dowiedzieć się, jak to, co jesz wpływa na Twój organizm – nie może Cię zabraknąć!

Spotkanie jest otwarte i bezpłatne dla wszystkich chętnych. Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego zapraszamy do rejestracji.

FORMULARZ REJESTRACYJNY

Na zgłoszenia czekamy do 24 czerwca.

PROGRAM:

29 czerwca
Godz. 09:00 – 14:00
Miejsce: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, ul. Tuwima 10

09:00 – Rejestracja

09:30 – 09:40 – Powitanie

09:40 – 10:00 – Jelita to Twój drugi mózg. Jakie są powiązania między mikrobiotą, jelitami i mózgiem?
dr Joanna Fotschki, Zespół Immunologii i Mikrobiologii, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

10:00 – 10:20 – Jak emocje kształtują nasze wybory żywieniowe?
Patrycja Fijał, dietetyk medyczny, psychodietetyk, Poradnia Dietetyki Medycznej

10:20 – 10:40 – Hormony – jak wpływają na to, co jemy i jak jemy?
dr Aleksandra Szczepkowska, Zespół Fizjologii i Toksykologii, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

10:40 – 11:10 – Przerwa kawowa

11:10 – 11:30 – Jelita a depresja: zależności między odżywianiem a zaburzeniami depresyjnymi
Małgorzata Pielichowska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk

11:30 – 11:50 – Nutrigenomika – wpływ suplementacji witaminami na oś jelito-mózg
dr Emilia Gospodarska, Zespół Nutrigenomiki, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

12:00 – 12:20 – Interaktywna sesja pytań

12:20 – 12:50 – Lunch

12:50 – 13:50 – Panel dyskusyjny

13:50 – 14:00 – Zakończenie

Data publikacji: 12.06.2024