Zbuduj neurony i weź pod lupę sztuczne serce. Stwórz molekularne perły i oswój groźne bakterie. Zbadaj promieniowanie kosmiczne i odkryj sekrety wykopalisk archeologicznych. Eksperymentuj, poznawaj i baw się! Już 23 czerwca naukowcy z Polskiej Akademii Nauk ponownie zamienią olsztyńską starówkę w wielkie laboratorium!

To już czwarta edycja Pikniku organizowanego przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie wspólnie z Miejskim Ośrodkiem Kultury. Popularno-naukowe pokazy, warsztaty, eksperymenty i konkursy są znakomitą okazją do przyjrzenia się pracy badaczy od kuchni, spróbowania swoich sił w naukowych wyzwaniach i zrozumienia zjawisk, które towarzyszą nam w codziennym życiu.

A w tym roku na gości będzie czekało jeszcze więcej atrakcji niż do tej pory. Organizatorzy zaprosili do Olsztyna zaprzyjaźnionych naukowców z innych instytutów Polskiej Akademii Nauk. Odwiedzający będą mogli m.in sprawdzić jak wyglądają nogi bakterii i jakie magiczne właściwości mają ciecze nienewtonowskie. Zajrzą też w głąb naszych jezior i zbadają żyjący w nich zooplanton. Z pomocą archeologów odkryją skarby sprzed tysięcy lat, a fizycy jądrowi zdradzą im sekrety promieniowania kosmicznego.

Goście pikniku dowiedzą się również, czym jest arktyczny recycling, zaprojektują molekularne perły i pobawią się figurami Chladniego. Przyjrzą się z bliska różnego rodzaju protezom – sztucznym komorom i zastawkom – niezbędnym przy niektórych chorobach serca. Dowiedzą się też jak samodzielnie wykonać naturalne kosmetyki np. z dodatkiem liofilizowanych owoców, i wcielą się w rolę biologów prowadzących badania nad ochroną zwierząt zagrożonych wyginięciem.

Piknik Polskiej Akademii Nauk „Nauka też Sztuka” rozpocznie się o godz. 12:00 na scenie staromiejskiej w Olsztynie i potrwa do godz. 16:00, Wstęp wolny!

Organizator: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie

Współorganizator: Miejski Ośrodek Kultury

Partner: Oddział Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie i Białymstoku z siedzibą w Olsztynie

Dołącz do wydarzenia na Facebooku.

 

Data publikacji: 13.06.2018