Szanowni Państwo,

W imieniu Komitetu Naukowego i Organizacyjnego witamy wszystkich Państwa na XXI Konferencji Naukowej Młodych Badaczy, której gospodarzami są jak co roku Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie oraz Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

Problematyka naukowa Konferencji jest szeroka i obejmuje najnowsze osiągniecia w dziedzinie nauk o żywności oraz nauk pokrewnych. Tematyka tegorocznego spotkania została ujęta w ramy trzech sekcji:

  • technologia żywności,
  • dietetyka i zdrowie,
  • bezpieczeństwo i jakość żywności.

Dynamiczny rozwój gospodarki w zakresie nowych technologii, jakości żywności, metod analitycznych i bioinformatyki przyczyniają się do głębszego poznania wpływu żywności na organizm i jego reakcje. Skład i jakość suplementów żywności, wykorzystania procesów fermentacji oraz modyfikacji produkcji przetworów spożywczych powinny przekładać się na uzyskanie innowacyjnych produktów o potwierdzonym statusie bezpieczeństwa żywnościowego. Powyższe zagadnienia będą omawiane przez młodych pracowników nauki, co mamy nadzieje, zachęci do gorącej dyskusji.

Wszystkich chętnych do wzięcia udziału w tym wydarzeniu zapraszamy w dniu 19 listopada 2024, do Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności, ul. Słoneczna 45F Olsztyn, sala 130.

Życzymy wszystkim uczestnikom Konferencji owocnych obrad, aktywnej wymiany poglądów i możliwości nawiązania współpracy w obszarze nauk o żywności i żywieniu w ramach przyszłych projektów.