Zagęszczony sok z jabłek czerwonomiąższowych jako innowacyjna aplikacja do produktów o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych produkowanych pod marką Tymbark
Numer umowy o przyznaniu pomocy: 00048.DDD.6509.00080.2019.06
Nazwa programu: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Działanie: 16 Współpraca
Kwota pomocy: 5 000 000,00 zł, w tym dla IRZiBŻ PAN: 1 025 389,00 zł
Instytut, jako Partner Grupy Operacyjnej „Grupa Czerwone Jabłko”, uczestniczy w realizacji Operacji, której celem jest opracowanie zagęszczonego soku z jabłek czerwonomiąższowych, który będzie bogatym źródłem związków bioaktywnych o silnym potencjale przeciwutleniającym, w tym antocyjanów i kwasów fenolowych, odpowiadających za właściwości prozdrowotne (profilaktyka chorób cywilizacyjnych) i barwiące (źródło naturalnych czerwonych barwników – antocyjanów), a także opracowanie i wdrożenie udoskonalonej technologii uprawy jabłoni o owocach czerwonomiąższowych w gospodarstwach sadowniczych.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie internetowej Operacji: http://tymbarkepi.pl
—
Opracowanie innowacyjnych przetworów owocowo-warzywnych zachowujących optymalny i korzystny skład substancji prozdrowotnych z wykorzystaniem unikalnych rodzajów marchwi i truskawki w celu poszerzenia produkcji rolniczej i przetwórczej
Numer umowy o przyznaniu pomocy: 00031.DDD.6509.00050.2019.05
Nazwa programu: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Działanie: 16 Współpraca
Kwota pomocy: 4 667 504,00 zł, w tym dla IRZiBŻ PAN: 1 346 458,35 zł
Instytut, jako Partner Grupy Operacyjnej „Agros Group”, uczestniczy w realizacji Operacji, której celem jest opracowanie i wdrożenie nowych produktów – przetworów owocowo-warzywnych zachowujących optymalny i korzystny skład substancji prozdrowotnych z wykorzystaniem unikalnych rodzajów marchwi i truskawki przy jednoczesnym wprowadzeniu znacznie udoskonalonej technologii uprawy, metody organizacji produkcji i metody marketingu. Do realizacji celu wykorzystane zostaną nowe rodzaje marchwi: czerwona i fioletowa, oraz biała truskawka wprowadzone w ramach projektu do uprawy w gospodarstwach rolnych.
Głównym celem operacji jest utworzenie 2 nowych (sos, dżem) innowacyjnych produktów na bazie nieprodukowanych dotychczas w Polsce na skalę przemysłową rodzajów marchwi (czerwonej i fioletowej) i truskawki (białej).
Osiągnięcie celu jest możliwe przy współpracy podmiotów działających w różnych obszarach (gospodarstwa, instytut naukowy, przedsiębiorstwo).
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie internetowej Operacji: http://agrosnovaepi.pl
—
Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia
Projekt nr: RPWM.01.01.00-28-0001/20
Nazwa programu: Regionalny Program Operacyjny Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020
Działanie: RPWM.01.01.00 Nowoczesna infrastruktura badawcza publicznych jednostek naukowych
Okres realizacji: 22.06.2020 r. – 29.12.2023 r.
Wartość Projektu: 95 403 492,51zł;
Kwota dofinansowania: 79 367 484,62 zł
—
Program Doradztwa Rybackiego „Pozyskiwanie, przechowywanie i zapładnianie gamet ryb” – Fish-RePro
Nazwa programu: Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” PO RYBY 2014-2020
Okres realizacji: 2019 – 2022
Kwota dofinansowania: 1 150 000.00
—
Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia
Projekt nr: RPWM.01.01.00-28-0001/17
Nazwa programu: Regionalny Program Operacyjny Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020
Działanie: RPWM.01.01.00 Nowoczesna infrastruktura badawcza publicznych jednostek naukowych
Okres realizacji: 11.08.2016 – 30.05.2022
Kwota dofinansowania: 92 898 998.20
—
Kompleksowa modernizacja energetyczna dwóch budynków użyteczności publicznej Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk zlokalizowanych w osadzie Popielno (obręb Wierzba)
Projekt nr: RPWM.04.03.01-28-0015/18
Nazwa programu: Regionalny Program Operacyjny Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020
Działanie: 4.3.1 Kompleksowa modernizacja energetyczna budynków
Poddziałanie: 4.3 Efektywność energetyczna w budynkach publicznych
Okres realizacji: 09.07.2018 – 30.09.2023
Wartość Projektu: 1 674 225,12 zł
Kwota dofinansowania: 1 354 180,43 zł
Cel projektu: Poprawa efektywności energetycznej budynków użyteczności publicznej należących do IRZiBŻ PAN, tj. budynku Muzeum Przyrodniczego oraz budynku byłej szkoły zlokalizowanych w Popielnie.
—
Poprawa efektywności energetycznej dwóch budynków użyteczności publicznej Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk zlokalizowanych w Popielnie oraz w Wejsunach
Projekt nr: RPWM.04.03.01-28-0016/18
Nazwa programu: Regionalny Program Operacyjny Województwa Warmińsko – Mazurskiego na lata 2014-2020
Działanie: 4.3 Kompleksowa modernizacja energetyczna budynków
Poddziałanie: 4.3.1 Efektywność energetyczna w budynkach publicznych
Okres realizacji: 05-07-2018 – 31.12.2023
Wartość Projektu: 949 356,05 zł
Kwota dofinansowania: 768 802,47 zł
Cel projektu: Poprawa efektywności energetycznej budynków użyteczności publicznej należących do IRZiBŻ PAN, tj. budynku administracyjnego zlokalizowanego w Popielnie oraz budynku laboratorium zlokalizowanego w Wejsunach.
Więcej…—
Ochrona bioróżnorodności poprzez ukierunkowanie ruchu turystycznego na Półwyspie Popielniańskim w celu ochrony zagrożonych gatunków i siedlisk przyrodniczych – etap I
Projekt nr: RPWM.05.03.00-28-0002/19
Nazwa programu: Regionalny Program Operacyjny Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014 – 2020
Działanie: 5.3 Ochrona różnorodności biologicznej
Okres realizacji: 13.11.2018 – 15.04.2021
Wartość Projektu: 4 434 445,60 zł
Kwota dofinansowania: 3 742 095,76 zł
Cel projektu: Zachowanie i ochrona środowiska przyrodniczego Półwyspu Popielniańskiego.
—
PNEUFISH – Pneumatyczna metoda pozyskiwania ikry ryb – możliwości aplikacyjne oraz wpływ na parametry jakościowe i ilościowe gamet oraz dobrostan tarlaków
Nr umowy: 00002-61724-OR1400001/10
Nazwa programu: PO RYBY 2007-2013; Oś priorytetowa 3.5 – Projekty Pilotażowe
Okres realizacji: 2010-2015
Budżet: 8 655 812 PLN
—
Innowacyjne produkty piekarnicze o właściwościach prozdrowotnych dla mieszkańców Warmii i Mazur
https://pl-pl.facebook.com/Pieczywopelnezdrowia
Projekt nr: POKL 08.02.01-28-010/13
Działanie: 8.2. Transfer Wiedzy
Okres realizacji: 01.08.2013 – 30.06.2015
Wartość projektu: 1 673 413 PLN, wartość dla Instytutu: 681 694 PLN
—
Badania sensoryczne jako metody opracowania i udoskonalenia produktów firm sektora rolno-spożywczego województwa warmińsko-mazurskiego.
Projekt nr: POKL.08.02.01-28-029/13
Działanie: 8.2. Transfer wiedzy
Okres realizacji: 02.12.2013 – 29.06.2015
Wartość projektu: 941 894 PLN; wartość dla Instytutu: 418 975 PLN
—
Oficer Łącznikowy – sieć współpracy i wymiany informacji pomiędzy nauką a przemysłem rolno-spożywczym województwa warmińsko mazurskiego
www.s2b.pan.olsztyn.pl
Projekt nr: POKL.08.02.01-28-038/11
Działanie: 8.2 Transfer wiedzy
Okres realizacji: 01.01.2012 – 31.03.2015
Wartość projektu: 1 160 984 PLN
—
Regionalne Centrum Badań i Transferu Wiedzy „ŻYWNOŚĆ DLA ZDROWIA”
Projekt nr: RPWM.01.01.03-28-003/11 – Etap I; RPWM.01.01.03-28-003/12 – Etap II
Działanie: 1.1 Wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw
Okres realizacji: 02.11.2011 – 31.05.2013 – Etap I; 19.01.2012 – 31.12.2013 – Etap II
Wartość projektu: 2 650 328 PLN – Etap I; 4 005 771 PLN – Etap II
—
Dr INNO3. Stypendia Doktoranckie
www.drinno3.pan.olsztyn.pl
Projekt nr: POKL.08.02.01-28-016/12
Działanie: 8.2 Transfer wiedzy
Okres realizacji: 01.08.2012 – 31.12.2013
Wartość projektu: 2 268 323 PLN
—
Nutrition and ambient temperature during early development can reduce susceptibility to obesity
http://welcome.pan.olsztyn.pl/
Nr umowy: WELCOME/2010-4/3
Nazwa programu: Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka, Działanie 1.2 Wzmocnienie potencjału kadrowego nauki, Program Welcome
Okres realizacji: 2011-2015
Budżet: 4 170 741 PLN