- Uzyskanie czterech patentów: (1) mieszanka bezglutenowa (P386253), (2) mieszanka wypiekowa bezglutenowa (P386254), (3) sposób wytwarzania wyrobu piekarskiego (P225881) oraz (4) wzbogacona mieszanka wypiekowa o podwyższonym potencjale przeciwutleniającym (P230310).
- Opracowanie i wdrożenie procedury nieklinicznych badań medycznych biodostępności fitozwiązków żywności z udziałem ochotników oraz opracowanie badań biodostępności fitozwiązków z udziałem zwierząt (szczury, owce, świnie).
- Opracowanie i wdrożenie nowatorskich procedur analizy i izolacji flawonoidów oraz betalain z materiału roślinnego i płynów fizjologicznych ludzi oraz zwierząt przy wykorzystaniu systemu HPLC-DAD sprzężonego ze spektrometrem masowym.
- Ustalenie, że największa ilość prozdrowotnych niższych form fosforanów inozytolu tworzy się z fityny podczas procesów termicznych (sterylizacja, ekstruzja).
- Określenie potencjału przeciwutleniającego podstawowych gatunków zbóż (gryka > jęczmień > owies > żyto > pszenica).
- Zaproponowanie wprowadzenia – użytecznego w ocenie zaawansowania procesów oksydacyjnych w zbożach – wskaźnika, jakim jest stosunek glutationu zredukowanego do utlenionego.
- Przeanalizowanie procesu absorpcji wybranych flawonoidów i zaproponowanie sekwencji ich koniugacji.
- Opracowanie profilu dynamicznych zmian fitozwiązków w czasie kiełkowania nasion roślin krzyżowych i ustalenie optymalnych warunków tego procesu pod kątem uzyskania produktu o najwyższej pojemności przeciwutleniającej.
- Określenie zdolności sorpcyjnych biopolimerów, skrobi, białek lub układów kompleksowych różnego pochodzenia botanicznego, analizowanych wobec hydrofobowych substancji biologicznie aktywnych (cholesterol, kwasy żółciowe).
- Wykazanie korzystnego wpływu matrycy żywności, zwłaszcza na procesy wchłaniania trudno rozpuszczalnych w przewodzie pokarmowym flawonoidów.
- Wykazanie, że po spożyciu buraka ćwikłowego betalainy są wchłanianie i występują w płynach ustrojowych ludzi w formie natywnej jak również deglukozylowanych, dekarboksylowanych i odwodornionych metabolitów.
- Wykazanie, że antocyjany kapusty czerwonej (poza pochodnymi acylowanymi) i aronii oraz ich metabolity mają zdolność przenikania przez barierę krew-płyn mózgowo-rdzeniowy.
- Opracowanie innowacyjnych produktów wypiekowych specjalnego przeznaczenia dietetycznego o wysokiej jakości sensorycznej i technologicznej oraz podwyższonym potencjale nutraceutycznym, wzbogaconych w składniki bioaktywne i funkcjonalne z wybranych produktów ubocznych przetwórstwa roślinnego.
- Opracowanie procedury i przeprowadzenie badania klinicznego oceniającego wpływ suplementacji diety bezglutenowej prebiotykiem na stan odżywienia, charakterystykę i aktywność mikrobioty jelitowej, funkcjonowanie jelita oraz metabolizm kości pacjentów z chorobą trzewną.