Skip to main content
Logo PKLogo PK

Aktualne projekty i granty badawcze ZCiBŻ


  1. Promoting Innovation of ferMENTed fOods (PIMENTO), COST Action CA20128 (2021-2025).
  2. Reducing acrylamide exposure of consumers by a cereals supply-chain approach targeting asparagine (ACRYRED), CA21149 (2022-2026).
  3. KETO-MINOX: Wpływ izokalorycznej, redukcyjnej diety ketogenicznej na metabolizm, stan zapalny, wybrane parametry odżywienia i stres oksydacyjny kobiet z nadwagą i otyłością. NCN (2022-2025).
  4. Wpływ modulacji mikrobioty jelitowej indukowanej β-fruktanami typu inuliny cykorii na parametry metaboliczne i biomarkery osi jelitowo-skórnej w przewlekłym stanie zapalnym skóry. NCN OPUS 25 (2023-2026).
  5. Opracowanie innowacyjnych przetworów owocowo-warzywnych zachowujących optymalny i korzystny skład substancji prozdrowotnych z wykorzystaniem unikalnych rodzajów marchewki i truskawki, (ARiMR, 2019-2023).
  6. Doktorat wdrożeniowy pt. „Badanie procesów degradacji i wchłaniania antocyjanów z nowo opracowanych modeli produktów spożywczych w kontekście ich właściwości prozdrowotnyc”, (MNiSW, 2020-2024).
  7. Zagęszczony sok z jabłek czerwonomiąższowych jako innowacyjna aplikacja do produktów o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych produkowanych pod marką Tymbark, (ARiMR, 2019-2023).
  8. Prace B+R nad opracowaniem produktów dedykowanych seniorom. Numer projektu: RUI/04/12/2019 (TYMBARK-MWS Sp. z o.o. Sp.k.) (2020-2023).
  9. Towards coordinated microbiome R&I activities in the food system to support (EU and) international bioeconomy goals”, Microbiome 2018-2022 (EU).
  10. SOURDOugh biotechnology network towards novel, healthier and sustainable food and bIoproCesseS (SOURDOmICS), COST Action (2019-2023).
  11. Optymalizacja procesów wypiekowych z zastosowaniem narzędzi obliczeniowych wraz z oceną konsumencką  w celu zminimalizowania oddziaływania na środowisko i produkcje odpadów (EIT Food, 2020-2022).
  12. Post-harvest School. Numer projektu: EIT Food 21304 (2022).